Kibicek

Álláspont

Bravó, az MSZP kiheverte a Gyurcsány Ferenc érkezésével és távozásával járó traumát, és hosszú útkeresés után végre megtalálta új hangját. Igaz, ez a hang nem is annyira új, inkább csak feltettek néhány torzan vonyító régi lemezt.

Mesterházy Attila például azzal számol, hogy a fideszes politikusok hamarosan az utcára sem mernek majd kimenni. A szocialisták elnöke egyenesen arról értekezett az MTI-nek adott interjúban, hogy Orbán Viktor „kizárólag az erőből ért, el kell tehát zavarni”, kormányát pedig „meg kell dönteni”. Szanyi Tibor szoci képviselő sem adta alább: szerinte el kell távolítani a „diktátort”, és „rapid módon véget kell vetni a rezsimnek”.

És hogyan képzelik a tisztelt urak az elzavarást, rendszerdöntögetést, ami ellen, 2006-ban még úgy ki voltak kelve? Vonatot akarnak talán robbantani, elfoglalni a Téli Palotát, vagy csak simán felelevenítik pártjuk szép hagyományait, mondjuk a Lenin-fiúk újraszervezésével? És mi lesz a „fideszes politikusokkal”, ha kimennek az utcára? Mit szándékoznak tenni a jobboldali szavazókkal? Akasztani is tetszenek akarni, vagy csak félelmet és zavart kelteni?

Utóbbiban már most is zseniálisak: karácsonykor még Schiffer Andrástis alaposan összezavarták, amikor rajtaütöttek a parlament előtt performance-oló LMP-seken, és kitúrták szegényeket a rabomobilból (meg a képernyőről). A hétfői, Opera előtti Nyakó-Ujhelyi jegyégető-bűvészmutatványon meg a Szanyi-Szekeres-féle esernyőharcon és csulaparádén pedig úgy felbátorodtak, hogy már az egész országot etetik a bankszámlák zárolásának rémképével. A roppant jól értesült Szanyi élő adásban magyarázta az ATV-n, hogy napi öt-tízezer forint fölött hamarosan letiltja a kormány a pénzkivételt a bankszámlákról, és amúgy is csak néhány hónap van hátra a teljes államcsődig. (Amúgy ez simán kimeríti a büntető törvénykönyv kettőszázhetvenedik paragrafusát a rémhírterjesztésről.) Közben az internet meg a piaci suttogó propaganda csak úgy ontja a gyűlöletet és a vadabbnál vadabb víziókat.

Ezen a helyen sem tagadtuk soha, hogy a kormány minden jó szándéka és bátor tette mellett súlyos hibákat vétett. Nem érezte a nemzetközi nyomás súlyát, nem fogta fel a válság romboló erejét akkor sem, amikor a jelek már nyilvánvalóak voltak. Becsületes úton járt, de a bölcsek kövét talán a Kisrablóban felejtette. Tagjai a múlt ősszel még emelt fővel, ügyes kompromisszummal kisétálhattak volna a csapdából, de nem tették, most pedig a szemünk láttára kénytelenek szégyenkezve kapitulálni. Így utólag vitathatatlan, hogy minden kritikának, jó szándékú figyelmeztetésnek helye volt. És persze ma sem vitatható el (megjegyzendő, a kormányoldal sem teszi) a demokratikus jog a tiltakozásra, a békés ellenállásra.

Ám egyetlen társaság van (elhunytakról, azaz holmi szabad demokratákról most ne beszéljünk), mégpedig a Magyar Szocialista Párt volt és mai politikusainak köre, amelynek most csöndben, nagyon csöndben kellene lapulnia. Ők voltak azok, akik a 2002 utáni nyugodt, felívelő világgazdasági környezet ellenére megduplázták a magyar államadósságot, és akik ahelyett, hogy idejében menesztették volna a hibbant Nérót, vadul nyomkodták az igen gombot a csődöt előre vetítő kormányzati intézkedésekre. Sose felejtsük el az őszödi beszéd árulkodó sorát, hogy csupán a világgazdaság pénzbősége mentette meg az „elkúrt” kormányzást a bukástól. Soha ne felejtsük el azt sem, hogy két évvel később a Gyurcsány-Veres tandem, látva a fizetésképtelenség közeledtét, két hónappal azelőtt rohant el felvenni a 20 milliárd euró hitelt az IMF-től, hogy az amerikai pénzpiaci válság legelső jelei is mutatkoztak volna. Ha ők akkor nem teszik tönkre Magyarországot, most Orbánnak és kabinettársainak nem azzal kellene ébrednie minden egyes nap, hogy ma vajon hajlandók-e államkötvényt venni a drága spekulánsok, helyette foglalkozhatnának a közoktatással, az önkormányzatokkal, nemzetpolitikával és a többi, fontos kérdéssel.

Sokszor antipatikus a kormány erőpolitizálása, az ellenérvek félresöprése, de ha már így alakult, igazán kötelezhetnék egy jó kis kétharmados törvénnyel a szocialistákat és a gyurcsányistákat rá, hogy ezentúl minden közéleti megnyilvánulásukat így kezdjék: „Bocsánatot kérek az általunk felvett és eltapsolt plusz tízezermilliárd forint államadósságért, a következőket szeretném elmondani…”

És ha ezt megteszik, felőlem ott kibicelhetnek az összes civil tüntetésen, fenyegetőzhetnek, és gyárthatják a rémhíreiket. Jobb emberek már úgysem lesznek.

Huth Gergely
MHO

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: