A lufi kipukkanása és az ördögi kör – kísértetvárosok Spanyolországban

SeseñaÜres utcák, üres házak és járóterek – Spanyolország egyik kísértetvárosa a kipukkadt spanyol ingatlanlufi jelképe. Azok, akik szerencsétlenségükre lakásokat vettek az ilyen helyeken, most nem tudják eladni azokat. 

La Mancha Manhattenjének nevezték amikor épült, de elhagyatottsága miatt ma inkább a gaz által felvert Detroitra hasonlít. A spanyolországi Sesena város lakásainak egyötödében élnek, miközben az üzleti helyiségek üresek. Az iskolák és sportközpontok építését régen leállították – jegyzi meg helyszíni jelentésében a Telegraph című brit lap.

Az ingatlan mérgező befektetés Spanyolországban: annak, akinek már van, kilakoltatás lehet a sorsa, az, aki eladásra épített, csak jelentős árengedménnyel szabadulhat tőle. Az elmúlt három évben 500 ezer ingatlant vettek vissza a bankok, míg egymillió új építésű lakás vár gazdára. Ezeket gyakran féláron kínálják. De mivel a spanyol munkanélküliség 23 százalékon áll, kérdéses, hogy ki veszi meg ezeket az ingatlanokat.

 

Sesenához hasonló a Madridtól egy óra autóútra fekvő Yebes városa. Ide kilencezer lakás építését tervezték és azzal reklámozták, hogy a helyi gyorsvasút állomásról 20 perc alatt be lehet majd érni a főváros központjába. A tervezett 9000 ingatlanból azonban csak 1500 épült meg és így 30 ezer helyett csak háromezren élnek a környéken. Még a vasútállomás sem üzemel.

A lufi kipukkanása ördögi kört idézett elő: a spanyol gazdaság jelentős részben az építőiparra támaszkodott és ez az ágazat adott sokaknak munkát. A válság miatt kevesebb a munka és így visszaesett a fogyasztás is, a kísértetvárosok ingatlanjai pedig gazdára várnak.

Szvetnik Endre (London)

InfoRádió

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: