WikiLeaks: az oroszok okozták Kaczynski halálát

 

Szándékosan nem engedélyezték az oroszok a lengyel kormánygép leszállását 2010. április 10-én Szmolenszkben, hogy Lech Kaczynski akkori lengyel elnök lekésse a lengyel hadifoglyok kivégzésének 70. évfordulóján Katynban (Katiny) rendezett ünnepségeket – legalábbis ezt írta a lengyel rádió hírportálja a WikiLeaksre hivatkozva.

A WikiLeaks kiszivárogtató honlap egyebek közt Fred Burtonnek, a Stratfor amerikai elemzőközpont munkatársának e-mailjeit publikálta. Forrásként „J. elvtárs”, az amerikai titkosszolgálat által beszervezett magas rangú volt KGB-tiszt volt megnevezve – egyébként az illető 2010 nyarán bekövetkezett halálának részleteit 25 évre titkosították.

„Nem volt szándékuk Kaczynski meggyilkolása”

Marko Papic, a Stratfor egy másik elemzője saját forrásaira hivatkozva hangsúlyozta, hogy a leszállási engedélyt megtagadásával az oroszok csak meg akarták nehezíteni a lengyel elnök életét és ellehetetleníteni az ünnepségben való részvételt. Véleménye szerint „nem volt szándékuk Kaczynski meggyilkolása”, és nem is számítottak arra, hogy a pilóták megkísérlik a leszállást.

Szmolenszkben 2010 tavaszán a sűrű ködben leszálló Tu-154-es lengyel kormánygép lezuhant. A katasztrófában a gépen utazó mind a 96 személy életét vesztette, köztük az akkori lengyel államfő és felesége, valamint magas rangú állami, katonai és egyházi vezetők, ismert közéleti személyiségek.

Nem voltak biztonságban

A lengyel számvevőszék (NIK) egyébként felülvizsgálta a legfontosabb állami tisztségviselők repülőgépes utaztatásának részleteit. Pénteken publikált jelentése szerint a 2005-2010. között szervezett repülőutak nem garantálták az állami vezetők megfelelő biztonságát, mert a felelős hivatalok vezetői nem egységes előírások szerint jártak el, és gyakran azokat sem tartották be.

A NIK a szmolenszki katasztrófa dokumentációját is ellenőrizte, és több szabálytalanságot állapított meg a kormánygép szmolenszki útjával kapcsolatban. Kiemelte, hogy a lengyel jogszabályok kizárják egy nem üzemképesként számon tartott repülőtér használatát.

Forrás: MTI
2012. március 10., szombat

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: