National Review: Ne avatkozzon a magyar belügyekbe az amerikai kormány!

 

Az amerikai kormánynak nem kellene beavatkoznia a magyar belpolitikába, amerikai adófizetőknek pedig nem kellene finanszírozniuk a Szabad Európa Rádiót, amely valójában az MSZP-t támogatná a választásokon – írta online kiadásában hétfőn a konzervatív National Review.

 

A baloldal fél szembenézni olyan, valóban tekintélyelvű rezsimekkel, mint Kína és Oroszország, míg ezzel „éles ellentétben” áll a liberális média Magyarországgal szembeni fellépése, amely „agresszíven túllépte a határt” – állapította meg Marion Smith, a National Review Institute volt kutatója, a budapesti székhelyű Common Sense Society alapító elnöke a Keresztes hadjárat Magyarország ellen című cikkében.


Pofozógép lett Magyarország

„Miután baloldali publicisztikákkal kiközösítették Nyugatról, Magyarország törvényes célpontjává vált a liberális keresztes hadjárat következő fázisának: az amerikai beavatkozásnak. A rágalmazás abszurd politikai receptek megfogalmazásába és abba a szándékba fordult, hogy megsemmisítsék Európának a választásokon az egyik leghatékonyabbnak bizonyult jobbközép pártját” – írta Smith, aki ismertette az amerikai sajtóban Magyarországgal kapcsolatos negatív véleményeket.

Felidézte, hogy nemrég Mark Palmer volt budapesti amerikai nagykövet, Charles Gati és egy „másik emigráns professzor”, Haraszti Miklós a SZER magyar nyelvű adásának felélesztését javasolta, ám ezúttal nem a szovjetek által az országra kényszerített kommunista rendszer destabilizálására, hanem egy demokratikusan megválasztott kormány aláaknázására. „Ez a szerencsétlen állásfoglalás azt javasolja, hogy az amerikai kormány és az amerikai adófizetők bonyolódjanak bele a zsarnokság állítólagos szelleme elleni harcba egy NATO-szövetségesünknél – egy olyan szövetségesnél, amely másokkal ellentétben úgy döntött, hogy a keserű lezárásig Afganisztánban marad”.

A szerző cáfolta Palmer, Gati és Haraszti azon állítását, hogy a CNN-nek a Magyar Telekom kábelszolgáltatásából való kikerülése és a Klubrádió koncessziójának meg nem hosszabbítása veszélyezteti szólás- és sajtószabadságot, a demokráciát. Rámutatott, hogy ezek a változások, csakúgy, mint a Malév csődje, a piaci verseny következményei, és hogy Magyarországon vannak ellenzéki televíziók, rádiók, korlátozás nélkül működő internetes és nyomtatott média.

Smith szerint a szólásszabadság kérdésének felvetése pusztán figyelemelterelés, amelynek célja „a kormány megdöntése, amelynek hagyománytisztelő politikája a baloldali riadó valódi oka”. A szerző idézte Vernon Lowe-t, aki szerint a konzervatív magyar kormány „a nemzetközi liberális tudóselit pofozógépévé vált, amely minden olyan kávézóasztal alatt egy fasiszta zsarnokot lát bujkálni, amelyen Biblia van”.


Mértékletes bírálatot!

Smith, aki a The Wall Street Journalban maga is szóvá tette, hogy az alkotmány nem biztosítja megfelelően a magántulajdont és a gazdasági szabadságot, és hogy nem elégséges benne a hatalmi ágak szétválasztása, leszögezte, hogy „Magyarország a hibás lépések ellenére egészen bizonyosan nem egy »tekintélyuralmi« állam, mint Fehéroroszország vagy Oroszország.” A szerző szerint a „mértékletes és tiszteletteljes bírálat” nem szolgálná „a valódi baloldali küldetést.

Marion Smith hangoztatta, hogy az Egyesült Államoknak a valódi zsarnokságokkal – így Iránnal, Szíriával, Venezuelával és Kínával – kellene foglalkoznia, és álláspontja szerint Palmer, Haraszti, Gati és Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász Magyarország „felháborítóan hamis” leírásával „eltorzította az emberi jogok és a szólásszabadság valódi értelmét, trivializálva a világszerte elnyomó rendszerekben élők milliói által átélt szörnyűséget, ahol egy kimondott vagy leírt rossz szó halálos ítéletbe fordulhat”.

Amerikának „sohasem volt kötelezettsége vagy joga a más országok belügyeibe való kénytelen-kelletlen beavatkozás. Igen, az Egyesült Államoknak kötelessége hogy szabadság ügyének előmozdítása és a zsarnokság elleni küzdelem. De mint az magyar politika minden józan vizsgálata során kiderül, Magyarországon biztosan nem tekintélyelvű diktatúra” – írta Marion Smith.

„A magyar belügyekbe való nyílt és meggondolatlan beavatkozás annak érdekében, hogy megpróbáljuk kiszorítani a kormánykoalíciót, megalázó sértés lenne az egyik legszilárdabb szövetségesünknek” – szögezte le a szerző.

 

Heti Válasz Online – MTI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: