Utolsóként Obama gratulált Putyinnak

 

Minden alap megvan a minőségi ugrásra az orosz-amerikai kapcsolatokban – jelentette ki Vlagyimir Putyin megválasztott államfő Barack Obama amerikai elnökkel folytatott pénteki telefonbeszélgetésekor. Obama az elnöki különgép, az Air Force One fedélzetéről hívta fel Putyint, hogy gratuláljon választási győzelméhez.

 

Ez volt az első kapcsolatfelvétel a két vezető között a múlt vasárnap megtartott szavazás óta. Ezzel az Egyesült Államom elnöke volt az utolsó a világ vezető hatalmainak államfői közül, aki gratulált az orosz politikusnak.

A beszélgetésről kiadott amerikai közlemény szerint Barack Obama kiemelte az amerikai-orosz kapcsolatokban Dmitrij Medvegyev elnökkel az elmúlt három év során elért eredményeket, beleértve az Afganisztánnal kapcsolatos együttműködést, a START-egyezmény megkötését és ratifikálását, Oroszország meghívását a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) és az Iránnal kapcsolatos együttműködést.

“Obama elnök és Putyin megválasztott elnök egyetértett abban, hogy a kapcsolatok sikeres újraindítására építeni kell az elkövetkező években” – írja a kommüniké.

Obama közölte: várja, hogy Putyin vendéglátója lehessen a G8-csoport májusban megrendezendő, Camp David-i csúcstalálkozóján. A két vezető áttekintette a jövőbeni együttműködés területeit, beleértve a kereskedelmi és a befektetési kapcsolatoknak az Oroszország még függőben lévő WTO-tagságából eredő erősítését.

A két vezető egyetértett abban, hogy folytatja a párbeszédet azokkal a területekkel kapcsolatban, amelyek ügyében az Egyesült Államok és Oroszország eltérő álláspontot képvisel, beleértve Szíriát és a rakétavédelmet. “Obama elnök és Putyin megválasztott elnök egyetértett, hogy folytatja erőfeszítéseit azért, hogy a kapcsolatok javítása érdekében közös nevezőt találjon és eltávolítsa az akadályokat” – írja a Fehér Ház által kiadott közlemény.

Jay Carney fehér házi szóvivő csütörtökön azt hangsúlyozta, hogy a Kremlben végbemenő váltás ellenére nem lesz változás a kétoldalú viszonyban. “Nyilvánvaló, hogy várakozással tekintünk az Oroszországgal való együttműködés és közös munka elé azokban a kérdésekben, amelyekben egyetértünk, ez pedig független attól, hogy ki az elnök” – mondta Carney.

Hangsúlyozta, hogy az amerikai politika nem személyi alapú, hanem a nemzeti érdekeken, valamint azokon a megállapodásokon alapul, amelyeket Washington el tud érni Moszkvával.

Az orosz kormány nemzetközi ügyekkel foglalkozó munkatársának közlése szerint a két ország vezetői megállapították: az elnökválasztási kampány során mindkét országban éles bírálatok hangzottak el egymással kapcsolatban, mindez azonban a kampány hevében történt, és ennek nem szabad befolyásolnia az orosz-amerikai együttműködés fokozatos fejlesztését.

 InfoRádió / MTI

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: