„Alaptalan vádak” – az EP-ben is támadják Kroest + Videó

Nem gondolja, hogy Neelie Kroes személyeskedése és szubjektív véleményének hangoztatása aláássa az Európai Bizottság (EB) tekintélyét? – a Magyar Nemzet információi szerint ezt a kérdést is feltette José Manuel Barrosónak írt keddi levelében Joseph Daul, az Európai Parlament (EP) néppárti frakciójának vezetője.

A lap birtokába került dokumentumban Daul komoly kifogásokat sorol fel azzal kapcsolatban, ahogy a holland liberális biztos a polgári szabadságjogokkal, igazságügyi és belügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottságának (LIBE) múlt csütörtöki, a „magyar helyzetről” szóló meghallgatásán viselkedett. Az EB elnökének írt, kemény hangvételű levelének bevezetőjében Daul leszögezi, hogy Kroes a vitában „súlyos, alaptalan vádakat” hangoztatott Magyarországgal összefüggésben a kisebbségek helyzetére vonatkozóan, és ezen vádakra úgy utalt, mint amelyek „a magyar demokrácia rossz állapotának aggasztó jelei”.

 

Ismert, a meghallgatás után Szájer József nyílt levelet küldött Neelie Kroesnak. A biztost és az EB-t Gál Kinga is élesen bírálta.

Az Európai Néppárt frakcióvezetője felidézte, a médiaügyi biztos a vitában egy fiatal munkatársára hivatkozva állította, hogy Magyarországon nő a megkülönböztetés a kisebbségekkel szemben, a rendőrséget arra utasítják, hogy tartsák szemmel a kisebbségeket, az iskolákban a rasszizmus egyre inkább elfogadott, és a kisebbségek tagjai fizikai támadásoktól tartanak. Ezt követően pedig ügyet sem vetett arra, amit Járóka Lívia, az EP egyetlen roma származású képviselője mondott.

Daul szerint elfogadhatatlan, hogy Neelie Kroes súlyos vádjait egy ismeretlen kollégája véleményére alapozta, amivel „megkérdőjelezte a tízmilliós európai roma közösséget képviselő, közvetlenül megválasztott EP-képviselő tényekre alapozott szavait egy meg nem nevezett, rejtélyes alkalmazott szubjektív véleményével”. Levele zárásaként a néppárti frakcióvezető azt kérdezi, hogy a biztos magyarországi kisebbségekkel összefüggő kijelentései vajon az Európai Bizottság hivatalos álláspontját tükrözik-e.

BL
Magyar Nemzet
2012. február 15., szerda

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: