Ez sértés valamennyi magyar számára

Magyarországon a kormányzásban a következő két év a hibák kijavításának ideje lesz, így már heteken belül számos törvény módosul – mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a berlini magyar nagykövetségen tartott előadásában.

A Konrad Adenauer Alapítvány szervezésében tartott rendezvényen Lázár János hangsúlyozta: az a jó politikus, aki képes megváltoztatni a véleményét, ha változik a helyzet. Ennek jegyében a következő időszakban változás kezdődik a kormányzásban, ugyanakkor a budapesti vezetés több megértést és türelmet vár az uniós partnerektől és több sportszerűséget a nyugat-európai sajtótól. 

Lázár János határozottan visszautasította azt a vádat, hogy Magyarországon diktatúra épül. Mint mondta, ez az igaztalan állítás „sértés valamennyi magyar számára”. Hangsúlyozta: 1989-ben csupán „félfordulat” ment végbe, átmeneti rendszer jött létre, a kétharmados felhatalmazással bíró új vezetés pedig végre lezárja ezt az átmenetet, és pótolja az elmaradt változásokat. Ennek során azonban a legteljesebb mértékben igazodik az európai értékekhez – tette hozzá.

A német–magyar kapcsolatokról szólva kiemelte: az idén „kifejezetten intenzív” kampány indul Németországban az üzleti szféra megnyerésére és az utóbbi időszakban Magyarországról kialakult igen kedvezőtlen kép megváltoztatására, Magyarországon pedig tanácsadó testületek jönnek létre német gazdasági szereplők részvételével a kormány, „akár még a miniszterelnök körül is”.

Mint mondta, „új megegyezést kell kötni” a német gazdasággal, mert a német befektetők jelenléte Magyarországon „létkérdés”.

Hibát követtek el

Kérdésre válaszolva elmondta. az „offenzíva” azért csak most, a kemény külföldi kritika özönét követően indul el, mert hibát követtek el. „Súlyosan hibáztunk, alábecsültük a nemzetközi erőtér jelentőségét” – hangoztatta, kiemelve, hogy a Fidesz legutóbb 2002-ben kormányzott és 1998-ban nyert legutóbb választást, azóta viszont „teljesen megváltozott a világ”.

Hozzátette: Magyarország arculatának átformálása akár évekig is eltarthat, és előfordulhat, hogy amit most kezdenek, az csupán „kármentés”.

Orbán Németországba látogat

Lázár János a budapesti vezetést ért nemzetközi bírálatokra utalva hangsúlyozta: a kormány legnagyobb hibája az volt, hogy túl keveset konzultált az európai partnerekkel. Ez most változik, „többször fogunk jönni”, mert fontos a párbeszéd, tabuk pedig nincsenek – fogalmazott.

Közölte: az új hozzáállás jegyében Orbán Viktor miniszterelnök „februárban-márciusban” Németországba látogat.

 

WA
Forrás: MTI
2012. február 06., hétfő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: