„Aljas hazudozás” – Békemenetes buszokkal potyáztatna a Milla

Arra buzdítja vidéki híveit a Milla, hogy „a Fidesz pénzén”, békemenetes ingyenbuszokkal jöjjenek tüntetni a saját rendezvényükre a rendszer ellen. A szervezet aktuális szóvivője elmondta, hogy nem tartanak atrocitásoktól, Bayer Zsolt viszont azt tudatta velünk, hogy a Békemenet Egyesület semmilyen buszt nem indít.

„Nincs tehát más dolgotok, mint bejelentkezni a vidékről szervezett csoportos utaztatások egyikére, felülni az ingyenbuszra, és máris roboghatok Budapest felé a Fidesz pénzén! Aztán amikor felértek Pestre, szépen átsétáltok az Erzsébet híd pesti hídfőjéhez, a Milla tüntetésére.” Ez olvasható azon a blogon, amelyet az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport (Milla) tüntetésszervezői írnak. Felhívásukat azzal indokolják, hogy „sokan morgolódtak közületek, hogy vidéki lévén nehezen jutnak fel Budapestre a Milla március 15-én délután 3 órakor kezdődő tüntetésére”.

Igazat is adnak az elégedetlenkedőknek, mivel „az utazás megszervezése bizony macera és ráadásul nem is olcsó, meghaladja egy pártoktól független civil mozgalom lehetőségeit”, ezért vidéki szimpatizánsaiknak azt ajánlják, hogy szálljanak fel a kormány mellett kiálló Békemenetre induló „ingyenbuszokra”. Mindezek mellett egy agitációs kiskáténak beillő javaslatsort is mellékeltek a potenciális potyázóknak.

Miért blicceltek?

„Ha már a buszon vagytok, ne vesztegessétek az időt: világosítsatok fel minél több embert arról, hogy a hatalom becsapta őket, és Magyarország valódi megújulását nem várhatják azoktól, akik leépítik a jogállamot. Mert haza csak ott van, ahol jog is van!” Néhány kérdést is összeállítottak, amiket érdemes feltenniük a „hatalom szemfényvesztésének áldozatainak”, akikről a bejegyzés végén megjegyzik: nem ellenségeink. A kérdések közül néhány: „Vajon miért imádta Szájer a kormányt bíráló EU-biztosokat 2006-ban, és miért utálja 2012-ben? Vajon mit szóltak volna 2006-ban, ha Gyurcsány bejelenti, hogy ezentúl 9 helyett 3 hónap áll az álláskeresők rendelkezésére?”

A bejegyzés mind a cikk alatt, mind a Milla Facebook-oldalán rengeteg kommentárt generált, sokan frappánsnak és viccesnek tartják az ötletet. Mások amiatt aggódnak, hogy ha kiderül, hogy valaki millás, azt kirakják a buszból, rosszabb esetben akár meg is verik. Ezekre reagálva született az alábbi két válasz: „Látszik, hogy a millások nem tudnak vidéki fejjel gondolkodni”, valaki pedig elismeri, hogy ugyan az elgondolás remek, „de egy millás sincs köztetek, aki ezt meg merné csinálni”. De a szervezők megkapták a következő kérdést is: „Arra is van ideológiátok, hogy miért blicceltek a BKV-n?” Más megfogalmazásban is felbukkant a kommentek közt ugyanez: „Fontos nektek a demokrácia és a jog, de annyira nem, hogy egy 500 forintos buszjegyet fizessetek érte?”

Békamenet: nem

Megkerestük a Milla aktuális szóvivőjét (a csoport a bázisdemokrácia alapján működik, ezért minden rendezvényük kapcsán más társszervező nyilatkozik – a szerk.), Tóth Balázst, aki elmondta, hogy a bejegyzést komolyan gondolták, nem viccnek szánták. Megkérdeztük, hogy a Milla által hangoztatott civil kurázsi hogyan egyeztethető össze azzal, hogy arra buzdítják szimpatizánsaikat, hogy úgymond a „Fidesz pénzén” utazzanak tüntetni a Fidesz ellen, mire a következő választ kaptuk: nem a kormánypárt, hanem a a rendszer ellen demonstrálnak.

Tóth nem tart attól, hogy a millásokra provokátorként tekintenének a kabinet mellett kiállók, ezért nem tart attól, hogy atrocitásokra kerülne sor az utazások során. Elmondta, hogy a fenti kérdéseket is azzal a céllal fogalmazták meg, hogy kulturált párbeszéd alakulhasson ki az ellentáborok között – bár Tóth hangsúlyozta, hogy ezt a szót nem is igazán szereti. Felhívta rá a figyelmünket ugyanakkor, hogy a hideg miatt elmaradt Békamenetet pont azért nem támogatták, mert elismerik, hogy mindenkinek joga van kiállni az elvei mellett, és nem tartják szerencsésnek azokat a kísérleteket, amelyek ezek lejáratására irányulnak.

Kérdésünkre Bayer Zsolt elmondta: ahogy januárban sem szerveztek buszokat, úgy most sem tesznek így. „Semmilyen buszt nem szervezünk, most sem tesz így a Békemenet Egyesület, erről január 21-e óta aljas hazudozás zajlik” – mondta a publicista. Tóth Balázsnak is elmondtuk ezt, aki azt válaszolta, ebben az esetben okafogyott az írásuk, ám hozzátette: ha mégis vannak ilyen buszok, akkor jó lenne tudni, hogy miből finanszírozták őket.

Tompos Ádám

2012. március 07., szerda

Magyar Nemzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: