„Ez volna Orbánisztán, ahonnan menekülnek a tehetséges fiatalok”

Konrád György és a bóvliságok
 A New York Timesban jelentek meg a közelmúltban Konrád György író következő sorai: „Magyarországon a képviselők kétharmadának az automatikus fejbólintása létrehozta a parlamentáris diktatúrát, ezt az ötlábú borjút, Európa-ellenes Európai Unió-tagot, amely saját szuverenitását az unióhoz tartozás elé helyezi, nemzetinek nevezve mindent, egyebek között a kormány szuverenitását is, más szóval saját önkényuralmát. Könnyű visszaesni a nemzetállami romantikába, és ez az újpopulista, némelykor újfasiszta értelmiség abba kapaszkodik, mint legfontosabb szellemi állványzatába. A nemzeti pátosz arra is jó, hogy a hazai kritikát el lehessen vele hallgattatni. A nemzeti pátosz könnyedén összebarátkozik az egy nép, egy állam, egy vezér jelszóval. Fasizmus akkor is lehetséges, ha nincsenek kéznél zsidók, az állam azonban legyen minden felett, és annak is a legcsúcsán esetünkben az ezeréves szentkorona, amely az állam szimbóluma, csak éppen hiányzik alóla a fej. Elképzelhető azonban a korona alá egy bizonyos fej, vagy ama fej fölé a korona.”


Az író úgy véli, az ország a posztszovjet közép-ázsiai diktatúrákra kezd emlékeztetni, többen Orbánisztánnak is nevezik. Szerinte tehetséges fiatalok tömege akarja elhagyni az országot, csakúgy mint 1956 után. Konrád szerint Magyarország egy „bóvli ország, amelynek bóvli adminisztrációja és bóvli miniszterelnöke van”. Szerinte az új alkotmánynak nyilvánított ravasz szöveg arra kell, hogy Orbán Viktor uralma ugyanolyan tartós legyen, mint a félfasiszta Horthy Miklósé és a kommunista Kádár Jánosé volt.

„Két tekintélyuralom, a fasizmus és a kommunizmus bukásának voltam elégedett tanúja, a harmadiknak is előrelátható a vége” – teszi hozzá. (A cikk magyar változatának forrása az Amerikai Népszava.)

Közösen tiltakoznak Konrádék ellen

„Egyre nagyobb megütközéssel olvassuk és hallgatjuk a világ sajtójában egyes politikai körök rágalmait a magyarországi »demokráciadeficitről«. Tapasztaljuk, hogy ezeket az álhíreket néhány baloldali és neoliberális pártkötődésű, Nyugaton nevet szerzett magyar értelmiségi, író, filozófus, zenész, sajtómunkás is hangoztatja, és nagy nyilvánosságot kap a hazája elleni uszításhoz” – olvasható a Magyar Írószövetség, a Magyar Művészeti Akadémia és a Professzorok Batthyány Köre által közösen megfogalmazott nyilatkozatban.

Az állásfoglalással kapcsolatban, amelyet ma, a civilek napján olvasnak fel a Magyarság Házában, Szentmártoni János, az írószövetség elnöke lapunknak elmondta: a hadjárat, amit Magyarország ellen indítottak egyes értelmiségiek a nyugati sajtóban, morális és nemzeti kérdéseket vet fel.

Ide kattintva olvashatja a teljes cikket

 

Magyar Hírlap

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: