Kanada kiszáll a kiotói jegyzőkönyvből

 

Kanada visszalép a kiotói jegyzőkönyv melletti kötelezettségvállalástól, mert Ottawa szerint miután a megállapodásban nem vesz részt a világ két legnagyobb károsanyag-kibocsátója – az Egyesült Államok és Kína -, annak nincs értelme – jelentette be kedden az észak-amerikai ország környezetvédelmi minisztere.

 

A kiotói folyamat Kanada szemében nem megoldás a klímaváltozás lassítására, és nem az a világ számára sem, ezért Kanada él azzal a jogával, hogy a továbbiakban nem vesz részt benne – tette hozzá Peter Kent.

Kanada, Oroszország és Japán már tavaly bejelentette, hogy csak abban az esetben hajlandó az idén megújítani kötelezettségvállalásait, ha Kína és az Egyesült Államok hajlandó csökkenteni saját károsanyag-kibocsátását. A két nagy ország még az eredeti, 1997-es megállapodást sem ratifikálta. A vasárnap befejeződött durbani “klímacsúcs” előtt Kanada, Oroszország és Japán ismét hangoztatta ezt az álláspontját. A jegyzőkönyv betartásáról való hivatalos kanadai lemondás azonban még nagyobb kudarc. Eddig egyetlen ország sem tett ilyet.

A jegyzőkönyvet Kanada részéről az előző liberális kormány írta alá, de az új konzervatív kabinet nem ért vele egyet, és semmilyen módon nem akarja akadályozni olajiparának terjeszkedését. Az országnak van a világon a harmadik legnagyobb kőolajtartaléka: 170 milliárd hordónyi.

Az ENSZ 17. Klímaváltozási Konferenciája a kiotói jegyzőkönyv meghosszabbításáról állapodott meg vasárnap. A tárgyalások és a megújítás célja az volt, hogy a protokollt ratifikáló országok 2013-tól ismét vállaljanak kötelezettséget az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére.

InfoRádió / MTI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: