KANADA – Fejlemények az embercsempészbanda ügyében: „Az emberek csak ingóságok voltak”

 

A Kanadában lebukott magyar embercsempészbanda újabb tagja vallotta magát bűnösnek

 

Bűnösnek vallotta magát a kanadai Hamiltonban lefülelt magyar embercsempészbanda alvezére, Dömötör Gyula – közölte pénteken a Hamilton Spectator.

A 34 éves Dömötör, aki 18 hónapot töltött előzetes letartóztatásban, elismerte, hogy embercsempészésre való összeesküvésben vett részt, és hogy tagja volt egy bűnszervezetnek. Ő a banda hetedik tagja, aki embercsempészésben bűnösnek vallotta magát, négy másik tag egyéb bűncselekményeket ismert el. 

A két ország között diplomáciai csörte alakult ki a kivándorló cigányok miatt. Egyes becslések szerint 2009 óta közel tízezer cigány „menekült” Kanadába.Bővebben>>>

„Az ő szemében az emberek csak ingóságok voltak” – jelentette ki Stephen Glithero bíró. „A bűnözők világában nehéz olyat mondani, hogy ez a legarcátlanabb dolog, amit az ember valaha is látott, de ez (a tény) jó eséllyel pályázik rá.” 

Dömötör korábban hét és fél év szabadságvesztést kapott, ez a legmagasabb büntetés, amit Kanadában embercsempészésért valaha is kiszabtak – írta a Hamilton Spectator. Figyelembe véve az előzetesben letöltött időt és a beismerő vallomását, a férfinak végül 30 hónapot kell még rács mögött töltenie. A büntetés módosításáról szóló döntést várhatóan kedden fogják bejelenteni, amikor a fivére és bandabeli felettese, Dömötör Ferenc – aki korábban szintén bűnösnek vallotta magát – ítélethirdetésre jelenik meg a bíróság előtt.

Dömötör Gyula a csoport egyetlen tagja, aki 2004-ben magkapta a kanadai állampolgárságot. Glithero bíró úgy fogalmazott, hogy az ország állampolgárságának megszerzését általában pozitív tényezőként szokta értékelni, de ebben az esetben nem biztos benne, hogy az nem súlyosbító körülmény-e.

A Dömötör-banda, amelyet a kanadai lap „roma nagycsaládként” írt le, összesen 19 embert csábított ki Kanadába munkahelyek ígéretével, majd ingyen dolgoztatta őket. A lap szerint Dömötör Gyula háromezer dollárt fizetett annak a felhajtónak, aki beszervezte az egyik áldozatot, Cs. Tibort.

Cs. Tibor, akit Dömötörék a stukkóvállalkozásukban 2008 óta fizetség nélkül dolgoztattak, elmondta, hogy megfosztották az útleveléhez és a bankszámlájához való hozzáférés lehetőségétől, és hogy naponta csak egyszer adtak neki enni. Rávették, hogy menekültstátusért és szociális segélyért folyamodjon. Cs. Tibort – amikor egyszer tiltakozni mert, hogy Dömötörék egyik gyereke leszidta őt – életveszélyesen megfenyegették. Cs. az egy egyetlen sértett, akiről bebizonyosodott, hogy a család pincéjében kellett laknia.

A Dömötör fivérek 1998-ban érkeztek Kanadába, mindketten erőszakos zsarolás miatti körözés miatt szöktek meg Magyarországról. A magyar hatóságok csak 2006 novemberében – hat évvel azután, hogy mindketten megkapták a menekültstátust – értesültek a hollétükről, de addigra az ellenük indított eljárást elévülés miatt lezárták.

A két testvér a kanadai vízumkényszer eltörlése után előbb a családtagjaik, majd rabszolgák beutaztatásával szélesítette a bűnszervezetet.

Forrás: MTI
2012. március 30., péntek

Idősekre szakosodtakIdős emberekre szakosodott az a magyarországi cigányokból álló bűnbanda, amelynek négy tagját csaknem hétszáz rendbeli csalással vádolják – írta korábban a hir24.hu a Toronto Sunra hivatkozva.
Kifigyelték főként idős áldozataik PIN kódját, majd kizsebelték őket, ezután pedig pénzt vettek fel bakkártyájukkal.
A Magyar Nemzet kiderítette azt is, magyarországi cigány családból álló szervezet összes tagja büntetett előéletű. A több mint tíz vádlott és elítélt többsége ráadásul Magyarországon körözés alatt áll .

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: