Hazugságmenetek

 

Hatalmas kudarc lett az úgynevezett éhségmenet, és ez még azokat is meglepte, akik amúgy sem taksálták túl sokra a szocialista szervezők népszerűségét.

Valami olyasmit akartak volna, mint Napóleon, amikor Elba szigetéről megszökött, és mire Párizsba ért, már egész hadsereg élén haladt. Ehhez képest nem Dózsa népe, csak – legyünk nagylelkűek – néhány száz ember hömpölygött be a Kossuth térre. Kiderült: egyáltalán nincsenek kiéhezve az MSZP-re a népek, kevesen kerekedtek fel velük menetelni a hívó szóra. Pedig az utódpártiak éppen azért szerveztették meg a kissé Mao Ce-tung hosszú menetelésére rímelő gyalogtúrát, mert ők vannak kiéhezve a sikerélményre. A nagy szocialista mítosz megteremtését kergetik hosszú ideje. Ezt próbálták összeütni a millás fedőnév alatt futó tüntetésekkel és az Opera előtti tiltakozópartival is. De sehogy se jön össze. Sőt, egyre kevésbé gyümölcsöző az izzadságszagú erőlködés. Nem tudni persze, mi mást vártak, amikor pártemblémák alatt vörös csillagos sapkákkal, che guevarás lobogókkal toborozták az embereket. Talpig pártjelvényben nehéz civilnek mutatkozni. A szocialistáknak sem megy.

 


Ehelyett aztán megpróbálják eljátszani, mint valami monstre történelmi drámát a megmozdulást. Tömegek híján ez nehéz. Még akkor is, ha a balmédiától erős támogatást kaptak. Az RTL Klub Híradója aznapi tudósításában vájárokat, kohászokat konferált be, mint akik az éhségmenetet indították volna, és csak később csatlakoztak hozzájuk szerintük ellenzéki képviselők. Tényként számoltak be arról is, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt nyilatkozta: meg lehet élni 47 ezer forintból. Cseppet sem zavarta sem a kereskedelmi csatornát, sem a derűre-borúra a kormány ellen uszító szocialistákat, hogy a parlamentben Cséfalvay Zoltán államtitkár felolvasta, amit a miniszter a bizottsági jegyzőkönyvek tanúsága szerint mondott. „Miután például a 28 500 forintos, munkanélküliség esetén járó járandóság helyett, ami most csökkent, 47 000 forintos tényleges bért kap majd a Start munkaprogramban részt vevő 205 ezer ember, ez kifejezetten a szerény, de biztonságos megélhetés felé(!) vezeti azokat, akik korábban a 28 500-ból rejtélyes módon, de meg tudtak élni.” Hát azért ez kicsit más, mint amiről először Szekeres Imre MSZP-s képviselő számolt be tragikus felhanggal az ATV-ben az ülés után. Azóta átvette a ballib média, és mint faktumot hangoztatja pergőtűzszerűen. Bizonyára arra gondoltak a szocik, hogy a jobboldalon sem egyöntetűen népszerű Matolcsy védelmében nem sokan fogják exponálni magukat, s így a hazugságfolyam akadálytalanul áradhat, ahogy kell.

Csak hát nagy bárgyúság kellene ahhoz, hogy valaki ne vegye észre: itt nem a jelenlegi miniszterről, hanem a kormány hiteléről van szó. Ezért aztán a hiteltelenítési offenzívába apait-anyait bedobtak a szentségtelen cél érdekében. Mint már annyiszor, most is ahhoz a régi mozgalmi fortélyhoz folyamodtak, hogy úgy tettek, mintha egyáltalán nem hangzott volna el egyetlen szó cáfolat sem. Gúr Nándor ellentmondást nem tűrően ecsetelte borús színekkel, erőteljes baloldali újságírói segédlettel előbb a Ma reggelben, majd az ATV-n, milyen felháborító és abszurd, ha a miniszter szerint ennyi pénzből meg lehet élni egy hónapban.

Összességében az az összbenyomás, hogy az ő sajátos számtanukban másfél év több mint nyolc – és 47 ezer kevesebb, mint 28 ezer. Nem egykönnyen adják fel azokat a hazugságokat, amelyekért egyszer már keményen megdolgoztak. Ugyanígy foggal-körömmel fognak ragaszkodni ahhoz a hazugsághoz, hogy a hazánkat elítélő és MSZP-s EP-képviselők által is kezdeményezett, jegyzett határozatot egyes néppártiak szintén megszavazták. Azért létfontosságú ezt terjeszteniük, hogy elfedjék: soha sem fordult még elő az EU történetében, hogy uniós képviselők saját hazájuk elleni állásfoglalást támogassanak. Éhségmenet szervezése helyett hazugságmenettel kellene próbálkozniuk. Abban jobbak.

 

Megyeri Dávid

2012. február 18., szombat – MNO

Egy hozzászólás to “Hazugságmenetek”

  1. Marlyn Mauser Says:

    Thanks for this post. I definitely agree with what you are saying. I have been talking about this subject a lot lately with my mother so hopefully this will get him to see my point of view. Fingers crossed!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: