A szemébe mondták: megtorolják, amit Magyarország tett velük

 

Más forrás híján csak a teljesítmény növelésével nőhet a magyar gazdaság, de azt borzasztó nehéz lesz elérni, hogy a hozzáadott érték nőjön – véli az iparkamarai elnök.

  Három nagy problémahalmaz van, amellyel Magyarországnak meg kell küzdenie. Az egyik a válságok sorozata, a másik, hogy országnak valamilyen modus vivendit kell találnia az elmúlt években jelentősen megsértett érdekkörökkel, ipari befektetőkkel, bankokkal, a pénzvilág szereplőivel – mondta Parragh László, a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Kossuth Rádió G7 című szombati műsorában. A szakmai szervezet vezetője szerint a megsértett érdekkörök tagjai nagyon rossz hírét keltik Magyarországnak, közülük jó néhányan büntetést szorgalmaznak. Parragh László hozzátette, neki többen elmondták a szemébe, az a szándékuk, hogy megtorolják, amit Magyarország velük tett.
A harmadik nagy terület, amely komoly kihívást jelent a kormányzat számára, az az ország belső átalakításának folyamatához kötődik. Tavaly év végéig ugyanis a kabinet a gazdasághoz körüli struktúrákat szinte minden területen átalakította, vonatkozik ez az egészségügyre, az oktatásra, a közigazgatásra, az igazságszolgáltatásra, az adórendszerre. Tulajdonképpen csak egy terület maradt ki, a közösségi közlekedés, ahol még jelentős az elmaradás. A nagy kérdés, hogy idén Magyarország képes lesz-e befejezni az elkezdett nagy strukturális reformokat, és konszolidálni az eredményeket.

„Ha ezt a három kérdést jól kezeljük, akkor jön a legnagyobb feladat: hogy hogyan lehet növekedési pályára állítani a magyar gazdaságot” – mondta Parragh László, aki hozzátette, csak az a nagy kérdés, hogy a növekedés forrásait honnan vesszük elő. Eladósodásból növekedni nem lehet, arra már nem adnak pénzt, Magyarországnak megtakarítása gyakorlatilag nincs, a bővülés egyetlen forrása, tehát a teljesítmény növelése lehet. „Egy társadalom szintjén elérni, hogy a hozzáadott érték, a munka nőjön, az borzasztó nehéz lesz” – mondta a kamarai vezető. Hogy ez mit jelenthet a hétköznapi gyakorlatban, az MKIK tisztségviselője azt mondta, „nagyon szimplán fogalmazva: naponta félórával többet kell dolgozni”.

A gazdaságpolitikában mindenképpen szakaszhatár lesz, amikor a kormányzat ismét tárgyalóasztalhoz ül az IMF-fel – nem csak kommunikációs, hanem tartalmi értelemben is. Ennek oka, hogy a magyar átalakításokhoz idő kell, az időhöz pedig pénz. Az egyéb törekvések, amelyek más fajta forrásokat próbáltak Magyarország mögé állítani – kínai befektetőket, orosz vagy arab államkötvény-vásárlókat – kudarcot vallottak – mondta az MKIK elnöke. Parragh László hozzátette, miután a nemzetközi pénzvilág hihetetlenül érzékeny, ezért a kormánynak nem volt másválasztása, mint visszamenni az IMF-hez.

Az a nagy kérdés, hogy a Magyarországon eddig megtett lépéseket milyen mértékben kell visszavonni. Ha csak részben, kell visszakozni, és a döntések egy része érvényben marad, akkor az jó taktika lehet. Ha azonban folyamatosan hátrálni kellene, mint ahogy a görögök teszik, akkor az nagy baj lenne – mondta Parragh László.

A kamarai vezető elmondta, a gazdasági szféra az IMF-hitelről szóló megállapodás utáni korszaktól stabilitást vár, pénzügyi és szabályozási értelemben is, vagyis nem lesz kérdéses az ország finanszírozhatósága és a kabinet tartózkodik a kormány hirtelen rángatásától. Az erőfeszítések első eredménye az lehet, ha az ország nem csúszik tovább lefelé. Az MKIK elnöke hozzátette, reméli, hogy a következő két-három hónapban megtörténik a fordulat és akkor nagyon lassú, de folyamatos növekedés indulhat be. A gazdaság rejtett szöveteiben már most is nagyon sok pozitív folyamat zajlik. Például az hogy az előtörlesztések révén a lakosság eladósodottsága csökkent, a megtakarítási kedve pedig nőtt, olyan egészséges, pozitív folyamat, amely ma még nem hat a fogyasztásra, de a kitettség csökkenése nagyon nagy előrelépésnek számít – mondta Parragh László, a Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Kossuth Rádióban.

A hangfelvétel ide kattintva meghallgatható – hirado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: