Orbán: Csupa jó hírt közöltem

Exkluzív interjú

MNO
2011. december 22., csütörtök

 

Egész Európa támadás alatt áll – mondta Orbán Viktor csütörtökön a Hír TV-nek adott exkluzív interjújában a Standard & Poor’s leminősítése kapcsán.

A miniszterelnök hozzátette: éppen ezért már hozzá is szokunk ezekhez a lépésekhez, amelyek így elvesztik jelentőségüket. A világban jelenleg leginkább megértési baj van. A minősítő intézetek korábban segítették az eligazodást, ma már csak, mint azt egy brüsszeli diplomata mondta, véleményük egy a sok közül – mondta a kormányfő.

A José Manuel Barroso levelére adott válasz kapcsán Orbán Viktor úgy fogalmazott: csupa jó hírt közölt az Európai Bizottság elnökével. Ezek között említette a miniszterelnök a költségvetés elfogadását, mellyel kész hazánk gazdasági és pénzügyi terve, mely Európa egyik legjobbja. A másik jó hír pedig a bankszövetséggel való megállapodás – mondta Orvbán Viktor, hozzátéve: minden tervezett magyar törvény az uniós jogrend alapján áll.

Úgy fogalmazott: udvarias hangvételű, de elutasító választ küldött az Európai Bizottság elnökének. Orbán Viktor elmondta: az a két törvény, amelyet Brüsszel kifogásolt, megfelel az európai jogrendnek.

Brüsszel nem Moszkva

Az az ember, aki a feje búbjáig el van adósodva, nem ura önmagának – mondta el. 2002-ben Magyarország kényelmes helyzetben volt az 52-53 százalékos adósságszinttel. A probléma az, hogy  a kormányváltás idejére ez elérte a 80 százalékot is – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta: Magyarországot meg kellett védeni az eurózónát letaroló válságtól. „Az sikeres út, ahol másfél éve járunk” – tette hozzá Orbán Viktor. Elő szokott fordulni olyan eset, hogy bizonyos döntések uniós jogokba ütköznek, de ez nem a világ vége, annak ellenére, hogy sokan tragédiának gondolják. „Összerezzenünk, de Brüsszel nem Moszkva” – mondta el. A kormányfő kiemelte, hogy az uniós tagállamok közül Magyarországnak van a legkevesebb jogértelmezési vitája az unió kormányával.

Mindenki mindent tud, egy kávéházi országban élünk – fejtette ki Orbán Viktor a jegybank és a PSZÁF összevonásával kapcsolatban. A magyar alkotmány ezt a lehetőséget nyitva hagyja, de jelenleg nincsen az összevonásra vonatkozó jogszabály. „Nincs ilyen terv, nem történhet meg” – hangsúlyozta. „Sokszor megindul az emberi agy, de a kávéház zaját ki kell szűrni” – tette hozzá.

Egész Európa bajban van

Orbán Viktor az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban elmondta: most zajlik az egyeztetés, a tárgyalások elkezdése után derül ki, milyenek lesznek a feltételek. Hozzátette: az ország áll a lábán, akkor is, ha nem állapodunk meg, hiszen a pénzpiac továbbra is nyitva áll.

Egész Európa bajban van, az ő bajaik ránk gyakorolt hatása miatt fordultunk az EU-hoz és az IMF-hez. Magyarország saját bajaival megbirkózna, de az euróválság hatásaival is meg kell küzdenünk, ezért kell a biztosítás – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint összegről nincs értelme beszélni, mert nem akarunk felvenni hitelt. A cél az, hogy ha a nemzetközi pénzpiacok megbénulnának, akkor juthassunk egy hitelkerethez – tette hozzá.

„Ez egy erős ország”

„A helyzet változott meg, nem mi” – mondta Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy 2010-ben még nem kértünk az IMF-ből. Ha az európai helyzet nem lenne ilyen súlyos, fel se merültek volna a tárgyalások. Arra a felvetésre, hogy korábban állítólag úgy fogalmazott: ha az IMF jön, én megyek, a miniszterelnök úgy reagált, a Valutaalap sose ment el, az a mi bankunk, amelynek mindig is volt irodája Budapesten, csak nem kötöttünk új szerződést. „Viszont ha az IMF irányítása alá kerülne az ország, ránk, nemzeti érzelműekre semmi szükség.”

Orbán Viktor megjegyezte: a belpolitikában az igazi vita abban van, hogy ki mit gondol az országról. „Szerintünk képes megállni a saját lábán, jó szervezéssel, külső pénzügyi segítség nélkül is.” „Ez egy erős ország”, nem kell megijedni a nehezen kiszámítható helyzetektől, mint ahogy azt 1998 után már bebizonyítottuk – tette hozzá a kormányfő.

A női minisztérumunk

A jövő évre a növekedés megalkotása a cél, amelyben az NFM-nek fontos fontos feladata lesz. „Mostantól ez a női minisztériumunk” – mondta, utalva a miniszter és az államtitkárok személyére.

A lehetséges kormányátalakítást firtató kérdésre a miniszterelnök úgy válaszolt: január elsején biztosan nem lesz kormányátalakítás, de általában tömeges átalakítás sem lesz. Orbán Viktor elmondta, nem szeret kapkodva személyi döntéseket hozni. Ráadásul most a legfontosabb, hogy a kormány stabil legyen, a kiszámíthatóság a legnagyobb előny. A kormány akcióképes és stabil – húzta alá a miniszterelnök.

A válság új kérdéseket vetett fel

Vannak időszakok, amikor szinte mindegy, hogy stabil-e a gazdaság, azonban amikor viharos vizeken evezünk, akkor fontos, hogy stabil legyen a hajó, és a kapitány is – fogalmazott Orbán.

Kifejtette: az európai válság új kérdéseket vetett fel, hiszen azoknak az országoknak, amelyek eurót használnak, el kell dönteniük, hogy lemondanak-e nemzeti hatáskörükről.

Két dologban biztos vagyok – fogalmazott. Az egyik, hogy nem szabad vállalnia Magyarországnak semmilyen kötelezettséget még mielőtt belépnénk az eurózónába. A második az, hogy hazánknak ragaszkodnia kell a saját adórendszerhez. Olyan adórendszer kell, amely munkára nevel, arányos, versenyképes, és ami a gyermeknevelésre ösztönöz – tette hozzá a kormányfő.

Ismét a keleti államok lesznek a meghatározóak

A kelet felé irányuló nyitás nem pillanatnyi elhatározás – mutatott rá Orbán. A világgazdaság egészének felosztása az 1800-as évekre térhet vissza. Akkor Ázsia állította elő a GDP meghatározó számait. Azután ezt átvette a nyugat. Most azonban ismét a keleti államok lesznek a meghatározóak. A kérdés az, hogy mi magyarok képesek leszünk-e kelet irányába nyitni – szögezte le a kormányfő.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: