Gyurcsány: Szerencséje az ellenzéknek, hogy 2014 előtt nem lesz választás

 

Jelen állás szerint nemcsak elképzelhető, hanem szükséges is, hogy 2014-re választási együttműködést kössön a Demokratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint korai volt az LMP elzárkózása az együttműködés elől. Beszélt arról is, hogy a DK-nak olyan centrista balközép pártnak kell lennie, amely nyitott szabadelvű és mérsékelt konzervatív irányba is.

 

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként nem szerette, ha az ellenzék az utcára vonult, de, ahogyan az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: abban az időben az utcai politizálás a parlamenti politizálás helyett jelent meg Orbán Viktor retorikájában.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint az utca kiegészítője a parlamenti politizálásnak. “Március 15. környékén megint megmutatja egymásnak az erejét a kormánypárt és az ellenzék. Az utca nem lesz nyugodt, de én nem mondom azt, amit annak idején velem szemben mondtak, vagyis, hogy mindent meg lehet tenni a kormánnyal szemben. Nem lehet; csak nyugodtan, békésen, demokratikusan, alkotmányosan lehet tüntetni” – fogalmazott a volt kormányfő.

Az egyfordulós választási rendszerről Gyurcsány Ferenc azt mondta: ha az ellenzék nem fog össze, akkor egy, a mostaninál jóval gyengébb Fidesz is kétharmados többséget szerezhet 2014-ben.

“A legszorosabb akkor az együttműködés, ha mindenütt egy ellenzéki jelölt indul, és egy közös lista van. Ennél eggyel gyengébb együttműködés esetén egy jelöltet állítanak, de közös listát nem. Ha az ellenzék megmarad szétesettnek, és minden párt saját jelölteket és listát állít, akkor a mai tudásunk szerint, ha most lenne a választás, mindegyik súlyos vereséget szenvedne” – emlékeztetett Gyurcsány Ferenc.

Az LMP hétvégi kongresszusával kapcsolatban a Demokratikus Koalíció elnöke úgy fogalmazott: az ellenzéknek szerencséje, hogy 2014 előtt nem lesz választás Magyarországon.

“Az LMP-kongresszus után mindenki számára világos, hogy a demokratikus ellenzék még abban sem egységes, hogy szabad-e egymással tárgyalni. Mély lelki, emberi, talán politikai averziók is vannak bizonyos szervezetekben – én ezt nem kárhoztatom, csak tényként állapítom meg” – jelentette ki.

A Demokratikus Koalíciónak, ha nem változik a helyzet 2014-ig, nemcsak szabad, hanem kell is választási szövetséget kötnie az MSZP-vel – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Nagy támogatók nélkül

A piacgazdaság alapvetően jó, csak jól kell csinálni – mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint nincs szükség új rendszerváltozásra.

“Az Európai Unió imázsa, presztízse Magyarországon most nem olyan jó, mint tíz évvel ezelőtt. De, ha úgy tennénk fel az embereknek a kérdést, hogy ki kell-e lépni az EU-ból, akkor a túlnyomó többség ezt nem akarná” – vélekedett.

Gyurcsány Ferenc szerint azoknak, akik ma nyitott gazdaságot, nyitott Magyarországot szeretnének, egyre kevésbé jó, hogy elfordulunk a világtól. “Az a személyes tapasztalatom, hogy azoknak, akik nyitott, európai Magyarországot szeretnének, egyre inkább tele van a hócipőjük a Fidesszel. Ők nem akarnak bezárkózó országot, ahol Brüsszel olyan, mint Moszkva, ahol minden, ami külföldi, az rablótőke” – fogalmazott.

A pártelnök úgy fogalmazott, hogy “ha a fene fenét is eszik”, akkor is kiáll amellett, hogy egy nyugatos, polgári Magyarországra van szükség, amelyben “erős szociális ellensúllyal” működik a piacgazdaság. Mint mondta, ebből a politikai meggyőződéséből egy ponton túl akkor sem enged, ha amiatt nem sikerül elég szavazatot szereznie. Beállítottságát jellemezve hozzátette, hogy kulturális kérdésekben kifejezetten liberálisnak tartja magát, családi értékekben “középutas”, az identitásválasztás megítélésében pedig erősen szabadelvű.

Beszélt arról is, hogy a Demokratikus Koalíciónak nincsenek nagy támogatói, a szervezet a tagok 5-10 ezer forintos befizetéseiből működik. “Ha valaki azt gondolná, hogy bárki beletett a pártba akár félmillió forintot is, az súlyosan téved. Szerintem a legnagyobb támogatói befizetés ötvenezer forint volt. A kongresszus előtt 4,6-4,7 millió forintnyi tagdíj volt a számlánkon, míg maga a kongresszus úgy 2,5-3 millió forintba került – erről el fogunk számolni, talán a jövő héten” – ígérte.

Gyurcsány Ferenc szerint pártja jelenlegi támogatottsága elfogadható, azonban az év végére szeretnék növelni ezt a támogatottságot.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor
Kapcsolódó hanganyagok:

  • Gyurcsány Ferenc az ellenzéki együttműködésről 
  • Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalícióról 
  • Gyurcsány Ferenc a liberális vonalról 

 

  InfoRádió

Egy hozzászólás to “Gyurcsány: Szerencséje az ellenzéknek, hogy 2014 előtt nem lesz választás”

  1. Névtelen Says:

    A zsidok futtatjak ezt a briganti szemkiloveto hazaarulo tolvajt.Nekik megfelel,nekunk viszont nem.Az a szerencseje Gyurcsanynak,hogy jelenleg a fidesz ul ketharmaddal a parlamentben.Ha a Jobbik lenne ott ebben a helyzetben,ez a csotany mar a homokos ciganyokat boldogitana a bortonben.Szarka Laszlo


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: