Orbán elárulta, miért ment csődbe a Malév – teljes interjú

A kormányfő szerint a XXI. századi nemzetgazdasághoz hozzátartozna egy jól működő, veszteséget nem termelő légitársaság. A kormányfő szerint a ménkő az uniós döntéssel csapott be.

  A ménkő akkor csapott be, amikor az Európai Unió úgy döntött, hogy a magyar kormány nem adhat további pénzügyi juttatást a Malévnak – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Egész eddig, amikor a Malév működése megkívánta, a kormány közvetlenül tőkét, pénzt, hitelt juttatott a társaságnak, mely így is veszteségesen ugyan, de eldöcögött. Az uniós azonban versenyellenesnek mondta ki az ilyen támogatást, és a kormányt eltiltotta ettől.  Sőt, a Malévnak vissza kell adnia 100 milliárd forintot, csakhogy a cég szegény, mint a templom egere, nem tudja az állami támogatást visszafizetni – szögezte le a kormányfő.

A kormányt eltiltották, befektető nem érkezett, ezért állami vagyonfelügyelőt neveztünk ki, hogy a leállás rendezetten történjen. Két gép van külföldön, amit lefogtak, nem engedték felszállni a Tel-Avivban és az Írországban lévő repülőket – mondta Orbán. Hangsúlyozta: próbáltuk volna ellökdösni, pályán tartani a Malévot, de itt a vége, nem lehetett tovább húzni, mert akkor fizikailag is elveszítettük volna a gépeket.

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió stúdiójában, mielőtt interjút adott az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorának - MTI Fotó: Soós Lajos

MTI Fotó: Soós Lajos

Úgy vélte: afelől ne legyen kétség, a XXI. századi nemzetgazdasághoz hozzátartozna egy jól működő, veszteséget nem termelő légitársaság, amelyben befektető és az állam is benne van. Sokfajta tárgyalást folytattunk, melyek az európai gazdasági helyzet miatt nem realizálódtak. Mi azon vagyunk, ha van olyan befektető, aki megpróbál nem veszteségesen működtetni egy nemzeti légitársaságot, akkor ilyet létrehozzunk. Az újraindulás nem lehetetlen, és ha meg tudunk a csontvázszerűen megörökölt terheitől a múltnak, akkor lehet még magyar nemzeti légitársaság – fogalmazott a miniszterelnök.

Van elég hely a hajléktalanoknak

A hajléktalanoknak azt üzente: ne reménykedjenek, a kalyibákban és sufnikban, amiket itt-ott, a város szélén létrehoztak, nem ússzák meg a fagyhullámot. Arra kérte őket, mindenképp jöjjenek el onnan a túlélési pontokra. Emlékeztetett arra: ősszel azt az utasítást adta Pintér Sándor belügyminiszternek, mire megjön a hideg, olyan állapotban kell lenni a kormányzat befolyása alatt álló intézményeknek, hogy egyetlen ember sem kerülhet bajba, fagyhat meg azért, mert nincs fedett, és meleg hely. Ezt meg is oldottuk, közmunkában hajléktalanszállókat nyitottunk meg és újítottunk fel. A belügyminiszter kiváló munkát végzett: van annyi helyünk, amennyi hajléktalan van Budapesten és környékén – érvelt a kormányfő.

A Magyar Vöröskereszt és a helyi rendőrkapitányság munkatársai a rendkívüli és várhatóan tartós hideg miatt végiglátogatják a főváros közterületein fedél nélkül élőket - MTI Fotó: Földi Imre

MTI Fotó: Földi Imre

Legalább ilyen fontosnak nevezte, hogy a belügyminiszter arról tájékoztatta az önkormányzatokat: a kormány a Start-program keretében kész kifizetni azoknak a munkásoknak a bérét, akik most az idős, egyedül élő embereket járőrözik a településeken. Mert ah rájuk nem figyelünk oda, ugyan van fedél a fejük fölött, de különböző okok miatt könnyen megfagyhatnak. Az ország egy nagy próba előtt áll: mennyire tudunk figyelmesek lenni és életet menteni, ha hajléktalanokról, idősekről  egyedülállókról van szó – emelte ki a miniszterelnök.

Jövőre már nem függünk az orosz gáztól

Arra a kérdésre, van-e hír arról, hogy kevesebb gázt kapunk Oroszország felől, Orbán Viktor azt válaszolta: egyelőre nem kapott olyan jelentést, miszerint a magyarországi szállítások veszélyben lennének. Az orosz gáztól való függőségünknek egy év múlva véget tudunk vetni, addigra olyan csővezetékeket építünk ki különböző irányokba, amely az orosz beszerzési forrásoktól független helyszínekről garantálja az ország ellátását. Másfelől a közmunkaprogram keretében lecseréljük a kazánok tekintélyes részét, illetve a gázkazánok mellé mindenhol beszereltetünk nem gáz alapon működő kazánokat is. Ezzel részben pénzt takarítunk meg, részben nagyobb biztonságban leszünk – magyarázta a kormányfő.

Igen a fiskális paktumra

A pénzügyi stabilitási paktum korábbi szövegtervezetének két kritikus pontja volt a magyar érdekek szempontjából, ezért nem is bólintottam rá, amikor első alkalommal összeültek az uniós miniszterelnökök – mondta Orbán Viktor. A szigorú költségvetési rendszer ne vonatkozzon ránk, csak ha majd eurózónatagok leszünk, ez már az új szövegben egyértelmű.

Uniós és magyar zászló - MTI Fotó:

A másik eredmény, hogy az adórendszert nem egységesítik, nem veszik el tőlünk az önálló adóztatás jogát. A magyar gazdaság versenyképességének ugyanis az egyik legerősebb forrása a nyugatiaknál kedvezőbb, a vállalkozásokat, a munkahelyeket , a munkát jobban támogató adórendszerben van – hangoztatta a miniszterelnök, aki szerint a fiskális paktum így már elfogadható.

Nem lesznek “himihumi képzések”

Annak kapcsán, hogy nemzeti munkahely-teremtési stratégiát kell készíteni, a kormányfő hangsúlyozta: ez nemzeti hatáskörbe tartozik, Brüsszelnek nincs sok köze hozzá. Nekünk két dolgot kell csinálni: korszerűsíteni kell a szakképzést. Véleménye szerint az osztrák és a német rendszer jól kombinálja az iskolai órák tartalmát és a gyakorlati képzést, mi ezt a rendszer t vettük át, az első lépések megtörténtek. A másik a felsőoktatás: a kormány azt akarja, hogy minél többen tanuljanak, és aki tanulni akar, az tanulhasson. Ez egyéni érdeke mindenkinek, de a közösségnek is van érdeke, ezeket egyensúlyba kell hozni. Az nem megy, hogy állami pénzen, drága képzésben részesülnek fiatalok, majd fogják a batyujukat, a nehéz helyzet miatt nyugatra mennek, és mi, akik fenntartottuk az ő képzésüket, semmit nem kapunk vissza abból a tudásból, amihez hozzásegítettük őket – nyomatékosította Orbán.

Ennek a helyzetnek a feloldás a kormány által meghirdetett olcsó, 2 százalékos diákhitelrendszert. Mindenkinek biztosítunk pénzt arra, hogy elvégezze az iskolát, és a költségeket felnőtt korában visszafizethesse. Fontos, hogy a társadalmi felemelkedés liftjei működjenek,. Mindez azonban azt fogja eredményezni, hogy ilyen „himi-humi képzések” nem lesznek. Sok olyan fiatal van ugyanis, akinek a kezében van egy papír, miszerint ő elvégzett egy egyetemet, vagy egy főiskolát, a gyakorlatban azonban az derül ki, nincs meg a fedezet. Ezt nem szabad folytatni, mert ezzel becsapjuk a diákot, a szülőket, és az adófizető polgárokat. Olyan egyetemet fenntartani, ahová nem mennek a diákok, kész pazarlás – vélte a miniszterelnök.

Hozzáfűzte: a legtöbb diákot állami képzésben a műszaki-informatikai képzés felé tereljük, mert Magyarország jövője a mérnöki világ irányában található.

hirado.hu

Egy hozzászólás to “Orbán elárulta, miért ment csődbe a Malév – teljes interjú”

  1. griecs mihályné Says:

    Nagyon drukolunk Miniszter úrnak, 200km utaztam, hogy ott legyek a Békemeneten, hogy ezzel is tudjam segíteni a munkájában,És nem fizettekérte , mert vonattal mentem,
    Nagyon csodálatos érzés volt , hogy ott lehettem sok jó magyar ember közt. Köszönöm a szervezőknek , és , ha még lesz ehez hasonló menet , rám számithatnak ott a helyem. Tisztelettel Griecs Mihélyné.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: