Ahmadinezsád figyelmeztette a nyugati hatalmakat

 

A nukleáris területen elért nagyon fontos előrelépésekről számol majd be Irán a következő napokban – közölte szombaton Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök az 1979-es iszlám forradalom évfordulóján mondott teheráni beszédében. Ugyanitt Iszmáil Haníje, a Hamász iszlamista palesztin szervezet által irányított Gázai övezet kormányfője leszögezte: a Hamász soha nem fogja elismerni Izraelt.

Mahmúd Ahmadinezsád

Mahmúd Ahmadinezsád

 

Fotó: Reuters

Az 1979-es iszlám forradalom évfordulóján Iránban országszerte százezrek vettek részt az állami szervek által szervezett szombati megmozdulásokon. Ahmadinezsád a teheráni Szabadság téren összegyűlt tömeg előtt beszélt, s szavait az állami televízió is közvetítette. Az iráni elnök leszögezte: a nagyhatalmakkal folytatott nukleáris tárgyalásokon országa soha nem fog kapitulálni az „erő nyelvével” szemben. „Számukra az egyetlen út az, hogy ismerjék el az iráni nemzet jogait és jöjjenek vissza a tárgyalóasztalhoz” – figyelmeztette Ahmadinezsád a nyugati hatalmakat. Ami viszont a várható bejelentéseket, a „nagyon fontos előrelépéseket” illeti, nem mondott konkrétumokat.

Az iráni elnök beszédében hevesen támadta Izraelt, ismét csak megkérdőjelezve a II. világháború idején a zsidók ellen elkövetett népirtást. „Irán lerombolta a holokauszt bálványát, amelyet a Nyugat és a gyarmatosítók teremtettek”, hogy ezzel indokolják a zsidó állam létrehozását – mondta, hozzátéve: Teherán ezzel „előkészítette a nyugati népek felszabadítását”. Ahmadinezsád – heves nemzetközi bírálatokat kiváltva – már a múltban is többször tagadta a holokausztot, „mítosznak” minősítve azt. Irán nem ismeri el Izraelt, amelyet a „Közel-Kelet daganatos sejtjének” mond, s rendszeresen a zsidó állam elpusztítására szólít fel.

Ugyanezen a tömeggyűlésen, még Ahmadinezsád előtt szólalt fel a jelenleg hivatalos iráni látogatáson lévő Haníje is. Beszédében – amelyet szintén közvetített az iráni televízió – azt hangoztatta, hogy „küzdelmünk Palesztina és Jeruzsálem teljes területének felszabadításáig és az összes palesztin menekült visszatéréséig tart”.


Kijelentéseinek különös súlyt ad, hogy a Hamász és a másik nagy palesztin csoportosulás, a Fatah néhány hónapja megállapodott egy egységkormány létrehozásáról, s most hétfőn arról is megszületett az egyezség, hogy ennek élén egyelőre Mahmúd Abbász palesztin elnök áll majd. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő erre reagálva leszögezte: Abbász „vagy a Hamásszal, vagy Izraellel van békében. Mindkettővel nem lehet”. Egyébként úgy tudni, hogy Haníje a megbékélés kérdésében keményebb irányvonalat képvisel Háled Mesaalnál, a Hamász első emberénél, aki hétfőn Abbásszal egyezségre jutott az egységkormány vezetőjének személyéről.

Egy hozzászólás to “Ahmadinezsád figyelmeztette a nyugati hatalmakat”

  1. Névtelen Says:

    VELED VAGYUNK MAHMUD!Szarka Laszlo


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: