Mégiscsak Van Gogh-képet találtak

 

Kutatók véleménye alapján végre biztosnak látszik, hogy Vincent van Gogh az alkotója egy hollandiai múzeum birtokában lévő, vitatott származású csendéletnek.

Az Otterlóban működő Kröller Müller Múzeum szerint röntgenvizsgálatok alapján és egyévi kutatás után egyértelművé vált, hogy a Csendélet réti virágokkal és rózsákkal című festményt valóban Vincent van Gogh készítette.

 

A vizsgálat arra is fényt derített, hogy a kompozíció alatt az impresszionista irányzat egyik megteremtőjeként számon tartott Van Gogh egy tanulmánya – két birkózó férfiról készült torzója – rejtőzik. Ez a mű – amelyről Van Gogh egy fivérének, Theónak 1886 januárjában küldött levelében írt – azonban szabad szemmel nem észlelhető.

A csendélet 1974 óta van a holland múzeum birtokában, eredetét a festő kézjegyének helye és a vászon – 1 méterszer 80 centis – mérete miatt vitatták. Az alkotás stílusa némileg eltér Van Gogh többi hasonló művétől, de a „bujább” stílusra az is magyarázat lehet, hogy a művész a birkózó alakokra festette csendéletét.

A kép keddtől Vincent van Gogh egy másik virágos csendélete mellett látható a művész több igen neves munkáját birtokló múzeumban.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: