Nem lesz Gyurcsány-frakció, sem vastagabb képviselői buksza

Nem alakíthat frakciót a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció – hangzott el kedden sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely azt is elmondta, az MSZP híreszteléseivel ellentétben csökkenni fognak a képviselői fizetések, és megszűnik a korábbi szocialista–liberális koalíció által létrehozott pozícióhalmozás.

A jelenlegi házszabály alapján sem alakulhatna meg Gyurcsányék frakciója + videó

A házszabály értelmében nem alakíthat frakciót a Demokratikus Koalíció – jelentette ki Gulyás Gergely.

Az országgyűlési törvényről szóló elhúzódó általános vita vezérszónoki részének végéről csekély késéssel érkezett keddi sajtótájékoztatójára Gulyás Gergely. A fideszes politikus a képviselői összeférhetetlenség kapcsán röviden érintette, hogyan állt elő a 18 éve tartó helyzet, vagyis miképpen lehet valaki egyidejűleg polgármester és országgyűlési képviselő.

Az 1994-ben megkötött MSZP–SZDSZ-paktum változtatta meg az ezzel kapcsolatos korábbi szabályozást. Ennek azonban vége, a parlamenti helyek száma ugyanis 199 főre csökken, az országgyűlés teljes körű közjogi összeférhetetlenséget állít vissza. Polgármesterek, alpolgármesterek, megyei közgyűlés tagjai, elnökei többé nem ülhetnek a funkció ellátásával egy időben a parlamentben, hangoztatta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely keddi parlamenti előterjesztői expozéjában úgyfogalmazott, az Országgyűlésről szóló törvényjavaslat jelentős újításokat hoz majd. A módosítás újraszabályozza a nemzetiségi érdekképviseletet, a parlamenti képviselők jogállását, mentelmi jogát és díjazását is. A Lázár János fideszes és Harrach Péter KDNP-s frakcióvezetővel közösen jegyzett javaslat új eleme többek között az elnöki fegyelmi jogkör illetve az országgyűlési őrség felállítása.

A Gyurcsány-frakció a jelenlegi házszabály alapján sem alakulhatna meg, tért ki a honatya a frakcióalapítás kérdésére. A hatályos szabályozás 15. szakaszának első bekezdése ugyanis kimondja, hogy legalább 10 országgyűlési képviselő alakíthat frakciót a Házban, egy ehhez kapcsolódó speciális szabály pedig úgy fogalmaz, a kilépett vagy kizárt képviselők függetlenként politizálhatnak tovább. Hat hónappal a kilépést követően pedig bármely képviselőcsoporthoz csatlakozhatnak. Ennek alapján a Demokratikus Koalíciónak tehát nincs lehetősége új frakció alapítására, húzta alá.

Mértéktartó a magyar szabályozás

A Házon belüli fegyelmi jogi szabályozásról Gulyás Gergely elmondta, egy átfogó táblázat is készült az európai gyakorlatról, ez alapján pedig kijelenthető, hogy visszafogott, mértéktartó javaslat készült el. A német vagy az osztrák szabályozás legalábbis jóval szigorúbb ennél. Gulyás hangsúlyozta: a fegyelmi jogkör elsősorban az erőszakkal kapcsolatos képviselői megnyilvánulásoktól óv, a képviselői jogot ez alapján csak akkor lehet felfüggeszteni, ha az adott honatya erőszakra hív fel.

Ugyanazok védik majd

Gulyás Gergely a vitatott parlamenti őrség intézményét is érintette. Kijelentette: az Országgyűlés védelmét ugyanazok látják el 2013. január elsejétől, mint eddig. A változtatásnak az az oka, hogy a házelnök utasítási joga jelenleg nem áll fenn, hiszen a köztársasági őrezred felett a rendőrségnek van hatósági befolyása. A parlamenti őrség a belügyminiszter szakmai felügyelete alatt jön létre.

A Schmitt Pál kisdoktorijára és az azzal kapcsolatos plágiumbotrányra utaló kérdésre a képviselő úgy reagált, a kedddi fejleményeket, lévén a parlamentben ült, mostanáig nem követte teljes részletességgel, így nem kívánja kommentálni.

Tiszta szabályok

Az MNO kérdésére Gulyás Gergely kifejtette: az előzetes híresztelésekkel ellentétben a felállítani kívánt háznagyi tisztség nem a Horthy-korszak szülötte. A háznagyi poszt több évszázados múltra tekint vissza, 1949-ig folyamatosan létezett. A pozíciót azért kívánják létrehozni, hogy a házelnöknek is legyen megfelelő politikai helyettese. A szintén újonnan munkába álló főigazgatói tisztségről úgy fogalmazott, ezzel végre egységes adminisztratív vezetője lesz a Háznak. Ő felel majd többek között a könyvtár, a gazdasági hivatal és a főtitkárság irányításáért is.

Gulyás Gergelytől megtudtuk, az ügynöktörvény megalkotásához javaslatokkal hozzájáruló Nemzeti Emlékezet Bizottsága nyár elejére állhat fel. Az erről szóló javaslatot május 15-éig kell a Tisztelt Ház elé terjeszteni. A politikus az MNO-nak elmondta, nincs komoly vita a testület tagjait illetően, hiszen ide csak komoly, nemzetközi hírű és elismertségű történészek és jogászok kerülhetnek be. 10–12 névről van szó, azt azonban nem árulta el, kik lehetnek a jelöltek.

Portálunk a változó képviselői díjazásról is kérdezte a fideszes politikust, aki elmondta, az ügyben vita zajlik, ugyanis kormánypárti részről sincs teljes egyetértés a változtatásokról. Véleménye szerint mindenképpen átláthatóbb szabályozásra van szükség. Kiszámíthatóvá kell válnia, ki mennyit keres, jelenleg ugyanis nem koherens, ki milyen esetben jogosult például lakhatási támogatásra, fűzte hozzá. Lázár János javaslatának a lényege a fizetéscsökkenés lenne, eképpen valótlan az az MSZP-sajtótájékoztatón elhangzott állítás, miszerint a javaslat nyomán emelkedne a honatyák bére, rögzítette Gulyás Gergely.

934 ezer az átlagos szocialista fizetés

„Csak a tisztánlátás végett: a szocialista politikusok jelenleg átlagosan bruttó 934 ezer forintot keresnek, ehhez képest az általunk javasolt 750 ezer forint nem lehet más, mint csökkenés” – szögezte le a politikus.

Gabay Balázs

2012. március 27., kedd – MNO

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: