Bokros hazudott a doktorijáról?

Az U21 gyanúja azután érte el a kritikus szintet, hogy a napokban egy levél került a birtokába a Panamai Állami Egyetem oktatási hivatalától, miszerint soha nem volt Bokros nevű hallgatójuk.

A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) U21 ifjúsági tagozata arra kéri a Budapesti Corvinus Egyetem vezetését, hogy indítson eljárást Bokros Lajos doktorijával kapcsolatban, mivel szerintük a volt pénzügyminiszter, jelenleg európai parlamenti képviselő esetében felmerült, hogy másolta a doktoriját. A párt kételkedik abban, hogy Bokros egy év alatt szakmai szinten elsajátította a spanyol nyelvet, pedig anélkül nem tudta volna megírni a dolgozatát.

A mostani akció előzménye, hogy egy ismeretlen személy levelet juttatott el a pártunk székházába, majd ezt követően kezdtünk el részletesen foglalkozni az ominózus tanulmánnyal – mondták el lapunknak azon az ingyenesen hívható zöldszámon, amely a JESZ honlapján szerepel. Arról is tájékoztattak minket, hogy a Corvinus egyetem könyvtárában elolvasták a dolgozatot, és azt követően merültek fel bennük kérdések. Már eddig is érkeztek telefonok, de mivel csak szerda délután hozták létre a zöldvonalat, még nem érkeztek újabb bizonyító erejű információk a párthoz.

Hogyan tanult meg spanyolul?

A JESZ emlékeztet arra, hogy a Magyar Demokrata Fórum (MDF) tagjait Bokros képviselőjelöltté válásának idején arról tájékoztatta, hogy doktorija megírása előtt egy évig a Panamai Állami Egyetemre járt, ahonnan ösztöndíjat is kapott. Ezt a lehetőséget saját elmondása szerint úgy nyerte el a közgazdász, hogy fél év alatt megtanult spanyolul felsőfokon, miközben korábban semmit nem tudott a spanyol nyelvről.

Egy évig járt a Panamai Állami Egyetemre, majd megírta A közép-amerikai iparosítás és integráció, a közép-amerikai közös piac fejlődéséről című doktoriját. A dolgozat 56 tételből álló irodalomjegyzékében több mint 40 spanyol nyelvű található, több mint 35 szerzőtől. Ez azt jelenti, hogy Bokros Lajosnak 100 százalékos találati arányt feltételezve minimum 35-40 olyan művet kellett elolvasnia, kijegyzetelnie, megértenie, amelyet a legmagasabb színvonalú szaknyelven írtak – állítja a JESZ ifjúsági tagozata.

Az ügy nem most került a napirendre, mivel Kéri Edit 17 éve beperelte Bokrost annak gyanújával, hogy félrevezette a parlamentet. A panamai diploma ügye akkoriban az Országgyűlésben is előkerült. Morvai Ferenc kisgazda képviselő 1995-ben azonnali kérdésben firtatta, mivel foglalkozott Bokros 1978–79-ben. A képviselő nyíltan megkérdőjelezte, hogy az akkori miniszter valóban Panamában járt egyetemre. Bizonyításképpen Bokros folyékonyan, spanyolul adta elő, hogy a Panamai Állami Egyetemen elvégzett egy évet, és ott megírt disszertációja alapján a budapesti Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen doktorált, summa cum laude minősítéssel.

Bokros: Rendetlen az egyetem 

„Ha olvasott olyan műveket is, amelyek nem illettek a szakdolgozatába, akkor ennél a számnál jóval több szakmai anyagot kellett áttekintenie. Mindössze egyetlen év alatt.” A párt megkérdezett több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező nyelvtanárokat, hogy találkoztak-e valaha pályájuk során hasonló nyelvtehetséggel. A válasz egyértelmű nem volt. Mint elmondták, fél év alatt maximum egy úgynevezett inkompetens nyelvtudást lehet megszerezni nem anyanyelvi területen.

Az U21 gyanúja azután érte el a kritikus szintet, hogy a napokban egy levél került a birtokába a Panamai Állami Egyetem oktatási hivatalától, miszerint soha nem volt Bokros nevű hallgatójuk. Bokros erre a levélre úgy reagált, nem tehet róla, hogy rendetlen az egyetem. Mindez olyan erőssé tette az U21 tagjainak gyanúját, hogy megrendült a bizalmuk Bokros doktorijának a hitelességében – szerepel a párt közleményében.

Várják a hívásokat

Ezért arra kérik a Budapesti Corvinus Egyetem vezetését, hogy vizsgálják meg, vajon Bokros Lajos valóban maga írta-e a doktoriját. A Magyar Külügyminisztériumot pedig arra kéri az U21, hogy hivatalos formában kérjen igazolást a Panamai Állami Egyetemtől, hogy járt-e hozzájuk Bokros Lajos. Az U21 a Panamai Nagykövetséget is megkeresi, hogy megtudja, olyan komolytalan-e az intézményük, amelynek még a hallgatói tagnyilvántartása sem tekinthető hitelesnek.

Az U21 emellett ingyen hívható zöldszámot indít, és arra kéri a szem- és fültanúkat, jelentkezzenek és osszák meg tapasztalataikat Bokros szavahihetőségéről, valamint egy e-mail címen is várják a jelentkezőket.

Kovács András

2012. február 29., szerda – Magyar Nemzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: