Baloldali identitásválság

 

 


Miközben a miniszterelnök középre pozicionálja kormányát és az aktív középosztályt támogatja, az atomizált baloldali ellenzéki pártok egymással versenyeznek szociális demagógiában. A Gyurcsány-párt avasi látványakciókat szervez, az MSZP még mindig önmagát keresi, az LMP pedig mindent megtesz azért, hogy „ne legyen más a politika”.

Napról napra meggyőződhetünk arról, hogy a hazai baloldali pártok minden megnyilvánulása egy újabb fejezet saját identitásválságuk történetéből. Az útkereső baloldali politikusok néha „megpörgetik” a politikai sorskereket, majd éppen attól függően, hogy a sorsszerűség mit rendel számukra, saját létezésüket és „stabilitásukat” bizonygatják anélkül, hogy érdemben megszólítanák a választókat.

Mivel a baloldal 2010-ben szinte minden fontos belpolitikai bázisát elveszítette, nem maradt más eszköze, mint jól szervezett nemzetközi kapcsolatrendszerének „beizzítása” a magyar kormány ellen. A kormány gazdaság- és társadalompolitikáját alternatívan ellenpontozó hiteles, vállalható és ésszerű programot képtelenek a választók számára felmutatni, ezért egyetlen céljuk saját létezésük igazolására a kormány stabilitásának kikezdése. Azt gondolják, hogy ha nem megy belföldről, akkor „majd külföldről menni fog”. Más kérdés, hogy közben tudat alatt vagy tudatosan erősítik azoknak a választóknak az Európai Unióval szembeni ellenérzéseit, akik a politikailag motivált és nem megalapozott kritikákon alapuló uniós nyomásgyakorlás miatt az egészséges szkepticizmuson túl napról napra ellenségesebbek az európai egység gondolatával szemben.

A baloldal egy része a demokrácia elvét is félreérti. Jellemzően azt gondolják ugyanis, hogy ha kormányon rendőri erővel tüntetéseket vernek szét, az még demokratikus, azonban a jobbközép kormány közjogi korrekcióinak nagy része, így az igazságszolgáltatási vagy az ombudsmani rendszer hatékonysági elvű átalakítása már ördögtől való. Láthatóan a baloldal nem elkötelezett a polgári demokrácia alapértékei mellett sem, hiszen politikusaik és háttérintézeteik napról napra retorikai támadást intéznek a független igazságszolgáltatás és annak vezetői ellen azáltal, hogy megkérdőjelezik bizonyos bírák és bírósági vezetők pártatlanságát konkrét bizonyítékok nélkül.

Az identitásválság mellett szembetűnő, hogy a baloldali ellenzéknek még mindig nincs egyértelmű vezetője. Ez azért probléma számukra, mivel közeledik a 2014-es választás, amely az eddigieknél sokkal élesebben a lehetséges miniszterelnök-jelöltek versenye lesz. A baloldal tehát ma zsákutcában van, mivel vezető nélkül leginkább olyan, mint egy nagy, veszekedő család atyai határozottság és ésszerűség nélkül: mindenki megy a saját feje után, és közben egyre többen morzsolódnak le „szélsőbb” utakra.

A szocialisták arról beszélnek, hogy el kell törölni az államadósságféket, és kiadáscsökkentés nélkül azonnali járulékcsökkentésre van szükség, vissza kell állítani a többletmunkát érdemtelenül büntető progresszív személyijövedelemadó-rendszert, valamint emelni kell a társasági adót. Ezáltal viszont felmerül a gyanú, hogy az MSZP továbbra is a jóléti juttatások hitelből finanszírozásában, az ország eladósításában, a munkamorál gyengítésében és az adóelkerülésre ösztönzésben érdekelt. A fenntarthatatlan szocialista politika így végső soron oda vezetne, ami miatt 2010-ben már majdnem végleg megsemmisültek: permanens megszorításokhoz. Árulkodó jelenség, hogy a szlogenek szintjén a fenntarthatóság iránt elkötelezett LMP saját népszavazási kezdeményezésével ugyancsak benevezett a szociális demagógiát hirdető baloldali versenybe. Ettől viszont láthatóan „nem lesz más a politika”, főleg ha a választás közeledtével egyre szervezettebbé válik a baloldal, amit tehát nem az ésszerű programalkotás, hanem kizárólag Orbán Viktor leváltásának szándéka tarthat majd össze.

 

Fodor Csaba

2012. március 11

MNO

Miénk itt a tér kategória. Címkék: . Leave a Comment »

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: