Mit gondolunk a bevándorlókról?

 

Egyes országokban annyira torz kép alakult ki a migráció hatásáról, hogy az állampolgárok érzékelése szerint háromszor annyi bevándorló él mellettük, mint amennyi valójában – számolt be egy friss felmérés eredményéről a The New York Times című amerikai napilap hírportálja.

 

 

A Nemzetközi Migrációs Szervezet legújabb jelentése rámutatott, hogy miközben tavaly Olaszországban hét százalék körüli volt a bevándorlás mértéke, a lakosság meghökkentően magas, 25 százalékos migrációt érzékelt. A jelentés arra figyelmeztetett, hogy a migrációval kapcsolatos félrevezető tájékoztatás káros előítéleteket, diszkriminációt és idegengyűlöletet szít.

A nyilvánosság pontos tájékoztatása lehet a legfontosabb politikai eszköz az egyre sokszínűbb társadalmak számára – mondta ezzel összefüggésben William Lacy Swing, a 132 országot tömörítő genfi központú szervezet vezérigazgatója. Mindez különösen igaz a gazdasági nehézségek idején, amikor a negatív megítélés felerősödik. A migráció gyakran abban a vitában ölt testet, amely a legtöbb országban elfedi a munkanélküliséggel, a lakhatással és a társadalmi összetartással kapcsolatos félelmeket – tette hozzá Swing.

A szóban forgó jelentés szerint az Egyesült Államokban tavaly 39 százalékra becsülték a bevándorlók számát, amely messze meghaladta a tényleges 14 százalékot. Az illegális bevándorlók esetében ez a számítás még magasabb lehet. A közvélemény-kutatás megállapította továbbá, hogy az emberek meggyőződése szerint a migránsok elveszik előlük a munkát.

A dokumentum a 2010-2011-es migrációs tendenciákkal összefüggésben kiemelte: a média sugalmazása ellenére, miszerint Európa az afrikai bevándorlók tömegére számíthat, a fekete kontinensről érkezők száma tavaly viszonylag mérsékelt maradt. A Világbank felmérése szerint összesen mintegy 30 millió afrikai, vagyis a teljes népesség három százaléka él külföldön.

Eközben tavaly az Európában élő külföldi munkásokat nagyobb mértékben sújtotta a munkanélküliség, mint az őslakosokat: a spanyolok körében 18,1 százalék, a spanyolországi bevándorlók esetében pedig 30,2 százalék volt a ráta. Németországban, 2010-ben kétszer annyi külföldi szenvedett az állástalanságtól, mint a befogadó társadalom tagjai közül.

A világ tíz legnagyobb “kibocsátó” országa – a többi közt Banglades, Kína és India – mind Ázsiában találhatóak.

 InfoRádió / MTI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: