Nyakó a parlamentben kesergett

Az Alkotmánybíróság által a héten megszüntetett törvényekről, a karácsonyról és a szocialista Simon Gábor által használt telekről is szó volt az Országgyűlés csütörtöki, napirend előtti felszólalásaiban.

Novák Előd (Jobbik) arról beszélt, hogy január 1-jén lép életbe az új alaptörvény, amelyik „sajnos hasonlóan egypárti lesz, mint volt a rákosista is”. Hangsúlyozta, hogy a jogszabály az állampolgároktól, az országgyűlési képviselőktől és az ellenzéki frakcióktól is megvonja a jogot, hogy az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordulhassanak. A politikus szerint az is elfogadhatatlan, hogy megszűnik az eljárás a korábbi alkotmánybírósági beadványok ügyében. Novák Előd egyúttal kijelentette, hogy a folyamatban lévő utólagos normakontroll miatti eljárások alkotmányjogi panasszá történő átalakítása sem felel meg a jogállamiság elvének.

Támogatta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszteri kinevezését az Országgyűlés gazdasági és informatikai, illetve önkormányzati és területfejlesztési bizottsága csütörtöki, összevont ülésén. Bővebben>>>

A végén mindenkinek lehetősége van az Ab-hoz fordulni

Rétvári Bence államtitkár szerint az nem példátlan, hogy a kormányoldal fogad el egy alaptörvényt, de nagyon ritkán fordul elő, hogy egy kabinet olyan felhatalmazást szerez, amelyik alapján ezt törvényesen megteheti. Hangsúlyozta, hogy maga az Ab is egyetértett az alkotmánybírósági törvényhez beadott módosításokkal. Az államtitkár megjegyezte, hogy „valamelyest hiteltelennek” tartja, amikor a Jobbik lép fel az alkotmányosság és a jogállamiság védelmezőjeként. Kitért arra is, hogy a német alaptörvényből vették át azt a passzust, amelyik alapján legkevesebb a képviselők egynegyede fordulhat az alkotmánybírósághoz. Végül leszögezte, hogy a jövőben sem érhet senkit alkotmányellenes joghátrány, mert a normál jogorvoslati eljárás végén mindenkinek lehetősége van az Alkotmánybírósághoz fordulni.

Érvénytelenség?

Szabó Tímea (LMP) azt hangsúlyozta, hogy az Alkotmánybíróság december 19-i döntésével az elmúlt másfél év jelentős jogalkotási elemei váltak semmissé. Felhívta a figyelmet, hogy az AB a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról szóló törvény kapcsán megállapította, hogy a kormánytöbbség általános jogalkotási gyakorlata „olyan súlyos eljárási szabálytalanságnak tekintendő”, amelyik a törvény részének vagy egészének közjogi érvénytelenségét idézi elő. Az elmúlt másfél évben törvények egész sora született ilyen eljárások során – tette hozzá.

Azt is hangsúlyozta, hogy a kiemelt büntetőügyekre vonatkozó eljárási szabályokról szóló törvény vizsgálata során az Alkotmánybíróság kimondta, nem fogadható el az a gyakorlat, amelyik szerint a jogalanyok széles körét érintő törvényeket nem a kormánypárt, hanem kormánypárti képviselők javaslata nyomán fogadják el.

Megint médiaszabályozás

A médiaszabályozás során felmerült aggályokat korábban az LMP „szinte szóról szóra elmondta” – jelentette ki.

Hangot adott annak a véleményének, hogy az alaptörvény átmeneti rendelkezéseihez benyújtott bizottsági módosítóban alkotmányos szintre akarják emelni azt, amit az AB alkotmányellenesnek talált.

Alkotmányos pecsét

Rétvári Bence válaszában azt emelte ki, hogy miközben a képviselő a jogállamiság megszűnéséről beszél, éppen az Alkotmánybíróság által megsemmisített rendelkezéseket hoz fel példaként. Habár az LMP megjósolta, hogy az Ab eltörli majd a médiatörvényt, a testület viszont annak csak egyes, nem lényegi részeit semmisítette meg, de a jogszabály koncepciójához nem nyúlt – jegyezte meg az államtitkár, aki szerint ezzel a döntéssel egyfajta „alkotmányos pecsétet” tettek arra.

A képviselőknek ugyanolyan joga van törvényjavaslatokat előterjeszteni, mint a kormánynak – felelte végül Szabó Tímea egy másik felvetésére reagálva.

Jézus forradalmáról beszélt az MSZP

Nyakó István (MSZP) a karácsonyról megemlékezve arról beszélt, hogy kétezer éve született a „világ reménysége”, a „szegények királya”. Jézus azt hirdette, hogy a szegényeken és elesetteken segíteni kell, és hitét halálában is megtartotta – mondta a képviselő, aki úgy fogalmazott, hogy a történelem legnagyobb, máig ható forradalma Jézus vezetésével, két évezrede zajlott le. Hangsúlyozta, hogy azóta sem tűntek el a szegények, a nyomorgók és az éhezők, idén sem fogyott a segítségre várók száma.

A képviselő úgy fogalmazott, hogy ha nincs is közöttük a Megváltó, akkor is lépni kell, ugyanis itt az ideje egy új, a Jézus tanításait alapul vevő forradalomnak, mert a „gazdagok megint pofátlanok lettek”. Kijelentette, hogy a tehetősek mondják meg, „egyes fogadatlan prókátorokon keresztül”, hogy ki milyen iskolába járhat, mennyi legyen a minimálbér.

Fónagy János államtitkár arra hívta fel a képviselő figyelmét, hogy ha valaki „történelmi példákat felszólalásában összeollóz”, és felhasználja a politikai mondanivalójához, attól az még nem kap valódi erkölcsi töltést. Arra kérte a politikust, hogy ne keverjék bele napi vitáikba a sok ezer éve fontos tételeket.

Simon Gábor nyírja a füvet

Zsiga Marcell (Fidesz) azt mondta, hogy a szocialista Simon Gábor hosszú évek óta „minden jogcím nélkül használ” Miskolc-Diósgyőrben egy, a házával szomszédos, közel háromszáz négyzetméteres, a város tulajdonában lévő földterületet. Hangsúlyozta, a szocialista politikus is elismerte, hogy az elgazosodott területen évek óta nyírta a füvet. Hozzátette, hogy Simon Gábor a telket egy vasráccsal a sajátjához csatolta. Zsiga Marcell, aki lemondásra szólította fel az MSZP-s képviselőt, azt is megjegyezte, hogy a polgári törvénykönyv alapján pár év alatt el lehet birtokolni egy területet, „ha kitartóan és háborítatlanul nyírjuk rajta a füvet”.

A napirend elfogadásakor azt kiegészítették azzal, hogy az egyes rendvédelmi tárgyú törvények módosításáról is szavazzon a Ház.

LM
Forrás: MTI

2 hozzászólás to “Nyakó a parlamentben kesergett”

  1. Szarka Laszlo Says:

    Retvaritol igen kulonlegesen hangzik a jogallamisag vedelme.Szeretnem felhivni–es egyben figyelmeztetni–Retvarit es az egesz fidesz garniturat ugy ahogy van,hogy jelernleg a magyar nemzet felsegteruleten Magyarorszagon tartozkodnak,nem az USA-ban es nem Izraelben.Ezt jo lesz ha evidenciaban tartjak.Erosen ajanlom.Naluk sokkal nagyobb gazemberekkel is elbant mar a nemzet.Szarka Laszlo

  2. Szarka Laszlo Says:

    Barmit is magyaraz Retvari,amit most csinal a fidesz,az nem mas,mint a diktatura kiepitesenek klasszikus esete.A je3lenlegi allas szerint lesz egy vezeto reteg amely mindig es mindenki folott all es azok szabjak meg a tobbsegnek hogy mit tehet es mit nem.Gyakorlatilag az elet minden teruleteten ez a korrupt,nemzetellenes,gatlastalan rablo vezeto reteg–amely kiszolgaloja es lakaja a conizmusnak–mindenki folott uralkodni fog.Tehat nem szolgalni hanem uralkodni fognak.Hiszen a fidesz kormany most is azt teszi.Ez nemzetidegen ellenseges idegen uralmat jelent,amely ellen minden magyarnak fel kell lepni.Retvari egeszen kozonseges hazug gazember,mert erre semmikeppen nincs torvenyes felhatalmazasa.Nem ezert lettek megvalasztva.Orban es kormanyanak minden lepese kozelebb hozza a polgarhaborut,amely amugyis kiorobbano felben van.Ugy latszik nem ismernek bennunket elegge.Szarka Laszlo


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: