Kósa: A Bizottság javaslata megalapozatlan és méltánytalan + videó

A Magyarországnak szánt kohéziós kötelezettség 2013-tól történő részleges felfüggesztésére tett a mai napon javaslatot az Európai Bizottság (EB), amelyről a Miniszterelnökök Tanácsa (MT) fog döntetni – jelentette be Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

kapcsolódó
Több szempontból kifogásolható a Bizottság döntése
Cséfalvay: A gyakorlatban nem lesz befagyasztás

Kósa Lajos közlése szerint: a MT kétharmados többséggel dönt a jelenlegi javaslatról. Hozzátette: ilyen javaslat még nem születet az elmúlt időszakban. A Fidesz alelnöke kiemelte, hogy a jelenlegi eljárás a kötelezettségszegési ügyekkel semmilyen módon nincs összefüggésben. Mint fogalmazott: az EB javaslata rendkívül megalapozatlan és méltánytalan.

Kósa Lajos sajtótájékoztatója

A részleteket ismertetve aláhúzta, hogy 2004 óta folyik hazánk ellen túlzott deficit eljárás, és amióta Magyarország uniós tag, az Orbán-kormány első teljes gazdasági évében – 2011-ben – sikerült három százalék alá szorítani a költségvetési hiányt. 2012-ben is hasonlóan alakul a hiány, de a Bizottság elismerte azt is, hogy 2013-ban is az egyik legjobb ez irányú mutatóval fog rendelkezni hazánk az unió 28 országa közül – mondta a fideszes politikus. Kósa Lajos megjegyezte, hogy azon négy ország esetében, ahol megszüntették az eljárást, mindenütt magasabb volt a hiány, mint hazánkban.

„Napnál világosabb, hogy a Fidesz-KDNP kormány egyik legfontosabb célkitűzése a költségvetési hiány lefaragása és az államadósság csökkentése” – mutatott rá a politikus. A következetes gazdaság- és költségvetési politika kezdi meghozni első eredményeit – utalt az utolsó negyedéves gazdasági növekedési adatokra, amik szavai szerint messze jobbak voltak az unió és az euróövezet átlagánál is. A jelenlegi magyar kormány nem felelős a túlzott deficit eljárásért szögezte le Kósa Lajos, hozzátéve: most az unió egy olyan országot büntet, amely mindent megtesz annak érdekében, hogy költségvetési hiányát három százalék alatt tartsa és, hogy az államadósságot csökkentse.

„Külön nehezményezzük, hogy a Bizottság nem volt tekintettel semmilyen körülményre, így például arra, hogy a magyar kormány éppen a napokban döntött egy olyan csomagról, amely 0,4 százalékkal tervezi csökkenteni a 2013-ra várt költségvetési hiányt – fogalmazott. „A magyar kormány reagálva a testület prognózisára, elébe ment a folyamatnak” – közölte a Fidesz alelnöke.

Ezzel összefüggésben megjegyezte: szerintünk ez rendkívül rossz vért szűr, rendkívül veszélyes és felelőtlen döntést hozott a Bizottság. „Mit gondoljanak azok az országok, akik komoly belpolitikai konfliktusokat vállalva próbálnak eleget tenni a szigorú uniós elvárásnak, de azt látják, hogy egy országot – amely mindent megtesz -, leckéztet az EU?” – tette fel a kérdést. Érdemes az unió elvárásainak eleget tenni, ha az a jutalom, ami másoknak a büntetés? – fűzte hozzá. A jelenlegi rendkívül kiélezett gazdasági helyzetben nem érdemes ilyet csinálni – vélekedett a politikus. Hozzátette: ez súlyosan rongálja az EU tekintélyét és hitelét egyaránt.

„Nem jó ez a krédó”

A fideszes képviselő elmondta: korábban az unió gazdasági és politikai elitje között volt egy hallgatólagos egyezség arról, hogyha válsághelyzet van, akkor annak költségeit leginkább az átlag adófizetőkön kell szétteríteni. Ezzel összefüggésben kijelentette: ez az a recept, amit a piacok leginkább elvárnak. „Van azonban egy ország, amely azt mondta, hogy nem jó ez a krédó” – fogalmazott, hozzátéve: „mi egy másik elvet követünk; együtt sírunk, együtt nevetünk”. Magyarázatképp kifejtette: a magyar kormány a válságkezelésben olyan eszközöket alkalmazott a különadók rendszerével, amelyek „fittyet hánytak” az említett hallgatólagos megegyezésre.

Ennek kapcsán hangsúlyozta: nem elég, hogy hazánk mindent megtett a Bizottság által kitűzött célok eléréséért, de a testület által javasolt módon, azaz az átlag adófizetőkkel kellett volna megfizettetni a válságkezelés költségeit. Az európai elveknek sokkal inkább megfelel, amit mi képviselünk – mutatott rá, hozzátéve: mindent meg fog tenni a kormányzó többség annak érdekében, hogy az unió többségének szimpátiáját elnyerjük ebben az ügyben.

Andor László méltatlan lett tisztsége betöltésére

Andor László bizottsági üléstől való távolmaradása kapcsán Kósa úgy fogalmazott: a biztos ezzel méltóvá vált arra, hogy „azt mondjuk: semmilyen módon nem lehet benne megbízni”. Ezzel összefüggésben a Fidesz alelnöke megjegyezte: Andor László méltatlan lett tisztsége betöltésére, ez olyan hiba, amit nem lehet megbocsájtani – tette hozzá. Kósa szavai szerint egyetlen lehetséges megoldás van: Andor László visszaadja megbízását. „Nem mondom, hogy mondjon le, csináljon, amit akar. De szerintem az egyetlen lehetséges lépés, ha a becsületét meg akarja őrizni a magyar emberek előtt, akkor azt fogja mondani, ekkorát hibáztam, ennyi volt” – fogalmazott Kósa Lajos.

Elkötelezett unió-pártiak vagyunk

Elkötelezett unió-pártiak vagyunk – szögezte le Kósa Lajos újságírói kérdésre válaszolva. Az európai egységünket és az unió-pártiságunkat nem Almuniakhoz vagy Barrosokhoz viszonyítjuk és nem is ők alapozzák meg ezt az érzésünket. Magyarország az európai politikai közösség tagja. Azt gondoljuk, hogy ha ez az európai politikai közösség rosszul működik, akkor nem az a dolgunk, hogy megsértődjünk, hanem hogy elmondjuk, hol látjuk a problémát – fogalmazott a fideszes politikus.

A költségvetési tartalékok kapcsán elmondta: 2012-ben a tartalékok elegendőek, és elérjük a 3 százalék alatti hiánycélt. A kormány azt mondta a minisztereinek, hogy 2013-ra tervezzenek olyan intézkedéseket, amelyekkel még lehet faragni a hiányon, mert az unió azt állítja, hogy szerintük a 2013. évi költségvetési hiány 3,25 százalék lesz. A kormány elébe ment a dolgoknak, és a jó szándékáról biztosította az uniót azzal, hogy további 0,4 százalékot farag le. De ez nem 2012-re vonatkozik, hanem 2013-ra – hívta fel a figyelmet Kósa Lajos.

Gyógyszerkassza: cél a fogyasztók ösztönzése

Számos statisztikával alátámasztható, hogy a gyógyszerkassza idei finanszírozása is „számos meghökkentő tételt tartalmaz” – fogalmazott Kósa Lajos. Aláhúzta, a magyar kormány nem kizárólag az unió és az IMF elvárásai szerint kormányozza az országot, hanem vannak jól felfogott értékei, céljai és adott esetben egy-egy intézkedést nem önmagában a költségvetési hiánycél magyaráz, hanem az, hol lát a kormány rosszul működő rendszereket, amelyek változtatásra szorulnak.

Kósa elmondta, a gyógyszerkasszát érintő intézkedések a rendszer működését hivatottak elősegíteni. Kifejtette, a gyógyszerkasszából finanszírozott gyógyszerfogyasztás mindössze 60 százaléka követi az orvos utasításait, ezért a támogatási rendszert aszerint próbálták meg alakítani, hogy az embereket jobban ösztönözze az orvos utasításainak betartására.

A Fidesz alelnöke kitért rá, egyetért a kormányzati eszközbeszerzések megállításával. Amikor nehéz helyzetben van az ország, nem kell új kocsit venni, de új bútort sem, és a régi mobiltelefon is használható – fűzte hozzá. Megjegyezte, a beszerzésekre fordítható összeg visszafogásának a parlamenti képviselők fizetésének rendezéséhez, illetve mandátumszám csökkentéséhez hasonlóan elsősorban politikai üzenete van, nem a költségvetés egyensúlyát hivatott javítani. Kósa szavai szerint mindez azt mutatja, az ország vezetői az „együtt sírunk együtt nevetünk” elvet vallják magukénak.

A főváros finanszírozását érintő kérdésre Kósa Lajos úgy válaszolt, meg kell találni azt a konstrukciót, amelyben a főváros maga tudja finanszírozni tömegközlekedését. Ennek egyik lehetséges eszköze a dugódíj, vagy útdíj – mondta Kósa, hangsúlyozva, nem tud arról, hogy bárki komolyan foglalkozna ennek bevezetésével. Emlékeztetett, legutoljára az MSZP-s Horváth Csaba javasolt díjmentes tömegközlekedést, melynek ára a dugódíj lett volna.

(fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: