Meglepő: kik állnak a hitelminősítők mögött?

 

A pénzügyi világ legbefolyásosabb személyei állnak a három nagy hitelminősítő hátterében – írja a Magyar Nemzet spanyol lapértesülésekre hivatkozva.

Közvetett, sőt közvetlen kapcsolat létezik a közismert üzletemberek és pénzügyi guruk – például David Rockefeller, Bill Gates, Warren Buffett és F. Marc Ladreit –, illetve a három nagy hitelminősítő részvényesei között – erről írt a héten a spanyol konzervatív ABC nevű lap. A Moody’s és a Standard and Poor’s mögött amerikai mogulok és érdekcsoportok állnak, míg a piac 15 százalékát birtokló Fitchben 60 százalékot birtokolnak franciák, a fennmaradó részesedés szintén amerikaiak kezében összpontosul.

 

Arról, hogy a három nagy hitelminősítő ügynökség áll a globális, de főleg az uniós pénzügyi és az államadósság-válság tartóssága mögött, több nemzetközi lap is írt már. Az ellenük hangoztatott egyik és visszatérő vád szerint 2008-ban „nem látták előre” például a Lehman Brothers csődjét, ahogy 2001 végén az Enronét sem: mindkét óriáscég minősítése a legjobb volt a csőd napján is.

Épp a fentiek miatt indult el német felvetésre egy új európai hitelminősítő felállítása, amely már idéntől megkezdhetné működését.

LM
Magyar Nemzet
2012. január 25., szerda

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: