Ha Teherán nem áll le, Amerika akcióba lép

 

Egy idő előtti támadás lehetővé tenné Irán számára, hogy az „áldozat” szerepét játssza el a nukleáris válságban, de ha Teherán nem hagy fel az atomfegyverhez jutás programjával, Amerika akcióba léphet – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök az Atlantic Monthly magazinnak adott, pénteken megjelent interjújában.

 

 

Az eddigi legkeményebb hangú nyilatkozatában, amely három nappal azelőtt jelent meg, hogy Obama a Fehér Házban fogadja Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, az amerikai elnök figyelmeztette Izraelt és Iránt: vegyék komolyan azt a figyelmeztetést, hogy az Egyesült Államok esetleg akcióba lép az iráni nukleáris létesítmények ellen. „Úgy gondolom, az izraeli kormány elismeri, hogy az Egyesült Államok elnökeként nem blöffölök” – hangsúlyozta Obama.

Mint azt megírtuk, megkezdődtek péntek reggel az iráni parlamenti választások, amelyek lényegében az ország legfelsőbb vallási és politikai vezetője, valamint az elnök szövetségesei közötti verseny lesz, vagyis a vallási, valamint a politikai vezetés közötti küzdelem. – Izrael számára csak a végső eszköz a légicsapás, amelyhez akkor nyúlnak, ha semmi mással nem lehet eltéríteni Iránt a nukleáris programjától – fogalmazta meg a The New York Times internetes oldalán csütörtökön az izraeli katonai hírszerzés egyik korábbi főnöke.

Obama hétfőn fogadja Washingtonban Netanjahut, aki pénteken Kanadába érkezett. Az izraeli kormányfő a héten kijelentette, hogy az iráni nukleáris program a csúcstalálkozó középpontjában áll majd. Netanjahu jelezte, hogy kormánya minden opcióra készen áll Iránnal kapcsolatban, de Obama a pénteken megjelentetett interjújában figyelmeztetett az idő előtti fellépés lehetséges következményeire. „Egy olyan időben, amikor nincs nagy rokonszenv Irán iránt és amikor az egyetlen valódi szövetségese (Szíria) a ring köteleinek feszül, akarunk-e olyan zavart, amelyben Irán áldozatnak tudná beállítani magát?” – tette fel a kérdést az amerikai elnök.

Obama rámutatott: az Egyesült Államokat akkor is fontos nemzetbiztonsági érdek fűzné ahhoz, hogy megakadályozza Irán nukleáris fegyverhez jutását, ha Izrael nem lenne az iráni harag különleges célpontja. Barack Obama kitért arra a súlyos veszélyre is, amit az okozna, ha az iráni nukleáris fegyver terroristák kezébe kerülne, és figyelmeztetett a nukleáris fegyverkezési verseny veszélyére „a világ legkevésbé stabil régiójában”. Az amerikai elnök szerint az atomfegyver tovább bátorítaná Teheránt a terrortámadásokat végrehajtó csatlósai támogatására és védelmezésére, mert kevésbé tartana a megtorlástól.

PR
MTI
2012. március 02., péntek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: