Ügynöktörvény Magyarországon – … az iratok egy részét már széthordták, a másik fele meg régen eltűnt.

Kiderült, miért késik az ügynöktörvény


Az MNO megtudta, hogy a Fidesz-frakció egy olyan bizottság felállítását kezdeményezi, mely javaslatot tenne az ügynökmúlt feltárásának módjára. Ennek köszönhetően a vitás kérdéseket hónapokon belül rendezni lehet, és megszülethet az ügynöktörvény.
Kapcsolódó:
A napokban találkozhattunk olyan véleménnyel is, mely szerint nincs is értelme foglalkozni az ügynökmúlttal, hiszen az iratok egy részét már széthordták, a másik fele meg régen eltűnt. A Fidesz-frakció ezzel homlokegyenest ellentétes véleményen van. Lázár János korábban elmondta, a képviselőcsoport több mint egy éve folytat megbeszéléseket az ügynöktörvény kapcsán, ám ez idáig nem sikerült közös nevezőre jutni. A konkrét vita a körül alakult ki, milyen mélységig kellene feltárni az előző politikai rendszerben működő ügynökök tevékenységét.A Lehet Más a Politika nemrégiben javaslatot tett a parlamentben, hogy a teljes ügynöklistát hozzák nyilvánosságra. A Fidesz-frakció többsége azonban leszavazta a beterjesztést, a képviselőcsoportból csupán néhányan voksoltak a javaslat mellett.Az MNO úgy értesült, a fideszes honatyák megtalálták a megoldást, és nem húzódik tovább az ellenzék számára támadási felületül szolgáló ügy. Információink szerint a frakció megegyezett a Nemzeti Emlékezet Bizottság felállításában, melynek az lesz a feladata, hogy javaslatot tegyen a szocialista múlt feltárásának módjára. A kérdést büntetőjogilag már szabályozták korábban, így a részletekben kell majd megállapodni, mely a frakción belüli viták alapját képezi.Miről jelentett, és miért?

Pontosan rögzíteni kell például az ügynök státusát, motivációját. Nem mindegy ugyanis, hogy valaki fenyegetés hatására jelentett az állambiztonságnak, vagy önként jelentkezett a feladatra. Megfelelően kategorizálni kell továbbá a cselekményt is, melyet az adott ügynök végzett. Úgy tudjuk, abban teljes az egyetértés, hogy azon kevés esetben, amikor a katonai, polgári és kémelhárító tevékenység feltárása még ma is nemzetbiztonsági kockázatot jelent, a készülő javaslatnak lehetővé kell tennie a titkos minősítés fenntartását.

Korábban felmerült, hogy az ügynöktörvény kapcsán a személyiségi jogi szabályozást is módosítani kell. A kérdésben azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a módosításra szükség lehet, így az nem került le a napirendről.

Gabay Balázs2012. március 16., péntek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: