„Nem fogom megtagadni Csurkát”

 

 

„Csurka száz év múlva is benne lesz a lexikonokban. Néztem körbe a temetésén, és alig volt ott színész. Nem voltak ott, akik a darabjaiban lubickoltak, akiknek sikerük volt miatta. Akik tartoztak volna neki ennyivel”- mondja a Heti Válaszban megjelent interjújában az idén 74 éves, Kossuth-díjas Koncz Gábor, aki azonnal igent mondott Dörner György hívására, s most az Új Színházban próbál.

Igen ám, de Koncz nem csak Csurka temetésén volt ott az ötvenhatos hősök parcellájában másfél hete. Ő volt az is, aki a forradalmat vérbe fojtó Kádár János sírjánál szavalt annak idején, nem sokkal odébb. A Heti Válasz kérdésére, hogy ez a kettő hogy fér meg együtt, így válaszol:

„Életében is szavaltam Kádárnak. Egyszer be kellett ugranom egy április 4-i ünnepségen, a kedvenc versét elmondanom. Tíz percem volt átvenni, Kádár azt mondta, nem baj, Koncz elvtárs, az első sorban ülök, majd súgok. A helyzet az: ha engem Napóleon, Hitler, Sztálin, vagy bárki hív el József Attilát szavalni, elmegyek, és József Attilát szavalok embereknek. Ez a munkám, a feladatom, ehhez értek.”

A színész elismeri, hogy kivételezett helyzetben volt a Kádár-rendszerben, de mint mondja, ezért semmit sem adott a kommunistáknak. „Sem párttag, sem besúgó nem voltam. Csak azt adtam, amit a színpadról mindenkinek. Az emberségemet, a művészetemet. Ők ezt észrevették. Örülök, hogy Kádár engem hívott el szavalni, meg Pécsi Ildikót. Az állam vezetői akkoriban ugyanis jártak még színházba, a mostaniaknak meg rengeteg fontos dolguk van, nem érnek rá…”

Az Új Színházzal kapcsolatban elárulja: ő maga nem ragaszkodna ahhoz, hogy kizárólag magyar darabok menjenek ott, azt viszont üdvözli, hogy konzervatív színház lesz, mert „utálom az avantgárdot, a lilát. Nem akarom, hogy az én unokám ilyeneken nőjön fel. Nőjön fel azon, amit Madách megírt

A Heti Válasz érdeklődésére, mégis mi a gond azzal, ha modern rendezésben viszik színre a Bánk bánt vagy Az ember tragédiáját, Koncz visszakérdez: „Együnk tehénszart, mert ötmilliárd légy nem tévedhet? Minket arra neveltek: az a dolgunk, hogy befolyásoljuk a közönség ízlését. Jó irányba. Mert van jó irány.”

A Koncz Gáborral készült interjút a Heti Válasz március 1-jén megjelent számában, vagy a Digitalstandonkeresztül megvásárolva olvashatják.

 

HV

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: