„Orbán Viktor nem Superman”

 

A magyar jogalkotásról, az alaptörvényről és annak nemzetközi visszhangjáról kérdezték újságírók a római magyar nagykövetség sajtóbeszélgetésén Szájer Józsefet, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét, aki a római John Cabot amerikai egyetemen is előadást tart ebben a témában.

„Orbán Viktor nem Superman, követ el hibákat, de ezeket el is ismeri és ki is javítja, ami azért nem megszokott minden kormánytól. Nem sok országot láttam már, mely az Európai Bizottság kritikáira rövid időn belül hajlandó megvizsgálni törvényeit. El se tudom képzelni, hogy hasonló kritikára mit lépne Franciaország vagy Olaszország. Az olasz, a szlovák, az osztrák egyházügyi törvény miatt Hillary Clinton nem írt levelet” – válaszolta Szájer József az olasz közszolgálati rádió hírműsorának kérdésére.

A római magyar nagykövetségen az alaptörvényről rendezett több mint kétórás sajtóbeszélgetésen tucatnyi újságíró kérdezte Szájer Józsefet a magyar politikai, jogi és gazdasági helyzetről. A magyar alkotmányozás utóbbi húsz évét összefoglalva Szájer azt hangoztatta, hogy Orbán Viktor és a Fidesz nem „a lottón nyerte kétharmados parlamenti többségét, mely a korábbi nagyon mély társadalmi elégedetlenség következménye”. A Fidesz politikusa hozzátette, „lehet, hogy európai szemszögből a kétharmad veszélyesnek tűnik, de magyar szemszögből azt jelenti, hogy végre sikerül az utóbbi évtizedek számos megoldatlan kérdésére választ adni”.

Korábban megírtuk, az Amerikai Magyar Koalíció (AMK) nyilatkozatban szólította fel „Magyarország igaz barátait”, hogy tompítsák az ország bírálatát, adjanak esélyt számára a gazdaság rendbetételéhez és ahhoz, hogy továbbra is a transzatlanti szövetség és az Európai Unió hasznos tagjaként működhessen.

„A magyarországi változások oka pont az ellenkezője annak, melyről a külföldi sajtóban olvasunk. A motiváció minden esetben az, hogy működőképes országot teremtsünk. A bírósági rendszer sem azért változott meg, mert Orbán Viktor egy nagy diktátor, hanem mivel célunk egy funkcionális jogállam megteremtése” – hangsúlyozta az EP-képviselő.

Előnyünkre fordíthatjuk a helyzetet

Ami a nemzetközi sajtóban megjelent bíráló hangú cikkeket illeti, Szájer József úgy fogalmazott: „érdekes lenne, ha egy Berlinben született törvényről a brit Timesban csakis a német ellenzék szemszögéből írnának”.

„Az európai baloldal veszélyes játékot játszik, szembeállítva egymással a nagy és kisebb tagállamokat. Az utóbbi héten az Európai Parlamentben megszavazott négypárti állásfoglalás tévedéseken és politikai motivációk ösztönözte félreértéseken alapult. Neelie Kroes uniós biztos és Navracsics Tibor találkozója is nonszensz volt: Kroes túllépte hatáskörét, nem volt pártatlan és gyarmatosító mentalitást követett” – fogalmazott.
Megkapta az Európai Bizottság azokat a válaszokat, amelyeket a kormány küldött az egy hónappal ezelőtt Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárások keretében.Bővebben >>>
Szájer József az MTI-nek hozzátette: a „rendkívüli negatív nemzetközi reakciót az magyarázta, hogy támadóink azt gondolták, elég gyengék vagyunk ahhoz, hogy megleckéztessenek bennünket, miként egy nagy országot nem mertek volna. Nem voltunk rá felkészülve, de a magyar pozíciók védhetők és a ránk irányuló figyelmet kihasználva előnyünkre fordíthatjuk a helyzetet.”

A Fidesz politikusa, az Európai Néppárt – Európai Demokraták frakció alelnöke a John Cabot amerikai egyetem meghívására érkezett Rómába, ahol szintén az új magyar alaptörvényről tart előadást. A szervező az egyetem professzora, Federigo Argentieri történész, akit, mint az MTI-nek elmondta, „évtizedes személyes kapcsolat fűz az egykori magyar demokratikus ellenzékhez”.

 WA

Forrás: MTI
2012. február 20., hétfő

Egy hozzászólás to “„Orbán Viktor nem Superman””

  1. Ida Corraro Says:

    I truly enjoy examining on this site, it holds fantastic content. “A short saying oft contains much wisdom.” by Sophocles.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: