Klubrádió: fellebbez a Médiatanács

 

 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa megfellebbezi a Fővárosi Törvényszék elsőfokú döntését, amelyben létrehozta a budapesti 92,9 MHz-es frekvenciára a médiatanács és a Klubrádió közötti műsor-szolgáltatási szerződést – közölte az NMHH Szóvivői Irodája pénteken az MTI-vel.

 

A pert a Klubrádió indította, mert azt kifogásolta, hogy bár 2010-ben pályázaton elnyerte a 92,9 MHz-es fővárosi frekvenciát, mégsem kötöttek vele műsor-szolgáltatási szerződést. Az ügyben a Fővárosi Törvényszék február 28-án hozott elsőfokú ítéletet, amely szombatig fellebbezhető meg.

Az NMHH közleménye szerint minden médiapiaci szereplő alapvető érdeke, hogy a jogállam nyújtotta átlátható és biztonságos keretek között működhessen.

A médiahatóság egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy minden szereplőnek segítségére legyen a médiapiacon kialakuló esetleges bizonytalanságok kiküszöbölésében. A Budapest 92,9 MHz-es frekvencia ügyében is az a legfontosabb, hogy egyértelmű, minden bizonytalanságtól mentes jogi helyzet alakuljon ki – áll a hatóság közleményében.

Az NMHH közlése szerint annak, hogy ez az ügy végső nyugvópontra juthasson, az elsőfokú nem jogerős bírósági határozat több ellentmondása mellett az is akadálya, hogy a döntés nem tartalmaz egy alapvető információt: azt, hogy a bíróság mikortól tekinti érvényesnek a Klubrádió általa létrehozott műsor-szolgáltatási szerződését.

„Márpedig egy jogállamban minden szerződésnek alapvető tartalmi követelménye, hogy érvényességének kezdő dátuma világosan és egyértelműen meg legyen határozva” – olvasható a hatóság közleményében.

Mint írják, az elsőfokú nem jogerős bírósági döntés e hiányossága bizonytalan jogi helyzetet teremt a Klubrádió számára. Ezt a bizonytalanságot az NMHH egyféleképpen oldhatja fel: él a jogállam adta lehetőségével, és a helyzet megnyugtató tisztázása érdekében a másodfokú bírósághoz fordul.

A frekvenciára a médiatanács jogelődje, az Országos Rádió és Televíziói Testület (ORTT) közműsor-szolgáltatók számára írt ki pályázatot, vagyis a nyertesnek nem kellett díjat fizetnie a frekvenciáért. A pályázaton a frekvenciát a Klubrádió nyerte el, a szerződés azonban nem jött létre a két fél között.

A médiatanács 2010 decemberében úgy határozott, hogy az áprilisban kihirdetett pályázatot eredménytelennek nyilvánítja, mivel a Klubrádiónak ekkor élő szerződése volt a 95,3 MHz-es frekvenciára is, a jogszabályok pedig kizárták, hogy egy műsorszolgáltató egy vételkörzetben két rádiót üzemeltessen.

A rádió elsődleges kereseti kérelme szerint a műsor-szolgáltatási szerződés már létrejött, hiszen az ORTT-t szerződéskötési kötelezettség terhelte azáltal, hogy a Klubrádió pályázatát fogadta el nyertesként. Másodlagosan a rádió azt kérelmezte, hogy ha nincs ilyen szerződés, akkor azt a bíróság hozza létre. Ez utóbbinak adott helyt a Fővárosi Törvényszék.

A frekvenciát azóta a médiatanács kereskedelmiként megpályáztatta, 46 millió forintos médiaszolgáltatási alapdíjjal, a pályázati eljárás jelenleg is tart.

A Klubrádió jelenleg a budapesti 95,3 MHz-es frekvencián sugároz, tavaly február óta folyamatosan meghosszabbított ideiglenes engedéllyel. A frekvenciát a médiatanács tavaly megpályáztatta, döntése értelmében azt nem a Klubrádió nyerte, ám az Fővárosi Ítélőtábla március 14-ei döntésében részben hatályon kívül helyezte az erről szóló határozatot.

 

 

MTI

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: