“Ezért be fogom perelni Schiffert!” – Széles Gábor cáfolja az LMP-s hazugságot: soha nem találkozott a szovjet pártfőtitkárral

Laptulajdonosunk szerint a kommunista vezetők leszármazottaira nincs szükség a magyar politikában (Fotó: Hegedüs Róbert)

Ha nem közöl helyreigazítást az MTV Ma Reggel című műsorában tett kijelentései miatt Schiffer András, az LMP politikusa, Széles Gábor nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt feljelenti, sőt kártérítésért is bepereli. Nem igaz ugyanis, amit Schiffer állított, hogy ő a nyolcvanas években találkozott a szovjet pártfőtitkárral. Széles Gábor szerint a diktatúrát működtetők leszármazottainak nem szabadna politikai pályára lépniük. Lázár János korábban lapunknak azt mondta, hiteltelen Schiffernek az ügynöklisták nyilvánosságra hozataláról szóló javaslata, mert a rendszerműködtető Schiffer Pál unokája.

Ma reggel, 2012. március 20.  VIDEÓ ( Ma Reggel – Archívum – Schiffer András: “Aljasnak, mocskosnak tartom ezt a vitát…” (21.15  percnél kezdődik a beszélgetés Schiffer Andrással )

Ide kattintva olvashatja a teljes cikket 

Schiffer sokat köszönhet a rendszernek

Széles Gábor: A nácik leszármazottai nem mondták magukról, ők demokraták

Ha Schiffer András LMP-s képviselő nem igazítja helyre tegnapi, az MTV Ma Reggel című műsorában Széles Gáborral kapcsolatban elmondott, valótlan nyilatkozatát, lapunk tulajdonosa bírósághoz fordul. Erről Széles Gáborral beszélgettünk.

– Schiffer András LMP-s képviselő azzal támadta meg önt tegnap a köztévében, hogy miért akar antikommunistaként feltűnni, miközben a nyolcvanas években a szovjet pártfőtitkárt látta vendégül. Így volt?

– Soha nem fogadtam a szovjet pártfőtitkárt, soha nem találkoztam vele, bármikor járt is Magyarországon. Ez hazugság és nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás. Mindenképpen helyreigazítást követelek Schiffer Andrástól. Ha nem tesz ennek eleget, kártérítésért is beperelem.

– Mostanában miért akar antikommunistaként feltűnni? – hogy ismét Schiffer szavait citáljam.

– Soha nem voltam se MSZMP-, se KISZ-tag, sőt még úttörő sem, amit Schiffer András és felmenői, a diktatúra működtetői, vezető posztokon dolgozó nagyapja, Schiffer Pál és dédnagyapja, Szakasits Árpád, nem mondhattak el magukról. 1963-ban érettségiztem, és utána jelentkeztem is az egyetemre, a pontszámom megfelelő volt, tehát fel kellett volna venniük, de „hely hiányában” nem lehettem egyetemista. Ez a „hely hiányában” az akkori kódolt nyelven azt jelentette, hogy akárhányszor is jelentkezem, a megfelelő pontszámaim ellenére sem vesznek fel nappali tagozatra. A Kádár-rendszerben ugyanis származásom miatt nem felelhettem meg a kommunista felsőoktatás számára.

Nem tartoztam a két legjobb – munkás vagy paraszt – minősítésű kategóriába, hanem az „egyébbe” soroltak. Ez nem a legrosszabb minősítést jelentette ugyan, azaz nem az „osztály­idegent”, de mégis utamat állták. Ennek ellenére a műszaki egyetem levelező tagozatán, a folyamat és irányítástechnika szakon cum laude fokozattal végeztem. Nem volt tehát olyan családi hátszelem, mint Schiffer Andrásnak lehetett akár még a nyolcvanas években is. Ennyit az antikommunista múltról, ami engem a hatvanas években is jellemzett. Eközben azt feltételezem, Schiffer Andrást ilyen gondok nem nyomaszthatták a nyolcvanas években sem, sőt felmenői kimondottan előnyös utat biztosíthattak számára az egyetemi felvételin, akár a tanulmányai, de mindennapjai során is.

– Mit gondol Schiffer András politikai hitelességéről?

– Azt nagyon becsülöm, hogy a családja kommunista hátterével ma antikommunistának tartja magát. De mégis úgy gondolom, az elnyomó, embereket tönkretevő és kivégző diktatúra működtetőinek unokái ne a politikai, hanem a polgári pályán helyezkedjenek el. Politikusként ugyanis nagyon könnyen bármilyen, főleg a múlt tisztázásával kapcsolatos indítványuk hiteltelenné válhat. Rájuk vetülhet a gyanú árnyéka, hogy esetleg nem őszintén beszélnek.

Csak a klasszikus példát, a második világháború utáni Nyugat-Németországot tudom idézni. Úgy tudom, ott nem született ugyan olyan törvény, amellyel a náci rendszer működtetőit, a nagy náci családok – mindegy, hogy Göringékről vagy Ribbentropékról, akár Himmlerékről beszélünk – családtagjait kizárták volna a politikából, de valószínűleg az érintettek is úgy érezték, nem is volna erkölcsi joguk politikusként dolgozni. Inkább polgári foglalkozást vállaltak, nem politikait, nem mondták magukról, hogy demokraták, és nem ők akarták magas lóról megmondani, miképpen is kellene tisztázni a múltat vagy a náci ügynökaktákat. Ezt a gyakorlatot a kommunista családoknál is meg kellene szívlelni.

– Önnek egyébként volt bármilyen kapcsolata a kiterjedt Schiffer család valamelyik tagjával?

– A néhai Schiffer Pál filmrendező, András bácsikája 1992-ben, Videoton-sztori címmel, rendkívül gusztustalan filmet forgatott a cégemről. Ezt az akkori királyi tévé – amelyen kívül nem volt más csatorna hazánkban – hónapokon át sugározta. Egyértelmű volt a film célja, az, hogy megakadályozzák a Videoton újrakezdését. 1991 decemberében vettük át a vállalat vezetését, és a rövid idő miatt, 1992–93-ban még nem tudtunk olyan eredményeket felmutatni, amelyekre később képesek lettünk. Ma már, visszatekintve a múltunkra, egyértelműen kijelenthető: az akkori, ellenünk irányuló hazug propaganda ellenére sikersztorit csináltunk a Videotonból. Ma nyolcezer embernek adunk munkát. Milyen érdekes, hogy ezt a Schiffer-filmet azóta sem játsszák.

Pindroch Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: