Orbán: Legalább 5,5 millió embernek kell dolgoznia – a nap hírei

 

A kormány célja, hogy Magyarországon legalább 5 és fél millió ember éljen munkából. Húszmillió forint hitelösszegig lehet igénybe venni az árfolyamrögzítést. Megkapja az állami garanciát hitelei átütemezéséhez a BKV.

 

 

A kormány célja, hogy Magyarországon legalább 5 és fél millió ember éljen munkából, vállalkozásból – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági évnyitó című fórumán közölte: 2010-ben 3,8 millió ember dolgozott, ám közülük 1,2 millióan nem fizettek adót, vagyis 2,6 millió ember tartotta fenn az országot. Hangsúlyozta: ha nem változik jelentősen a helyzet, akkor a magyar gazdaságnak nincs jövője, a kormány pedig nem tudja végrehajtani programját.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a szocialista párt 2014-re elég erős lesz a kormány leváltásához és elég felkészült az ország irányítására. Mesterházy Attila az MSZP évértékelő rendezvényén azt mondta: a Fidesz – kormányzásának félidejéhez közeledve – elveszítette a többség bizalmát, mert nem tudott biztonságot teremteni.

Húszmillió forint hitelösszegig lehet igénybe venni az árfolyamrögzítést – erősítette meg a kormányszóvivő. Giró-Szász András a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában emlékeztetett arra: a kabinet és a Magyar Bankszövetség korábbi megállapodásában a lakás értéke alapján határozták meg a jogosultak körét. A kormányszóvivő azt is közölte, hogy a közszférában dolgozók soron kívül, hamarabb vehetik majd igénybe az árfolyamgátat.

Magyarországnak továbbra is célja a mielőbbi megállapodás az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutalappal – mondta a hiteltárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter. Fellegi Tamás a Portfolio.hu által rendezett konferencián hangsúlyozta: nincs “B” terv. A miniszter közölte: a tárgyalások megkezdéséhez tisztázni kell az Európai Bizottság által vitatott kérdéseket, de ezek politikai jellegűek

Közben a Nemzetközi Valutaalap budapesti képviseletének vezetője megerősítette, hogy informális találkozót tart jövő pénteken Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter Washingtonban a Nemzetközi Valutaalap magyarországi misszióvezetőjével. Iryna Ivaschenko, hangsúlyozta, hogy a megbeszélésen a közelmúltbeli magyarországi fejleményeket vitatják meg, vagyis nem a készenléti hitel-megállapodásról lesz szó.

Megkapja az állami garanciát a hitelei átütemezéséhez a BKV. Tarlós István főpolgármester elmondta, hogy a közlekedési vállalatnak hitelező 8 bank három évvel meghosszabbítja a BKV összesen 40 milliárd forintos hitelének futamidejét. A főpolgármester kedden egyeztet a BKV hosszú távú finanszírozásának részleteiről Varga Mihállyal, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárral.

Kormányrendeletben szabályozná a munkába járás költségtérítését a Fidesz. Fónagy János és Völner Pál képviselők módosító javaslata szerint meghatározzák majd a munkába járással összefüggésben utazási költségtérítésre jogosultak körét, számítását, mértékét és az igénybevétel jogosultsági feltételeit. Kikerül a törvény szövegéből az, hogy milyen hatályú munkavállalói jogviszonyra terjed ki a munkáltatói költségtérítés, illetve annak meghatározása is, hogy mi minősül munkába járásnak, illetve hétvégi hazautazásnak. –Korábban a munkaadók úgy ítélték meg, hogy a legalább 86 százalékos költségtérítéssel rájuk terhelik a közlekedési társaságok finanszírozásának gondjait, és akár egymillió munkavállaló utazási költségeit kell átvállalniuk azzal, hogy a helyközi mellett a helyi járatokon történő utazás költségeit is fizetniük kell.

Képzési programokkal bővítették ki a közmunkaprogramokat március elsejével – mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. Balog Zoltán elmondta: mindenkinek, akit a közmunkába bevontak, és nincs meg a 8 osztálya, lehetőséget adnak arra, hogy elvlégezze az általános iskolát, megszerezze az érettségit, vagy szakmát tanuljon, mindezt a közmunka ideje alatt, úgy hogy közben fizetnek neki a tanulásért.

Májusban kell megkezdenie a kétéves fogházbüntetés letöltését Geréb Ágnesnek. A Fővárosi Törvényszék engedélyezte a három hónapos halasztást, miután a szülész-nőgyógyász időközben kegyelmi kérvényt nyújtott be. Ettől függetlenül Geréb Ágnes más ügyek miatt továbbra is házi őrizetben van. Az orvost négy otthonszülési ügy miatt ítélték letöltendő fogházbüntetésre.

 

 

 

InfoRádió

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: