FELJELENTI A JOBBIK BISZKU BÉLÁT

 

Az Országgyűlés tavaly december 30-án minősítette elévülhetetlennek az emberiesség elleni bűncselekményeket

A párt kedden feljelenti a legfőbb ügyésznél Biszku Béla, korábbi belügyminisztert a kommunizmus idején elkövetett bűnökért.

 

Szilágyi György országgyűlési képviselő ismertette: 2011 végén az emberiség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségéről és a kommunista diktatúrában elkövetett bűnök üldözéséről szóló törvény elfogadásával megnyílt az út többek között Biszku Béla elszámoltatása előtt.

Azonban a Jobbik “megdöbbenésére” bár a törvény január 1-én hatályba lépett, a volt belügyminisztert mégsem jelentette még fel senki. Éppen ezért kedden Szilágyi György és Apáti István az 1956-os forradalmat követő megtorlásokban vállalt szerepe miatt felbujtóként szándékos emberölés, súlyos testi sértés, kényszervallatás és jogellenes fogva tartás, elkövetőként pedig bűnpártolás, hűtlenség és felségsértés – jelenleg hazaárulás – bűncselekményének gyanúja miatt feljelentik Biszku Bélát.

Szilágyi György hangsúlyozta: szerintük a fenti bűncselekmények elkövetése köztudomásúnak minősül, ezért remélik, hogy minél gyorsabban befejeződik az eljárás és elítélik Biszku Bélát.

A feljelentéshez egyébként bizonyítékként mellékelik az 1956-os forradalom után kivégzett emberek listáját is – tette hozzá. Bejelentette azt is: a feljelentést nyilvánosságra is hozzák, hogy a feljelentő személyének kicserélésével bárki megtehesse saját feljelentését és minél nagyobb “nyomatékot kapjon az ügy”.

Apáti István hangsúlyozta: Biszku Bélát függetlenül az életkorától és az egészségi állapotától el kell ítélni és “annyi könyörületet kell vele szemben alkalmazni, mint amennyit ő alkalmazott az 1956-os megtorlások során”.

Az ellenzéki politikus leszögezte: a Jobbik egyszer és mindenkorra véget akar vetni a kettős mércének, ezért elfogadhatatlan, hogy amíg a szélsőjobboldali bűnök felelőseit “Nürnbergtől Budapestig felelősségre vonták, felakasztották, vagy kivégezték”, addig a szélsőbaloldal bűneinek egyik felelőse több mint 600 ezer forintos nyugdíjából, luxuskörülmények között élhet ma is Magyarországon.

Az Országgyűlés tavaly december 30-án minősítette elévülhetetlennek az emberiesség elleni bűncselekményeket, és határozott a kommunista diktatúrában elkövetett egyes bűncselekmények üldözéséről a fideszes Gulyás Gergely javaslatára.

Az indítványt egyhangúlag fogadta el a parlament. Gulyás Gergely korábban azt mondta, a törvénnyel lehetővé tennék, hogy az 1956-os forradalom utáni megtorlások “megrendelőit” és esetlegesen az akkori igazságszolgáltatás szereplőit emberiesség elleni bűntettek miatt felelősségre vonják. Hozzátette, előterjesztésük egy igen szűk személyi kört, legfeljebb néhány tucat embert érintene.

Közülük megnevezte Biszku Béla korábbi kommunista belügyminisztert, a forradalom utáni megtorlások egyik irányítóját.

MHO/Hirado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: