Budapesten támadta az alaptörvényt az amerikai professzor

 

Alkotmányellenesnek nevezte az új magyar alaptörvényt Kim Lane Scheppele, az amerikai Princeton Egyetem jogászprofesszora a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) tartott keddi előadásában.

 

 

Scheppele azzal a kérdéssel indította előadását: lehet-e egy alkotmány teljes egészében alkotmányellenes? Válasza szerint ez lehetséges, mégpedig akkor, ha az alkotmány, amely jogi és politikai keret, megsérti ennek a keretnek az alapértékeit.

Kifejtette, ennek négy útja lehetséges. Első esetben akkor, ha az alaptörvény megsérti a liberális alkotmány elveit, ez szerinte definíció szerinti alkotmányellenességet jelent. A második eset az, amikor érvénytelen mechanizmussal alkották meg, ekkor jogi értelemben lehet alkotmányellenességről beszélni. A harmadik út, amikor nem alapul a választópolgárok akaratán, ez legitimációs alkotmányellenességet jelent. A negyedik eset pedig az, amikor az alaptörvény nincs összhangban a közösség történeti alkotmányával, ez a téves identitás révén jelent alkotmányellenességet.

Minden értelemben

„A magyar alkotmány mind a négy értelemben alkotmányellenes” – jelentette ki Scheppele, aki az utóbbi hetekben több írást is közölt Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász blogjában, a The New York Times liberális lap honlapján arról, hogy Magyarország „túl messze ment az antidemokratikus reformok” területén, megszűntek a végrehajtó hatalom ellenőrzését szolgáló fékek, és „belátható időre a kormánypárt kezébe került gyakorlatilag minden hatalom”.

Belső megújulás

Az amerikai jogászprofesszor keddi előadásában részletesen szólt arról, hogy a magyar kormány – nézete szerint – hogyan bontotta le a fékek és ellensúlyok rendszerét. „A magyarok jobb teljesítményre képesek” – mondta Scheppele, akinek a véleménye szerint az EU-intézmények segíthetnek, de önmagukban nem képesek javítani a magyarországi helyzeten. Ennek szerinte belső folyamatnak kell lennie, „belső demokratikus megújulásra” van szükség, kívülről ezt nem lehet végrehajtani.

Kim Lane Scheppele professzor a magyar és az orosz alkotmányjog szakértője, a berlini fal leomlása után a rendőrállamokból az alkotmányos jogállamokba történő átmenetet tanulmányozta, a kelet-európai államok alkotmányjogi fejlődéséről sok cikke jelent meg egyebek mellett magyar, orosz és francia nyelven. A neves jogász 1994 és 1998 között Budapesten élt, kutatásokat végzett az Alkotmánybíróságon, oktatott az ELTE-n és a CEU-n.

 

LM
Forrás: MTI
2012. január 31., kedd

MNO

 

 

Egy hozzászólás to “Budapesten támadta az alaptörvényt az amerikai professzor”

  1. Névtelen Says:

    Hogyan lehet alkotmanyellenes egy Alkotmany??Mihez kepest alkotmanyellenes?A CEU az mindent elarul.Lehet hogy az USA alkotmanyahoz kepest alkotmanyellenes a magyar alkotmany?De hat en ugy tudom,hogy Magyarorszag fuggetlen allam es nem a gyarmata,vagy az allama az USA-nak.Vagy nem?Vagy esetleg Izraelhez kepest alkotmanyellenes??De hiszen Izraelnek meg alkotmanya sincs!De masokra ugatni azt nagyon tudnak a zsidok.En csak egyet mondok nekik;SEMMI KOZUK HOZZA!Mind your own business yankee!Inkabb azzal torodj,hogy miert nem mukodik az USA-ban az Alkotmany?Szarka Laszlo


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: