Májusban indul a per a Négy Mancs ellen

Május 24-én indul a Hungerit által a Négy Mancs állatvédő szervezet ellen indított per, melyben a baromfifeldolgozó azt szeretné elérni, hogy az alapítvány törölje hírhedt feketelistájáról.

Évek óta húzódó ügy kerülhet hamarosan a bíróság elé; a Heti Válasz Online információi szerint május 24-én kezdődik a Hungerit Zrt. által az osztrák és magyar Négy Mancs alapítvány, valamint vezetője, Helmut Dungler ellen indított eljárás. A civil egyesület még 2006-ban kezdett nemzetközi kampányba a tömött libákból származó húsok ellen, feketelistára téve mindazokat, akik szerintük kényszertömött libával dolgoznak. Legnagyobb hazai exportőrként így járt a Hungerit is, mely a negatív kampány hatására 2008 őszére leállította a hízott liba feldolgozását. Miután a listán továbbra is fent maradtak, 2009-ben újraindult a termelés. Csak időközben elvesztették a német piacot.

Tóthné Kecskés Mária, a cég belkereskedelmi és marketing igazgatója jelentős visszaesésről beszélt, az őket ért veszteségek számszerűsítését korainak tartja még, de szerinte nem túlzás milliárdos összegekről beszélni. Ráadásul a Hungerit mindent megtett annak érdekében, hogy a tudatos vásárló dönthessen, külön csomagolás és feliratok jelezték a terméken, hogy kényszertömött állatból származik-e.

A Négy Mancs feketelistájának legnagyobb hátránya, hogy azon a cég kódszáma, és nem valamely terméktípusa szerepel, így a német áruházláncok semmit, még a húslibát sem veszik át. Ezen előzmények szülték azt a – még tavaly októberben beadott – keresetet, melyet a Hungerit jó hírnevének megsértése miatt indítottak, kérve a bíróságtól, hogy tiltsák el a Négy Mancsot a jogsértéstől. „A per mostani szakaszában egy jelképes összegű kártérítést szeretnének elérni, nem kizárva annak lehetőségét, hogy később egy újabb eljárást is indítsunk, kimondottan a kártérítés kérdésében” – sorolja a marketingigazgató.

„Külön kérelem alapján azt kértük a bírótól, hogy mielőtt dönt az ügyben, hozzon egy ideiglenes intézkedést, melyben eltiltja a Négy Mancsot a korábbi kampányainak folytatásától. Elvileg ezzel meg sem kellene várni az első tárgyalási napot, bár mivel eddig sem történt lépés ebbe az irányba, májusig szerintünk már nem is fog” – árulták el a Hungeritet a perben képviselő Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodánál.

Tegyünk is egy kis kitérőt a jog területére, a Négy Mancs elleni első hazai per gyökereit vizsgálni. Az egész vita alapja, hogy az állatvédők szerint a hizlalással előállított libamáj során állatkínzás történik, de sem a magyar, sem pedig az uniós törvények ezt nem tartják annak. A magyar állatvédelmi törvényben még egy külön paragrafus is szerepel arról, hogy a töméses hizlalás nem minősül állatkínzásnak.

Az alapítvány ugyanakkor belépett egy területre, ahol piaci folyamatokat képes befolyásolni azokban az országokban, melyekben van erre fogadókészség. Ma már ott tart a történet, hogy annak, akinek nincs megfelelő papírja a Négy Mancstól, nem tud mozogni a piacon, nem fognak vele szerződéseket kötni.

„Az alapítvány megkeresi a termelőt, hogy működjön együtt vele, akár toll, akár májtermelés tekintetében. Nyilatkozatokat kér a termelőktől, hogy mit hogyan csinálnak, majd ezt követően bármikor megjelenhet, és ellenőrizhet. Abban az esetben, ha az érintett nem működik együtt, fölkerül a feketelistára. Erre felhívja az erre érzékeny országokban a kereskedelmi láncok figyelmét, és ha mégis átveszik a termelőtől az árut, akkor tüntetést szerveznek az áruház elé” – magyarázzák az ügyvédi irodánál, akik szerint szinte már gyanúsan jól ismerik a hazai viszonyokat a Négy Mancsnál.

Schillek Márton- hetivalasz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: