“Franciaország jó úton van” – “Nem a hitelminősítők diktálják Franciaország politikáját”

Franciaország “AAA” államadós-besorolását éppen száz nappal az elnökválasztás előtt vonta meg a Standard & Poor’s: a bejelentés akadályt jelenthet Nicolas Sarkozy államfőnek az újraválasztáshoz. A bejelentés után az államfő válságtanácskozásra hívta össze a kormány legfontosabb tagjait.

“Nem jó hír, de nem is katasztrófa” – így kommentálta a leminősítés tényét Francois Baroin francia pénzügyminiszter, aki már a hivatalos bejelentés előtt elsőként erősítette meg a sajtóértesüléseket.

Ezt követően a köztársasági elnök válságtanácskozásra hívta össze a kormány legfontosabb tagjait. A megbeszélést követően – amelyen Francois Fillon kormányfő mellett a pénzügyminiszter és Valérie Pécresse költségvetési minisztert volt jelen – Baroin azt közölte a France2 közszolgálati televízió híradójában, hogy “nem a hitelminősítők diktálják Franciaország politikáját”.

A pénzügyminiszter kizárta, hogy a kormány egy harmadik megszorítási csomagot készítsen elő a 2011 augusztusban, majd novemberében bejelentett megtakarításokat követően. Véleménye szerint a Standard & Poor’s döntése az eurózónán belüli “kormányzási problémával” magyarázható.

Nicolas Sarkozy korábban ötéves mandátuma “céljaként és kötelességeként” jelölte meg, hogy megőrizze Franciaország számára a lehetséges legjobb, “AAA” osztályzatot.

Várható volt

A Standard & Poor’s döntése december óta várható volt, amióta negatív kihatású – vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés valószínűségére utaló – felülvizsgálat alá vette az eurózóna 15 tagállamát.

A világ legnagyobb hitelminősítő intézete eredetileg azt jelezte, hogy két fokozattal minősítheti le, de végül csak egy fokozattal “”AA plusz”-ra minősítette vissza Franciaország államadós-besorolását. Eközben viszont megerősítette Németország “AAA” osztályzatát, amellyel jelezte az eurózóna két legerősebb gazdasága közötti különbséget.

“Franciaország jelenleg biztos érték, törleszteni tudja államadósságát és az államháztartási hiányról szóló hírek is jobbak a vártnál” – közölte este a költségvetési miniszter. Valérie Pécresse hozzátette: “Nem fog változni gazdasági stratégiánk, amely az adósságcsökkentés, a versenyképesség és a növekedési potenciál”. Véleménye szerint elengedhetetlen hogy a francia és a német gazdaságpolitika továbbra is összehangoltan működjön.

“Franciaország jó úton van” – így reagált a hírre Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter. “Együtt kell

 megtartanunk a szabályokat, megerősíteni a versenyképességet, mindezt együtt tesszük közösen” – tette hozzá.

Franciaország egyelőre megőrizte “AAA” államadós-besorolását a másik két nagy hitelminősítő intézetnél, a Moody’s-nál és a Fitchnél.

A piacok már beárazták

Martine Aubry, az ellenzéki Szocialista Párt főtitkára szerint az “AAA”-besorolás elvesztése a 2007 óta folytatott politika szankcionálása. A legnagyobb ellenzéki párt vezetője szerint Sarkozy úgy vonul be a történelembe, mint “Franciaország leminősítésének az elnöke”.

Gazdasági elemzők szerint a pénzpiacok egyébként már beárazták a leminősítést, erre utal a francia és a német államkötvények hozama közti különbség. Politikailag azonban az “AAA” elvesztése jelentős hatással lehet Sarkozy imázsára, aki a válság kezdete óta “a franciák védelmezőjének” szerepében tűnt fel.

François Miquet-Marty, a Viavoice közvélemény-kutatóintézet elemzője szerint az “AAA”-besorolás különösebben nem nyugtalanítja a franciákat, egy évvel ezelőtt még a létezéséről sem tudott a közvélemény jelentős része. A leminősítés ténye azonban jelentősen hozzájárulhat a Franciaország jövője miatt kialakult pesszimista hangulathoz, s kihathat Sarkozy hitelességének kérdésére – vélte az elemző.

Ugyanakkor szerinte egyáltalán nem biztos, hogy ez automatikusan a baloldalnak, illetve Francois Hollande-nak, a szocialista jelöltnek fog kedvezni. Hasonlóan vélekedik Dominique Reynié politológus, aki szerint a Standard & Poor’s döntése a “populista” jelölteknek, a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchonnak és a szélsőjobboldali Marine Le Pennek hozhat új szavazatokat az áprilisban és májusban esedékes elnökválasztáson.

 

InfoRádió / MTI

Egy hozzászólás to ““Franciaország jó úton van” – “Nem a hitelminősítők diktálják Franciaország politikáját””

  1. kolozsi istván Says:

    Magyarországot meg megfolytják a liberálisok Ez az EU.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: