LÁZÁR: CÉL A BŰNÖS MÚLT TELJES FELTÁRÁSA

 

 

Az ügynökaktáról vitáztak a Fidesz frakcióban – „A Fidesz, mint rendszerváltó párt semmit sem akar és semmit nem is fog eltitkolni”

 

A Fidesz-KDNP-frakciószövetség felkérte a kormányt, hogy május 15-ig dolgozza ki azokat a jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik a kommunista rendszer bűneit feltáró Nemzeti Emlékezet Bizottsága létrehozását – közölte hétfőn a Fidesz frakcióvezetője.  Lázár János az Orbán Viktor miniszterelnök részvételével megtartott frakcióülést követő sajtótájékoztatón elmondta: a nem politikusokból, hanem szakértőkből álló Nemzeti Emlékezet Bizottságának még ebben a parlamenti ülésszakban, vagyis június végéig fel kell állnia. 

 


A bizottság feladata lesz, hogy megnevezze a kommunista diktatúra vezetőit, és azt, hogy kit, milyen felelősség terhel. Vizsgálnia kell a lusztráció kérdését, vagyis hogy a korábbi vezetők hogyan vehetnek részt a közéletben, valamint a kommunista párt szerepét, a volt kommunista vezetők nyugdíjának kérdését, a pártvagyon sorsát, továbbá a Belügyminisztérium, az erőszakszervezetek működését. Az intézmény nem ideiglenesen, hanem akár több évtizeden át működhet, és maga is javaslatokat tehet a feltárandó kérdésekre – hangzott el.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága önálló állami intézményként működik majd, de hogy a kormányzati hierarchiában foglal majd helyet vagy esetleg az Országgyűlés felügyeli-e, arról egyelőre nincs javaslat, ezt a kormány előterjesztéseinek kell tartalmaznia – közölte Lázár János.

Mint mondta, az alaptörvény és az ahhoz kapcsolódó átmeneti jogszabály egyértelműen megfogalmazza, melyik az az időszak, ami alatt az ország nem élvezett függetlenséget: 1944 márciusától 1990 májusáig, vagyis ez a vizsgálat tárgya.

A frakcióvezető Schiffer András LMP-s képviselő korábbi, az ügynökügyről szóló előterjesztéséről azt mondta: “csupán egy gennyes folton szépségtapasz lehetne”.

Lázár János közölte azt is, a kommunista diktatúrával való szembenézés minden esetben hitelesség kérdése, Schiffer Andrásnak pedig sem az előterjesztését nem tartja hitelesnek, sem őt magát nem tartja annak előterjesztőként.

Kijelentette: érdemi különbséget kell tenni bűnös és áldozat között, a kérdést pedig az áldozatok oldaláról kell megközelíteni. Szerinte az a család, ahol a nagypapa nagykövet volt a korábbi rendszerben, az apa a rendszerváltáskor bankigazgató, az unoka pedig húsz évvel később országgyűlési képviselő, nem tekinthető áldozatnak.

“A Fidesz, mint rendszerváltó párt semmit sem akar és semmit nem is fog eltitkolni a magyar polgárok elől; a kommunista diktatúra bűneinek teljes feltárásában vagyunk érdekeltek” – közölte Lázár János, aki szerint a rendszerváltásnak egy hiteles pártja maradt talpon, ez a Fidesz. “Nekünk ez erkölcsi kötelesség” – fogalmazott és kijelentette azt is: egy új demokratikus rendszer alapjai csak akkor teremthetők meg, ha a múltat sikerül lezárni.

Arra a kérdésre, hogy a lusztrációs törvény vonatkozhat-e Schmitt Pálra, aki 1983 és 1986 között miniszter-helyettesi tisztségben dolgozott, azt mondta: minderre a Nemzeti Emlékezet Bizottsága ad majd választ.


A Fidesz-KDNP támogatja az országgyűlési törvényjavaslatot

A Fidesz-KDNP-frakciószövetség osztja azokat az álláspontokat, amelyeket az új országgyűlési törvényjavaslat előterjesztői megfogalmaztak, a többi között azt, hogy vissza kell állítani az Országgyűlés tekintélyét – mondta a Fidesz frakcióvezetője a kormánypárti képviselőcsoportok hétfői ülését követő sajtótájékoztatóján.

Lázár János közölte: az előterjesztés újraszabályozza a mentelmi jog kérdését, átláthatóvá válik a képviselők javadalmazása és rendeződik a frakcióalakítás kérdése is. Európai példák vannak arra, hogy frakciót csak olyan mozgalom alakíthat, amely elindult a választásokon – tette hozzá.

A javaslatot – amelyet Lázár János frakciótársával, Gulyás Gergellyel közösen terjesztett a Ház elé – jövő héten kezdi tárgyalni az Országgyűlés, és várhatóan április 16-án fogadják el a képviselők.


A Fidesz-KDNP támogatja a Velencei Bizottság javaslatain alapuló módosításokat

A Fidesz-KDNP-frakciószövetség támogatja azt a törvényjavaslat-csomagot, amelyet a kormány a Velencei Bizottság észrevételeit figyelembe véve készített az igazságügyi rendszer átalakítását, hatékonyságát érintő intézkedésekhez – mondta a képviselőcsoportok hétfői ülését követő sajtótájékoztatón a Fidesz frakcióvezetője.

Lázár János közölte: a koncepció érdemi részét nem érintő javaslatot Orbán Viktor miniszterelnök ismertette a hétfői tanácskozáson, és kérte annak mielőbbi megtárgyalását. A kormánypártok számára a legfontosabb, hogy javuljon az igazságszolgáltatás hatékonysága, az ügyek ne húzódjanak el és a polgárok azt érezhessék, hogy nem csak jog, hanem igazságszolgáltatás is van – fűzte hozzá.


A Jobbik tart a félmegoldástól

A Jobbik örül, hogy a kormányon lévő nyomás “kezdi éreztetni a hatását”, ugyanakkor tart attól, hogy a kormánypártokon belüli nézetkülönbségek miatt nehogy félmegoldás szülessen a kommunista rendszer bűneinek feltárását, főként az ügynöklisták ügyét illetően.

Így reagált hétfőn Vona Gábor pártelnök arra, hogy a Fidesz-KDNP-frakciószövetség felkérte a kormányt, május 15-ig dolgozza ki azokat a jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik a kommunista rendszer bűneit feltáró Nemzeti Emlékezet Bizottsága létrehozását.

 

MHO/MTI/Echotv.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: