“Baja van a kelet-európaiakkal? Jelentse!”

 

 

Erre buzdítja Hollandia lakosságát a Szabadságpárt által felállított honlap, amely azt sugallja, hogy a közép- és kelet-európai munkavállalók miatt is nő a bűnözés az országban. Az oldal hatalmas vitákat kavart. 

 

 

A holland kormány túléléséhez fontos Szabadságpárt botrányhős vezetője, Geert Wilders eddig a muzulmánokkal volt elfoglalva. Fitna című dokumentumfilmjével például azt akarta bizonyítani, hogy az iszlám erőszakos és intoleráns vallás, a fasizmusra hasonlít, a Koránt pedig be kell tiltani. Nézetei miatt még Nagy-Britanniába sem akarták beengedni.

Az Európa keleti felében megerősödött radikális pártokkal szemben a Szabadságpárt, a PVV a fő veszélynek a muzulmánokat tartotta, most azonban már bővítette a nemkívánatos etnikumok körét.

“Baja van a közép- és kelet-európaiakkal? Elveszítette a munkáját egy lengyel, bolgár, román, vagy más kelet-európai miatt? Szeretnénk tudni róla!” – olvasható az oldalon.

A kommentelőknek nem kell a nyilvánosság előtt felfedniük kilétüket, amikor többek között a következő, a keletiek által okozott problémák között válogathatnak: ittasság, parkolási problémák és zaj.

Az Európai Parlament márciusban vitát tart arról, hogy az oldal mennyiben sérti meg a demokratikus elveket – jegyzi meg a BBC. A honlapot élesen bírálta Joseph Daul, az európai konzervatívokat tömörítő Néppárt vezetője, aki szerint a lap “a gyűlöletet és diszkriminációt bátorítja”, és meghívta Mark Rutte miniszterelnököt, hogy a képviselők előtt számoljon be arról, miért nem hallatja a hangját. A holland kormányfő eddig kerülte, hogy foglalkozzon az üggyel, ami miatt ellenzéke gyávának nevezte.

Wilders, akinek pártja kívülről támogatja a kisebbségi holland kormánykoalíciót, közben azt mondja, hogy Brüsszel törődjön a maga dolgával, mert Hollandia szuverén ország, a Szabadságpárt demokratikus párt és sok holland polgár véleményét kifejezi. A radikális politikus nyeregben érzi magát, mivel a kormány nemsokára 24 milliárd eurós takarékossági programról akarja megszavaztatni a parlamentet és Wilders képviselőinek voksaira is szüksége lesz.

A BBC idézi Godfried Engbersent, az Erasmus Egyetem szociológia professzorát, aki szerint az utóbbi időben visszaesett a Szabadságpárt támogatása és ezért új bűnbakokat keres. A kutató szerint nem a lengyeleket kellene hibáztatni, mert a kelet-európaiak általában olyan munkákat vállalnak, amelyeket a helyiek nem.

Holland statisztikák szerint 300 ezer közép- és kelet-európai él Hollandiában, ezek négyötöde lengyel. A törökök és marokkóiak – első és második generációs bevándorolók – száma 360 ezer körül van.

Szvetnik Endre, London

 

 

InfoRádió

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: