Tiltakozás az antiszemitizmus hamis vádja ellen – Meghívó egy vitára az Echo Televízióba

 

 

Meghívó Lunaceknek

 

Az Echo Televízió vezérigazgatója válaszolt Ulrike Lunaceknek, az Európai Parlament osztrák zöldpárti képviselőjének arra az elektronikus levelére, amelyben kiegyensúlyozatlannak minősítette a Korrektúra című műsort. Miki Tímea ezt megalapozatlannak tartja, mivel a műsorban szöveg­hűen idézték az osztrák képviselőnő valótlan és a békemenet mintegy négyszázezer résztvevőjét súlyosan sértő, a demokratikus meggyőződésüket alaptalanul kétségbe vonó kijelentéseit. Amint arról lapunk beszámolt, Ulrike Lunacek az Európai Parlamentben antiszemitizmussal vádolta meg a békemenet résztvevőit. Ezt a Korrektúra című műsorban Bayer Zsolt így minősítette: „rohadt szemét hazugság egy rohadt szemét szájából”. Lunacek a műsor után jelezte, hogy feljelenti az újságírót a médiahatóságnál. Az Echo Televízió vezérigazgatója felkínálja annak lehetőségét, hogy az osztrák képviselőnő élő stúdióvitában megvitathassa kifogásait Bayer Zsolttal.

 

 

 

Meghívó egy vitára az Echo Televízióba

 

Igen Tisztelt Ulrike Lunacek Képviselő Asszony!

Az Echo Hungária Tv Televíziózási, Kommunikációs és Szolgáltató Zártkörű Részvénytársasághoz elektronikus úton (e-mailen) érkezett, és több magyarországi elektronikus médiumban nyilvánosságra hozott levelére válaszolva az alábbiakról tájékoztatjuk.

Az Ön által előterjesztett, az Mttv. 181. § (2) bekezdésére hivatkozó panaszbeadvány nem felel meg a jogszabályi rendelkezés által előírt írásbeliség követelményének, ugyanis a polgári törvénykönyv hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló 1960. évi 11. törvényerejű rendelet 38. § (2) bekezdése, valamint az elektronikus aláírásról szóló 2001. évi XXXV. törvény 4. § (1) bekezdésének összevetésével – az irányadó bírósági gyakorlatra (Fővárosi Ítélőtábla 2.Pf.21.659/2009/3. sz. ítélet) is tekintettel – elektronikus beadványa nem tekinthető írásban közöltnek.

Ugyanakkor az máris megállapítható, hogy e-mailjében megalapozatlanul minősíti az Echo Tv Korrektúra című műsorszámát kiegyensúlyozatlannak. Figyelemmel arra, hogy a sérelmezett adásban szöveghűen tájékoztattuk nézőinket az Ön sajnos valótlan, és a békemenet mintegy négyszázezer résztvevőjét súlyosan sértő, a demokratikus meggyőződésüket alaptanul kétségbe vonó kijelentéséről, miszerint „(…) ez a békemenet egy nagy felvonulás volt, büszkék voltak önök a nemzeti történelmükre. Ez jogos, de amit én láttam: nagyon erős antiszemita és EU-ellenes jelszavak ezeken a plakátokon, és Ön azt mondta, hogy ez egy békemenet volt, és itt antiszemita és EU-ellenes jelszavak voltak. (…)” A pontos idézettel a kiegyensúlyozott tájékoztatásnak televíziónk eleget tett. Sőt a tárgyilagosságban egészen odáig mentünk, hogy az egy nappal korábbi, brüsszeli meghallgatást teljes terjedelmében, négy és fél órán át élő adásban követhették figyelemmel a televíziónézők.

A fentieken túl kifejezetten aggályosnak tartjuk az Ön Magyarországon szokatlan eljárását. Míg ugyanis a jogszabályokra hivatkozással 48 órában határozza meg televíziónk számára a válaszadásra szánt határidőt, mégis annak lejárta előtt több internetes portál szó szerint közölte az Ön által nekünk szánt elektronikus levelet.
Tiltakozunk az ellen a megállapítása ellen, hogy a békemenetben antiszemita és EU-ellenes jelszavak és plakátok voltak. Természetesen ekkora tömegben előfordulhatnak provokátorok, de nekünk erről nincs tudomásunk, és a televíziós közvetítésnél sem találkoztunk ilyen atrocitásokkal, valamint máshonnan sem kaptunk erre utaló jelzést.

A magunk részéről természetesen érdekeltek vagyunk az ügy békés rendezésében, így ennek érdekében az alábbi egyezségi ajánlatot tesszük:
Felkínáljuk annak lehetőségét, hogy egy élő stúdióvitában – az Önnek megfelelő időpontban – megvitathassa kifogásait Bayer Zsolttal.

Végezetül szeretném kifejezni abbéli örömömet, hogy ha vitatható körülmények között is, de a magunk szerény módján hozzájárulhatunk a magyar médiatanács legitimitásának elismeréséhez, amennyiben – a levelében állítottaknak megfelelően – Ön továbbra is kész a magyar médiahatósághoz fordulni panaszával.

Budapest, 2012. február 15.

Tisztelettel
Miki Tímea vezérigazgató

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: