“Biztos asszony! Mi történt Önnel?”


Éles hangú nyílt levélben bírálja Neelie Kroest Navracsics Tibor csütörtöki meghallgatása kapcsán Szájer József. A Fideszes EP-képviselő – mint írja – megdöbbent az Európai Bizottság alelnökének viselkedésén, aki a vitán „kilépett az Európai Bizottságtól joggal elvárható pártsemleges szerepből”.

kapcsolódó
Szájer József levele Neelie Kroes-nek

„Ön, Alelnök Asszony, túllépve az Európai Unió kompetenciáján, a magyar kormány helyettes vezetőjétől olyan nyilatkozatot követelt, hogy egy nem uniós szervezet, nevezetesen az Európa Tanács még el sem készített, meg sem fogalmazott dokumentuma javaslatainak teljesítésére előre vállaljon kötelezettséget. Ez példátlan! Amikor a magyar miniszterelnök-helyettes a követelés nyilvánvalóan túlzó volta ellenére erre azzal válaszolt, hogy minden a magyar alkotmányos renddel összeegyeztethető javaslatot meg kíván fogadni, Ön indulatosan kikelt ez ellen” – írja a fideszes európai parlamenti képviselő pénteki blogbejegyzésében.

Szájer fölhívja a figyelmet arra, hogy az unióban nem csak a tagországoknak vannak kötelezettségei, hanem az uniós intézményeknek, az Európai Bizottságnak és az egyes biztosoknak is. Ezek közé tartozik az uniós szerződés negyedik cikkelyének betartása, amely szerint többek között az unió tiszteletben tartja a tagállamoknak a szerződések előtti egyenlőségét, valamint nemzeti identitását.

A politikus kiemeli, hogy a biztos által a vitán megfogalmazott kisebbségellenesség súlyos vádjának igazolását sehol sem elégséges egy névtelen, „ámbár nagyon tehetséges és fiatal tanácsadóra hárítani”. Ezt „tényekkel illik bizonyítani. Ezt Ön elmulasztotta, amellyel sajnos beállt azok csoportjába, akik a politikát nem a korrekt vita, hanem az egyoldalú címkézések és alaptalan vádak terepének tartják” – fogalmaz Szájer.

„Mi történt Önnel?” – teszi fel a kérdést, hozzátéve: eddig nem ezt a Neelie Kroest ismerte meg, hanem egy korrekt, felkészült és elfogulatlan politikust. Szájer felidézi, hogy miután Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő, a parlament egyetlen cigány származású képviselője pontonként cáfolta az alaptalan vádakat, Kroes a válaszában továbbra is tanácsadójára és a tőle hallottakra hivatkozott, mintha mi sem történt volna. „Ezzel Ön egy közvetlenül választott, a tízmilliós roma közösséget képviselő politikus szavait vonta kétségbe anélkül, hogy bármely ténnyel cáfolta volna azokat” – írja Szájer a nyílt levélben.

A néppárti képviselő azt is felrója a biztosnak, hogy miért csak három ponton kérte a médiatörvény módosítását tavaly, ha az sérti az európai jogot. „Ki mulasztott? Ön? Vagy talán azért, mert csak ezeken a pontokon ütközött az uniós joggal?” Szájer szerint az is elgondolkodtató, hogy bár Kroes arról beszélt, hogy nem konkrétan a Klubrádióért, hanem a sajtó szabadsága érdekében emeli fel a szavát, mégsem találja azt a 2010-es nyilatkozatát, amelyben elítéli azt a módszert, ahogyan a baloldali médiahatóság „az országgyűlési választások két fordulója között ítélt meg szabályellenesen, és hozzáteszem, súlyos pártpolitikai elfogultsággal a katolikus rádió ellenében, egy újabb frekvenciát a Klubrádiónak”.

Szájer befejezésül Európa iránt elkötelezett politikusként arra kéri a biztost, hogy térjen vissza az elfogulatlan eljáráshoz és „légből kapott, alaptalan, kettős mércével mérő nyilatkozatokkal ne rombolja a magyar emberek hitét a közös Európa eszméjében”.

(mno-fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: