Tíz éve ment el George Harrison

2001. november 29-én halt meg George Harrison, a Beatles egykori szólógitárosa, az együttes legfiatalabb és legszerényebb tagja.

1943. február 25-én született Liverpoolban. Iskolatársa, Paul McCartney bíztatására tizenöt évesen csatlakozott a Quarrymen együtteshez, amely később Beatles néven lett ismert. Ott volt a hamburgi időkben, amikor a zenekar kialakította stílusát – egyszer még ki is toloncolták Németországból, mert nem csak fiatalkorú volt, de munkavállalási engedéllyel sem rendelkezett. A történet 1963-tól már mindenki számára ismert…

George Harrison angol beat-énekes, zeneszerző, szólógitáros, a Beatles együttes tagja 1943. február 25-én született Liverpool-ban. Áttételes rákbetegségben szenvedett, 2001. november 29-én, 58 éves korában elhunyt Los Angeles-ben - MTI Fotó/CP

George Harrison (MTI Fotó/CP)

George vegyes érzelmekkel fogadta a Beatlemánia kitörését: nehezen viselte a rajongók rohamait, és az is zavarta, hogy Lennon hangszere a felvételeken elnyomta az ő gitárjának hangját. Ráadásul sem énekesként, sem szerzőként nem igazán érvényesülhetett, a Lennon-McCartney páros albumonként csak egy számot engedélyezett neki. Amikor a csapat felhagyott a koncertezésekkel, Harrison szinte kivirult, és olyan dalokkal rukkolt elő, mint a Here Comes The Sun, a Something és a While My Guitar Gently Weeps; utóbbin a szólót legjobb barátja, Eric Clapton játszotta.

1965-ben kötött barátságot Ravi Shankarral, az ő révén fedezte fel a szitárt. Az indiai hangszert olyan dalokban szólaltatta meg, mint a The Inner Light és a Within You, Without You. A Beatles 1967-es indiai útja, amelyen Maharishi Mahesh jógi tanításait hallgatták, a többiek számára csak futó kalandnak, számára viszont egész életét meghatározó élménynek bizonyult.

A Beatles együttes tagjai, John Lennon, Ringo Starr, George Harrison és Paul McCartney a Salisbury síkságon, Larkhillban, 1965. május 24-én egy klipet forgatnak - Fotó: MTI/UPI

(Fotó: MTI/UPI)

A Beatles feloszlása után, a hetvenes évek elején sokak meglepetésére szólóban ő volt a legsikeresebb All Things Must Pass című tripla albuma és a My Sweet Lord című dala révén. Utóbbi miatt később plágiumperbe keveredett, amelyet el is vesztett, a dal népszerűségének azonban ez sem ártott. George volt az első humanitárius célú rockesemény, a New York-i Banglades-segélykoncert szervezője is.

A hetvenes évek végétől keveset lehetett hallani róla, lemezei nem lettek népszerűek, csak 1987-ben a Cloud Nine című albummal került ismét a reflektorfénybe. Sokat zenélt együtt Claptonnal, akivel barátságát még az sem rontotta el, hogy a gitáros elszerette első feleségét, Patti Boydot. Részese volt a Traveling Wilburys nevű supergroupnak, amelyben rajta kívül Bob Dylan, Roy Orbison, Tom Petty és Jeff Lynne zenélt.

A Beatles tagjaként óriási pénzeket keresett még az együttes felbomlása után is, de az üzleti életben tett próbálkozásai rendre kudarccal zárultak. Lemezkiadója, a Dark Horse megbukott, és filmproduceri cége is csődbe ment. Igaz, a Monty Python csoport az ő pénzéből készíthette el a ma már kultikusnak számító Brian élete című filmet.

A kilencvenes évek elejétől visszavonult, idejét családjának szentelte. Sok hír jelent meg betegségéről, a rák végül 2001. november 29-én végzett vele. Szervezete ekkor már egyébként is gyönge volt, mert 1999 karácsonyán egy őrült megkéselte otthonában.

Harrison távozásával véglegessé vált, hogy a Beatles Lennon halála után megmaradt tagjai sem lépnek fel többé közösen. Igaz, a négyes kiadatlan felvételeinek gondozására 1995-ben újra összejöttek, és az Anthology albumokra, valamint filmre együtt készítették el Lennon archív felvételeiből a Free as a Bird és a Real Love című dalt.

George utolsó albuma, a Brainwashed már posztumusz jelent meg 2002-ben fia, Dhani Harrison, valamint Jeff Lynne gondozásában. Barátai és zenésztársai halála első évfordulóján nagyszabású koncerttel emlékeztek rá.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: