Kemény levelet írt Lázár: „Ön semmire sem formálhat jogot”

Nekem nincsen szégyellnivalóm, míg néhai Szakasits Árpádnak és néhai Schiffer Pálnak viszont lenne – olvasható Lázár János válaszlevelében, amelyet Schiffer András LMP-s politikus nagynénjének küldött. Schiffer Anna úgy fogalmazott, a diplomatastátust ő is és családja is egy „humánusabb” börtönként élte meg.

„1956. november 4-e után rendes ember nem lehetett kommunista, és kommunista nem lehetett rendes ember, hívják akár Schiffer Pálnak vagy Szakasits Árpádnak” – reagált Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője Schiffer Anna, Schiffer András nagynénjének a levelére, amelyben többek között arról ír, hogy édesapja, Schiffer Pál 1944-ben élete és családja élete árán is harcolt a fasiszta, náci uralom ellen, igyekezett megakadályozni a budapesti hidak felrobbantását.

Schiffer Anna levelében arról is írt, hogy apja 1946 és 1950 között kritikus bírálója volt Rákosi Mátyásnak, aminek következtében öt és fél évet ült börtönben. Családja, öt gyermeke kitelepítve, nélkülözve élte túl ezeket az éveket – tette hozzá. Szólt arról is, hogy „az általa áhított tisztességes, igazságos rendszer érdekében bizony gyakran került vitába vezető politikusokkal. A diplomatastátust ő is és családja is egy „humánusabb” börtönként élte meg, ennyit az egyenesen kikövezett útról – tette hozzá.

„Nem kell az igazság látszata sem”

Lázár szerint egy embertelen, kegyetlen, 200 ezer civilt elhurcoló, 70 ezer embert internáló, 60 ezer embert politikai okokból elítélő, százakat kéjesen legyilkoló rendszert létrehozni, irányítani, képviselni bizony választható; rendes ember abban szerepet nem vállal. Úgy látja, Schiffer Anna édesapja pedig ezalatt Oslóban és Bécsben képviselte nagykövetként hazánkat, miután elrendezték 700 magyar ember kivégzését és több ezer legyilkolását. S ha ebben valaki mégis vállalja a szerepet, bizony nemcsak arra nem formálhat jogot, hogy későbbi korok, nemzedékek tiszteljék vagy megbecsüljék, hanem semmire – tette hozzá.

A Fidesz frakcióvezetője kijelentette, hogy neki nincsen szégyellnivalója, „néhai Szakasits Árpádnak és néhai Schiffer Pálnak viszont lenne”. Lázár szerint nem kell az igazság látszata sem, ezért nem tartotta és tartja hitelesnek azt a javaslatot, amelyet Schiffer András az Országgyűlés elé terjesztett anélkül, hogy azokról is szólt volna, akik a rendszert működtették.

Minden akadály elhárulhat a nyár előtt

Mint arról az MNO beszámolt, a kormánypártok a Nemzeti Emlékezet Bizottsága felállításával kívánják rendezni a pártállami múlt máig magunkkal vonszolt problémacsomagját. A bizottság felállítása elől – mint ezt e hét elején Orbán Viktor miniszterelnök is megerősítette – még a nyári parlamenti szünet előtt minden akadályt el kell hárítani.

A Nézőpont Intézet szerint az ügynökügy 22 éve mérgezi a magyar politikát, s egyik legsötétebb hagyatéka a múlt rendszernek. Nem tudunk semmit a kollaboráló ügynökökről, sem a rendszert fenntartókról. Pedig utóbbiak valószínűleg magas szinteken határozták (határozzák?) meg a rendszerváltás óta eltelt időszakot, úgyhogy azt nem is sejthetjük.

Magyar Nemzet Online

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: