Vádat emeltek Kolompár Orbán ellen

 

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt a Kiskunhalasi Városi Ügyészség vádat emelt Kolompár Orbán, a Magyarországi Cigányszervezetek Fórumának (MCF) kiskunmajsai elnöke ellen, mert négymillió forintot fizetett ki egy pályázathoz szükséges felmérésért, amely soha nem készült el.

 

 

A vádirat szerint – amelyet hétfőn kapott meg az ügyészségtől az MTI – K. O. elsőrendű vádlott, aki ügyvezető igazgatója, egyben önálló cégbejegyzésre jogosult képviselője volt a kiskunmajsai székhelyű A Cigányság Foglalkoztatásáért Szolgáltató Közhasznú Társaságnak, 2006-ban pályázatot kívánt benyújtani az illetékes minisztériumhoz erdőművelő közmunkaprogram támogatása céljából. A gazdasági társaság ügyvezető igazgatója 1999. július 1-jétől 2009. október 27-ig, a társaság felszámolásának kezdetéig Kolompár Orbán volt.

A pályázat előfeltétele volt egy felmérés készítése, amely konkrétan felméri és megnyeri a programba bevonható, elsősorban kisebbségi munkanélküli személyeket. Az elsőrendű vádlott a felmérés elkészítésére megbízást kötött egy balassagyarmati gazdasági társaság képviselőjével, a másodrendű vádlottal, aki vállalta, hogy az általa beszervezett személyekkel kapcsolatot tart, valamint a várható közmunkaprogram ideje alatt a szükséges létszámot biztosítja.

A megbízott gazdasági társaság a szerződésben vállalt feladatokat nem végezte el, ennek ellenére teljesítésigazolások nélkül kiállított számláira bruttó négymillió-nyolcvanezer forintot kifizetett az elsőrendű vádlott a kiskunmajsai székhelyű gazdasági társaság vagyonkezelőjeként. A megbízott gazdasági társaság képviselője, a másodrendű vádlott az utolsó számla kiegyenlítésekor átadott az elsőrendű vádlottnak egy részletes szociológiai tanulmányt, mely a Nógrád megyében élő cigányságról készült.

Kolompár Orbánt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével mint tettest, a másodrendű vádlottat pedig jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével mint bűnsegédet vádolja az ügyészség.

Kolompár és társai ellen 2009-ben indult három ügy egyesítésével büntetőper a Kecskeméti Városi Bíróságon. A per még folyik, a bizonyítási eljárásban a február 13-ára kitűzött tárgyalás elmaradt, mert Farkas Flóriánt, az Országos Roma Önkormányzat jelenlegi elnökét tanúként akarta meghallgatni a bíróság, de az országgyűlési képviselő parlamenti elfoglaltsága miatt nem tudott volna megjelenni.

Az első vádpontot a budapesti ügyészség nyújtotta be, de képviseletét a Kecskeméti Városi Ügyészség látja el. A vádirat szerint Kolompár Orbán az Országos Cigány Önkormányzat elnökeként 2004-ben a szervezet pénztárából 5 millió 70 ezer forintot vett fel, és sajátjaként rendelkezett vele. Ezért jelentős értékre elkövetett sikkasztás és számviteli fegyelem bűntettével tettesként vádolja az ügyészség.

A második vádpont szerint a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól a roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével valótlan tartalmú számlákkal számolt el. Emiatt a vád jogosulatlan gazdasági előny megszerzése.

A harmadik vádpontban Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat akkori elnökét és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolja az ügyészség. Eszerint a vádlottak az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, és további 76,5 millió forintot kíséreltek meg megszerezni.

Kolompár Orbán a bíróság előtt tett vallomásában nem ismerte el büntetőjogi felelősségét, és hangsúlyozta, hogy bűncselekményt sem követett el.

 

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: