„Nem vagyunk Észak-Korea” – továbblép a Békemenet

A január 21-ei Békemenet szervezői bejelentették: egyesületté alakult a mozgalom, és egy honlapot is indítanak, ahol kapcsolatban maradhatnak egymással mindazok, akik részt vettek a 400 ezres kormánypárti megmozduláson. A következő Békemenet – reagálva a hazánkat ért legújabb támadásokra – várhatóan március 15-én lesz; a nemzeti ünnep után pedig egy kiadványt is megjelentetnek a közösségről.

Körülbelül egy hónappal ezelőtt ugyanitt jelentették be a Békemenet szervezői a január 21-ei, kormánypárti szolidaritási felvonulást, és a minden várakozást felülmúló esemény, valamint, ami azóta zajlik, arra sarkallta Bayer Zsolt újságírót, hogy folytassák.

EGYESÜLETET ALAKÍTANAK A BÉKEMENET SZERVEZŐI

Bayer Zsolt: Magyarországról nézve egyre nehezebb szeretni az Európai Uniót

– Egy hónapja, amikor elmondtuk, hogy szervezünk egy békemenet, megkockáztattuk, hogy talán 100 ezren is eljönnek. Eljött január 21. és eljöttek a népek – fogalmazott Bayer. – A Békemenet óta zajlik a szokásos számháború, hogy hányan is jelentek meg, én csak egyet tudok mondani autentikus forrásból; a Népszabadság az Operaház előtti tüntetést, ami az operától az Oktogonig tartott, 100 ezresre becsülte. Be sem merem szorozni.

Csizmadia László CÖF-elnök
– A békemenet Európához intézett üzenet volt; nem hőbörgő szélsőségeseket, hanem gondolkodó állampolgárokat szólított meg. Európa vezetői most mentik féltve őrzött helyzetüket, Magyarország úgy tűnik, veszélyes lesz, mert komolyan veszi a népfelség elvét. A népek pénzével Európa vezetőinek is el kell tudniuk számolni. Egyetértenek velünk lengyel és litván testvéreink is. Felkérjük a strasbourgi bíróságot, vizsgálja meg, hogyan kerülhetett uniós felügyelet mellett több tagország is a csődhelyzet szélére.

Bayer szerint ma már mindenki számára világos, hogy ez a néhány civil személy és újságíró által szervezett Békemenet valójában óriási siker volt, ennek ellenére utólag a sajtóban a számháborún kívül egyéb harcok is folytatódtak, mivel a tüntetés egészen szívet melengető jellegébe nem nagyon tudtak belekötni.

– Megpróbáltak fogódzót találni, az egyik ilyen volt, hogy kormánypárti tüntetést diktatúrában szokás szervezni; Észak-Koreát említik gyakran. Erre azt mondom a nagyapámat idézve, hülyének lenni a legkönnyebb – folytatta, felidézve 1968 Párizsát, amikor a Daniel Cohn-Benditék által szervezett diáklázadást egy kétmilliós De Gaulle-párti demonstrációval ellenpontoztak, Charles De Gaulle pedig a helyén maradt.

Bayer emlékeztetett rá, hogy épp a minap alapított egyesületet az éhségmenet kezdeményezése, amit helyeselt is: – A második világháború előtt 20 ezer civil egyesület működött, Rákosi fellépése után ennek legfeljebb az egy százaléka. Mi négyszázezren most úgy döntöttünk, hogy létrehozzuk a Békemenet 2012 Egyesületet – közölte az újságíró.

Élménybeszámolókat várnak

Az egyesület mellett egy honlap is megszületett csütörtök 12 órakor bekemenet-2012.hu címmel, amire a Békemenet résztvevői tölthetik fel élményeiket képekben és írásban is, s mint az MNO-nak hozzátette, teljesen interaktív lesz – ha bármi gond adódik, ő domaingazdaként ő fogja tartani a hátát, de szerinte nem lesz gond.

A harmadik bejelentés egy könyv leendő születéséhez kötődött: március 15-e után jelenik meg ugyanis egy könyv Bayer Zsolttól, ami dokumentálja egyrészt magát a Békemenetet, másrészt a Magyarország ellenében január 21. óta született és a nemzetközi sajtóban meg is jelent cikkeket, „hogy mindenki lássa, miért is csordult túl a pohár”. A kiadvány egy extrát is tartalmazni fog majd; Orbán Viktor fejti ki hosszabban gondolatait erről az időszakról interjús formában.

Bencsik András újságíró
– Soha ennyi civil nem mozdult még ki egyetlen célért. Most mintha marxista ellenforradalom zajlana Európában, miközben 2006 törvénytelenségei nem váltottak ki semmilyen reakciót. Ehhez képest az új magyar kormány teljesítette a kritériumokat, mégis velünk akarnak példát statuálni. Az EU, úgy tűnik, nem tudja megbocsájtani, hogy Magyarországot egy patrióta koalíció irányítja. Itt egy lélektani pillanatban sikerült mozgósítani az embereket a Békemeneten, akik átlátnak a szitán.

Március 15-én

A sajtótájékoztató végén az aktuális politikai ügyekre térve Bayer közölte, ma 24 állam nem teljesíti a hiányt; „Megáll az ember esze, hogy éppen tőlünk veszik el a kohéziós alapokat”. Úgy fogalmazott, „nem tartom kizártnak, hogy a Békemenet következő fellépése március 15-én lesz, de azt sem, hogy beülünk sok-sok autóba, mindegyikbe öten, és kiugrunk Brüsszelbe, és szólunk”.

Aláhúzta, hiteltelennek érzi a brüsszeli intelmeket abban a helyzetben, amikor „tavalyelőtt és tavaly is elmondták, hogy nem fogjuk teljesíteni a kritériumokat, tavaly sikerült, úgyhogy most illő lenne kivárniuk a következő évet, míg kiderül, hogy teljesült-e a deficitcél”. Arra is emlékeztetett: két nappal a békemenet után maga Martin Schultz, az EP baloldali elnöke mondta ki, hogy minél vehemensebben támadják Orbán Viktort, ő annál inkább megerősödik.

Bucsy Levente

Magyar Nemzet

2012. február 23., csütörtök

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: