Orbán: Kívülről próbálják újjáépíteni a magyar szocialistákat és liberálisokat

 

 

A magyar kormány egy erős, gyors és mély reformpolitikát hajt végre, ezért nem lepődik meg az országot ért európai uniós kritikákon – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Münchenben a Bayerischer Rundfunknak, a bajor közszolgálati rádió és televíziónak adott nyilatkozatában.

 

 

A kormányfő – akinek szavait szóvivője, Szijjártó Péter idézte a nyilatkozat után magyar újságíróknak – úgy vélekedett: a Magyarország ellen intézett nemzetközi politikai támadások hátterében az áll, hogy a magyar választók a liberálisokat kiszavazták a parlamentből, a szocialistákat pedig jelentéktelenné tették. „Ezeket most kívülről próbálják újraépíteni” – tette hozzá.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy álláspontja szerint a magyar igazságszolgáltatás összességében demokratikusabb, mint a német vagy az osztrák, mert míg utóbbi országokban az igazságszolgáltatás a kormány felügyelete alatt áll, addig Magyarországon a parlament gyakorolja ezt a jogot. „Választási ígéretünk volt, hogy komoly változtatásokat viszünk végbe az igazságszolgáltatási rendszerben”, mert megcsappant az emberek bizalma az elhúzódó ügyek, a gyakori elévülések miatt – magyarázta, hozzáfűzve: mielőtt bárki elítélné a magyar igazságszolgáltatást, „méltányos lenne, ha legalább az első eredményeket megvárnák, hogy az új rendszer hogyan működik”.

Szólt a sajtószabadság kérdéséről is, amellyel kapcsolatban azt mondta: „nincs szégyellnivalónk, hiszen a magyar médiavilág egy jelentős részét német tulajdonosok birtokolják, és ők soha nem panaszkodtak” arra, hogy problémájuk lenne a sajtószabadsággal – tolmácsolta a miniszterelnök szavait Szijjártó Péter.

Megjegyezte továbbá azt is, hogy a versenyképesség területén elért magyar előrelépést mi sem bizonyítja jobban, minthogy a bajor cégek több pénzt ruháztak be Magyarországon, mint Kínában vagy Indiában.

A miniszterelnök egynapos látogatáson tartózkodik Münchenben. Orbán Viktor a nap folyamán egyeztet a Siemens és az Audi vezetőségével, majd megbeszélést folytat Markus Söder bajor tartományi pénzügyminiszterrel, délután pedig Horst Seehofer tartományi miniszterelnökkel. Este a magyar kormányfő előadást tart a bajor gazdasági szövetség székházában Magyarország megújulása és az európai gazdasági fordulat címmel.

Délelőtti müncheni programja során Orbán Viktor, miután interjút adott a bajor közszolgálati rádió és televíziónak, találkozott Király Gáborral, a magyar labdarúgó-válogatott kapusával, a TSV 1860 München játékosával.

A magyar delegációnak tagja mások mellett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A kormányfő legutóbb egy hónapja járt Németországban: akkor Wiesbadenben és Frankfurtban folytatott megbeszéléseket, és találkozott Hessen tartomány kereszténydemokrata miniszterelnökével, majd előadást tartott a német kereskedelmi és iparkamara frankfurti székházában, ahol kijelentette, hogy Európa legerősebb reformpolitikáját hozta el a 2010-es választások óta eltelt időszak Magyarországon.

A német–magyar gazdasági kapcsolatokról Orbán Viktor február 23-án Budapesten, a Német Gazdasági Klub fennállásának huszadik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen azt mondta, a két ország gazdasági kapcsolatainak fontosságát mindennél pontosabban mutatja, hogy Németország egyszerre a legnagyobb kereskedelmi és befektetési partnere Magyarországnak, a Magyarországon működő német vállalatok pedig több mint egymillió magyar ember mindennapi kenyeréről is gondoskodnak. Nincs még egy olyan ország a világon, amely akkora befolyással bírna Magyarország gazdaságára, mint Németország – húzta alá akkor.

 

Forrás: MTI
2012. március 22., csütörtök

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: