Deutsch: Cohn-Bendit az európai politika Győzikéje

„Utálom a kettős mércét”

 

Az elmúlt másfél-két hónapban egy percre sem vetődött fel, hogy Orbán Viktor lemond – mondja a Heti Válasznak Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője, aki az utóbbi időben leginkább botrányt kavaró blogos bejegyzéseivel hívta fel magára a figyelmet.

„Az országgal szembeni erős érdektörekvések valóban megjelentek, de olyan sakkjátszma volt ez, amelynél, ha nem is az asztalnál ültem, de szekundás voltam. Láthattam, hogy ugyan komoly húzások vannak a másik oldalon a megnyitásban, középszakaszban is, de a mi játékosunk végig jobban mozgatja a bábukat” – fogalmaz. Arra a kérdésre, hogy kiszámított stratégia volt-e az is, hogy az utolsó IMF-ellenes kormányszólam és a tárgyalási szándék bejelentése között csupán három nap telt el, úgy válaszol: „Ja, ha a kérdés arra vonatkozik, hogy elemista bakik huncut rendszerességgel nem tarkítják-e a kormányzást és annak kommunikációját, akkor a válaszom az: dehogynem. Bosszantom is ezek felhánytorgatásával néha a miniszterelnököt, máskor Szijjártó Péter barátomat vagy Giró-Szász Andrást.”

Deutsch ezekért a magyar törvényhozás „eszeveszett tempóját” teszi felelőssé, amely szerinte még így is jó döntés volt, „így ugyanis nem húztuk szét a fülkeforradalom barikádküzdelmeit az egész ciklusra”. A Fidesz-alapító képviselő szerint az egykulcsos adórendszer kétharmadba betonozása nem probléma, hiszen hogy mekkora az a kulcs, azt feles többséggel is eldöntheti a jövőben bármelyik kormány, s a választási rendszerrel kapcsolatos aggályokat is elintézi azzal: a hazai értelmiség és a politikusok paranoiásak, „de talán kigyógyulnak ebből a ciklus második felében”.

Deutsch válaszol arra is, miért nem tartja önmagát a magyar Cohn-Benditnek – zöld képviselőtársát az európai politika Győzikéjének titulálja –, miért trágárkodik rendszeresen, s elmondja azt is: átfutott az agyán, hogy nem kellene elfogadnia a kizárólag fideszesek által számára nemrégiben megszavazott Csongrád megyei díszpolgári címet.

A Deutsch Tamással készült interjút a Heti Válasz február 16-án megjelenő számában olvashatják. A lap a Digitalstandon keresztül is elérhető.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: