Kezdünk felnőni

Szégyellje magát az az ötszázezer ember, aki részt vett a január 21-i békemeneten! Mert utcára tódulni, tömeggyűléseken részt venni csak a diktatúrákban volt szokásos. Mindenekelőtt a Harmadik Birodalomban. Ezt Kertész Ákos író érzékeltette a Népszava pénteki számában. Nincs semmi baj, a „genetikázó” Kertész-kinyilatkoztatás sokkal véresebb volt ennél, ráadásul ha már genetika, akkor az idős íróra alaposan rálicitált azóta Czeizel Endre, a balliberális oldalhoz kötődő, nagy hírű tudós.

Ha már szóba került a Harmadik Birodalom, akkor azt is el kell mondani, hogy Czeizel okfejtése egy az egyben bekerülhetett volna az NSDAP fajelméleti univerzumába, csak a népek neveit kellett volna megváltoztatni benne. Úgy tűnik fel, mára a genetikai problémák jelentik a balliberális gondolkodás fő vonulatát: azt mondják ki most már nyíltan, amiről csupán eufemisztikus formában beszéltek eddig. A nácik tömegmozgató ereje persze annál jóval mélyebb elemzést követelne, mint ahogy azt Kertész Ákos elintézi írásában. Igaz, egy ilyen elemzésben persze vissza kellene menni az első világháborút lezáró békerendszerig, majd a Bajor Tanácsköztársaság és a híres-hírhedt weimari államalakulat történetéig. Süppedős terepek bármelyik balliberális gondolkodó számára.

 

Nyilván sértő, hogy a békemenet ötszázezer emberét Hitler éljenzőihez, illetve a szovjet felvonulások bamba tömegéhez, valamint Észak-Korea totálisan manipulált társadalmi masszájához hasonlítja. Föl sem vetődik benne, hogy az emberek nem a Fideszért, nem Orbán Viktorért demonstráltak. Ez nem az operaházi ballib tüntetés volt, ennél azért sokkal magasabb nívón állt a békemenet résztvevőinek intelligenciaszintje. A kertészi logika s az ahhoz kötődő tekintélyes élettapasztalat valahogy számításon kívül hagyja annak az eshetőségét, hogy egy nemzet – ha jobban tetszik: egy nép – hallatni szeretné a hangját, s meg akarja mutatni az erejét saját hagyományai, önrendelkezése és jövője védelmében. Nem Kossuth miatt tört ki az 1848–49-es szabadságharc, mint ahogy nem Nagy Imre miatt kezdődött az ’56-os forradalom sem. De persze kaptak az éltetésből, ha már egyszer volt erejük a magyarságért vívott harcra. Amúgy pedig igaza van az idős írónak, itt „se csoda nem történt, se varázslat”. Az történt, aminek történnie kell egy nemzet végzetes megszorításakor. Ha későn is, de kezd felnőni ez a társadalom. És a balliberálisok sajnálatára azt a demokráciát is vele kell játszani, amelyről annyit papolnak.

Sinkovics Ferenc, Magyar Hírlap

Egy hozzászólás to “Kezdünk felnőni”

  1. Névtelen Says:

    “Kertesz Akos” egy szemet antimagyar rasszista zsido.Szarka Laszlo


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: