Az autóba kerülhet az olcsó fűtőolaj

 

Akár az autót is lefoglalhatják a pénzügyőrök, ha kiderül, valaki fűtőolajjal tankolta meg a dízel járművet. Aki ezzel akar autózni, a bírság mellett a motor épségét is kockáztatja.

A hatóságok két hete tartanak fokozott ellenőrzést az osztrák és a szlovén határ közelében, mert információik szerint naponta több ezer liter fűtőolajat hozhatnak be a magyarok tankolásra.

Szerdától 3 forinttal csökken a dízel üzemanyag ára, amely így átlagosan 430 forint lesz. A 95-ös benzin 399 forint marad. A dízel részben a jövedéki adó megemelése miatt kerül többe a benzinnél.

A jelentős drágulás óta egyre többen hoznak be fűtőolajat Ausztriából 1 euróért, amit dízel üzemanyag helyett használnak. Ez azonban törvénysértő – mondja Wilde György, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. „Adócsalásnak minősül. A forgalmunkon nem vesszük észre, csak szerettük volna az autós figyelmét felhívni: igaz, hogy olcsóbb a tüzelőolaj Ausztriában mint a gázolaj, de vigyázzon, mert nagyon kellemetlen hatásai lehetnek” – mondta Wilde György.

A sütőolajjal ellentétben kívülről nem látszik és nem is lehet érezni, ha egy dízel autó fűtőolajjal megy. Az újabb kocsikban azonban komoly károkat okozhat – mondta Viski László, az AutóExpressz szervizvezetője. „A kipufogó rendszerben a részecskeszűrők, a nagyon finom gázolajszűrők, a nagyon pontosan illesztett adagolóelemek, a befecskendezők –  ezek olyan precízen és olyan pontosan megmunkált alkatrészek, amik nem viselik el ezt a bármilyen, nem odavaló, nem kifejezetten diesel motorokhoz kifejlesztett tüzelőanyagot” – mondta a szakember.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei november közepe óta tartanak szigorított ellenőrzést. Az osztrák és a szlovén határ térségében szúrópróbaszerűen vizsgálják, hogy az autókban lévő üzemanyag megfelel-e a magyar szabványnak – mondta Suller Attila, a NAV vám és jövedéki szóvivője. „Ha nem felel meg, akkor feltételezhető, hogy ez fűtőolaj, amit beletöltöttek. Ebben az esetben a pénzügyőröknek lehetősége van arra, hogy a gépjárművet lefoglalják, amíg nem tisztázódik az eljárás. Magánszemélyek esetében meg nem fizetett jövedéki adó kétszerese, de minimum 30 ezer forint a bírság, gazdálkodó esetén pedig ennek az ötszöröse, de minimum 150 ezer forint” – mondta a NAV munkatársa.

Az adóhatóság úgy tudja, hogy napi 3-5 ezer liter fűtőolajat vásárolhatnak magyarok a határhoz közeli osztrák kutaknál.  A két hete tartó fokozott ellenőrzéseken még senki sem bukott le, de a szlovén határszakaszon már 3 ezer literrel foglaltak le az év eleje óta.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: