Malév-csőd: Gyurcsányék mindenért garanciát vállaltak

A magyar állam a 2007-ben módosított háttérszerződésben és annak mellékleteiben kirívóan előnytelen módon gyakorlatilag teljes körű garanciát vállalt mindenért, amely kötelezettség elérheti akár a több száz milliárd forintot is – tájékoztatta az MNO-t a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Malév csődje kapcsán előállt helyzetről. A tárca közleménye szerint a privatizációs szerződés közvetlen jogkövetkezménnyel nem jár.

A Malév Zrt. felszámolása a Budapest Airport (BA) Zrt. hatályos privatizációs szerződései alapján közvetlen jogkövetkezménnyel nem jár – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) lapunk azon kérdésére, hogy milyen tervekkel készülnek a jelenlegi helyzetben. A 2007-ben módosított banki háttérszerződésben és annak mellékleteiben azonban a magyar állam kirívóan előnytelen módon gyakorlatilag teljes körű garanciát vállalt mindenért – teszik hozzá.

Az NFM szerint a Malév leállása és a várható forgalomkiesés ezért szélsőséges esetben pénzügyi, finanszírozási okokból állami helytállási kötelezettséget eredményezhet, amely különböző jogcímeken fizetési kötelezettségeket is jelenthet. Ennek pontos összege számos tényező (idő, fennálló adósság, befektetett összeg) függvényében alakulhat, összességében valóban elérheti akár a több száz milliárd forintot is – szerepel a közleményben.

Közös munkacsoport jöhet 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Budapest Airport Zrt. menedzsmentje, tulajdonosai között folyamatos tárgyalások zajlanak a Malév leállása nyomán kialakult helyzet kezelése érdekében, a felek közös munkacsoport létrehozását tervezik. A szaktárca az állami mozgástér korábban lefolytatott vizsgálata nyomán egy ésszerű, vállalható kompromisszum kialakítására törekszik – zárul a közlemény.

Egyértelműen hátrányos megállapodást kötött a magyar állam számára a Gyurcsány-kormány 2007-ben a Budapest Airporttal – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Budai Gyula. Az elszámoltatási kormánybiztos rámutatott arra, hogy a záradék szerint több mint 800 milliárdos kár érheti az államot.

Gyurcsányt nem tájékoztatták? 

Budai Gyula a hírTV Kontraszt című műsorában vasárnap úgy nyilatkozott, hogy Gyurcsánynak a törvény előtt kell számot adnia arról, miért került titkos záradék a BA privatizációs szerződésébe, ennek következtében ugyanis az államnak akár 450 milliárd forint fizetési kötelezettsége is keletkezhet a Malév leállásával kieső utasforgalom miatt.

Gyurcsány ennek kapcsán arról beszélt, hogy nem adott felhatalmazást arra, hogy titkos záradék készüljön a Budapest Airport privatizációs szerződéséhez, és a vagyonkezelő nem tájékoztatta arról, hogy létezne ilyen.

Kovács András

2012. február 09

MNO

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: