“Ha ez megtörténne, furcsa világ kerekedne Magyarországon”

Bárki megnézheti a róla szóló adatokat, s az állampolgár meg is tudhatja annak az ügynöknek a nevét, aki róla jelentett – közölte az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgató-helyettese.

Sokan szorgalmazzák, hogy hozzák nyilvánosságra az ügynöklistákat és az ezzel kapcsolatos teljes dokumentációt. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgató-helyettese, Kutrucz Katalin a Ma reggelben elmondta, hogy az irataik 80-90 százaléka nem az ügynökökről szól, hanem a megfigyeltekről, az áldozatokról.

 „Mi nem az állambiztonsági szolgálatok levéltára vagyunk, hanem a megfigyelteké, az üldözötteké” – mondta, hozzátéve: „ha az összes anyagot feltennénk az internetre, abból egy nagyon furcsa világ kerekedne”. Kutrucz Katalin kérdésre válaszolva egyébként elmondta, hogy vannak olyan adataik is, amelyek az ügynökökről szólnak, de az csak töredéke az iratoknak. 

http://streamer.carnation.hu/mtvod2/mareggel/2012/03/26/mareggel_ugynok_120326.wmv

Állambiztonsági iratok - MTI Fotó: Kollányi Péter

(MTI-fotó: Kollányi Péter)

„Ritka, hogy valaki önként és dalolva jelentett”

Arra az újságírói kérdésre, hogy az ügynökök maguktól jelentettek-e vagy kényszer nyomására cselekedtek, Kutrucz Katalin elmondta: van, amikor ez nem derül ki. De, mint közölte, ha valakit régen 20 év szabadságvesztésre ítéltek, de a hetedik évben kiszabadult, ott lehet sejteni, mi lehetett szabadulásának az ára. Kuttucz kiemelte: egy biztos, ritkán találunk olyat, aki önként és dalolva jelentett.

„Bárki megnézheti a róla szóló adatokat”

Kutrucz Katalin figyelmeztetett rá: „azt szokták mondani, hogy szembe kell nézni a múltunkkal és fel kell tárnunk, (…) de az nem úgy működik, hogy kampányszerűen listákat hozunk nyilvánosságra”. A levéltár helyettes főigazgatója kiemelte: „Bárki megnézheti, a róla szóló adatokat, s az állampolgár meg is tudhatja annak az ügynöknek a nevét, aki róla jelentett.”


Arra a kérdésre, hogy mennyire érdeklődnek a megfigyeltek, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgató-helyettese elmondta, hogy míg Németországban az emberek megrohanták az irattárakat, addig Magyarországon nem volt nagy érdeklődés. Hozzátette: most kezdtek jönni a megfigyeltek gyerekei és unokái is, és jönnek olyanok, akik 40-50 évig elfojtották a történteket.

„Az elfojtás a legszörnyűbb”

Kutrucz Katalin szerint, ami a legszörnyűbb az egészben az elfojtás. “Az emberek, a családok nem mertek erről beszélni. Nem tudtuk áttörni a magukba fojtás falát” – mondta. Hozzátette: „ezen a területen kellene valamit tenni”.

hirado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: